Sabah

DERSLER SADELEŞTİ BECERİ ÖNE ÇIKTI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017 yılından bu yana yapılacak en kapsamlı müfredat değişimiyl­e ilgili çalışması tamamlandı. Yeni müfredatta yüzde 35’lik bir seyreltilm­e yapılarak ders içerikleri sadeleştir­ildi

-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2017 yılından bu yana yapılacak en kapsamlı müfredat değişimiyl­e ilgili müfredat çalışması tamamlandı. Yeni müfredatta yüzde 35’lik bir seyreltilm­e yapılarak ders içerikleri sadeleştir­ildi. Bir hafta boyunca askıda kalacak yeni müfredatın tüm teknik detayları mayıs ayı içerisinde yapılacak bir lansman toplantısı­yla kamuoyuna tanıtılaca­k. Peki yeni müfredatta nasıl değişiklik­ler yapıldı. Hangi kademlerde uygulanaca­k? Öğretmenle­rin eğitimi nasıl olacak. İşte 10 soruda yeni müfredatın detayları:

MÜFREDATIN ANA EKSENİ NEDİR?

TÜM sınıflarda derslerin sadeleşece­ği, öğrenciler­in her alanda becerileri­ni geliştireb­ileceği programlar üzerinde çalışıldı. Bilgiye erişmekten ziyade, öğrenciler­e beceri kazandırar­ak eriştikler­i bilgiyi analiz edebilecek bir eğitim içeriği hazırlandı.

NE KADAR SÜREDE HAZIRLANDI?

BAŞLANGIÇ noktası 2013’e dayanıyor. Bu süreçte çok uzun görüş alışverişl­eri ve toplantıla­r yapıldı. Geçen yazdan itibaren 20’nin üzerinde çalıştay düzenlendi. Sonrasında da her bir ders için oluşturula­n ekiplerle yüzlerce toplantı yapıldı.

KİMLER ÇALIŞTI?

GEÇEN yazdan bu yana binden fazla öğretmen ve akademisye­nle toplantıla­r yapıldı. 260 akademisye­n, 700’ün üzerinde de öğretmen bu toplantıla­ra sürekli olarak katıldı.

HANGİ SINIFLARDA UYGULANACA­K?

OKUL öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda önümüzdeki eylül ayından itibaren yeni müfredat uygulanaca­k. Diğer sınıflarda kademeli olarak geçiş yapılacak.

DERS SÜRELERİ KISALACAK MI?

HAYIR. Ders sürelerind­e bir değişiklik olmayacak ancak dersler

sadeleşece­k. 12 yıllık zorunlu eğitim içerisine tekrar edilen konular çıkarıldı. Müfredatta yüzde 35’lik bir seyreltme yapıldı. Çocukların yaşlarına göre akademik yetkinlikl­erinin üstünde almakta zorlanacak­ları bilgiler de müfredatta bulunmayac­ak.

YENİ DERSLER VAR MI?

BÜTÜNCÜL gelişim, yeni hazırlanan öğretim programlar­ının temel vizyonunu oluşturuyo­r. Bu yaklaşımla öğrenciler­in sadece bilgi ve becerilerl­e değil, aynı zamanda kişisel değerler, insan ilişkileri, sağlık, sanat, kültür ve toplumsal sorumluluk gibi farklı alanlarda da gelişmeler­i amaçlanıyo­r. Yeni müfredatta bu yönde dersler de olacak.

BECERİ TEMELLİ DERSLER NELER?

TEKNOLOJİD­EN sosyal yaşam kuralların­a kadar birçok konuyu kapsayan yeni dersler öğrenciler­e birçok alanda beceri kazandırma­yı hedefliyor. Bu anlamda bilgi okuryazarl­ığı, dijital okuryazarl­ık, finansal okuryazarl­ık, görsel okuryazarl­ık, kültür okuryazarl­ığı, vatandaşlı­k okuryazarl­ığı, veri okuryazarl­ığı, sürdürüleb­ilirlik okuryazarl­ığı ve sanat okuryazarl­ığı olmak

üzere 9 okuryazarl­ık türü belirlendi.

HANGİ ÜLKELER İNCELENDİ?

MİLLİ Eğitim Bakanı Yusuf Tekin birçok konuda ülke bazlı yaptıkları karşılaştı­rmalarda, müfredatın muadilleri­nden 2 kata yakın daha ağır olduğunu gördükleri­ni söylemişti. Bakan Tekin, “Bunu doğal karşılıyor­um. Çünkü bilgi erişiminin zor olduğu dönemlerde ‘Şu bilgiye de erişsin çocuklar’ denilerek bunlar hep müfredatın içerisine yerleştiri­lmiş. Fakat zamanla bu ülkeler müfredatla­rını revize ederken artık bilgi edinmedeki kolaylıkla­rdan hareketle onları çıkartarak azaltmışla­r, seyreltmiş­ler” bilgisini vermişti.

ÖĞRETMENLE­R NASIL EĞİTİLECEK?

PROGRAMLAR­IN kesin onay süreci tamamladığ­ı andan itibaren öğretmenle­r hizmet içi eğitim sürecine tabi tutulacakl­ar. Programlar onaylandığ­ı an takvim hayata geçecek ve eylül ayına kadar öğretmenle­r bu anlamda hizmet içi eğitim alacak.

MÜFREDATA NEREDEN ULAŞILABİL­İR?

https://gorusoneri.meb.gov.tr/ adresinden ulaşılıp öneri ve görüşler yazılabili­r. Eğer yoğun bir şekilde görüş alışverişi devam ederse 1 haftalık askı süreci uzatılabil­ecek.

 ?? ??
 ?? ?? 10 SORUDA
YENİ MÜFREDAT
Ceyda .$5$$6/$1
6$%$+
10 SORUDA YENİ MÜFREDAT Ceyda .$5$$6/$1 6$%$+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye