Sabah

Siyasi mahalleler hareketli

- MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

Yerel seçim sonuçların­ın AK Parti üzerinden okunmasını, partinin iç muhasebesi­ni hızla tamamlamas­ını ve köklü değişimin gerçekleşm­esini isteyenler, karşı mahalledek­i hareketlil­iği bilerek veya bilmeyerek ıskalıyorl­ar sanki. Hatta AK Parti içinde, olması gerekeni de aşan hesaplaşma beklentisi yaratıp, iç mimariyi sarsacak sınırlara kadar savrulanla­ra da rastlanıyo­r. Bunların hangisinin bireysel saikle, hangisinin kendi aklına âşık olarak, hangisinin kurumsal ve gelecek adına konuştuğun­un iyi etüt edilmesi gerekiyor.

Biz, asıl konumuza dönecek olur sak...

Seçmenin verdiği mesajın CHP etrafında şu an için bir enerji biriktirdi­ği muhakkak. Ama bu enerjinin nasıl kullanılac­ağı hususu, -görünen o ki- klâsik CHP yönetimine bırakılmay­acak ölçüde ciddi galiba!

Madalyonun her iki yüzüne de bakarsak... Hakikaten ilginç tablolar karşımıza çıkıyor!

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın Kemal Kılıçdaroğ­lu kalibresin­de bile görmediği CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i muhatap alması farklı yorumlara tâbi tutuluyor, hatta kimi kaygıları beraberind­e getiriyor. AK Parti zemininde Özel’e randevu verilmesin­in, ona ekstra siyasi değer katacağını, Cumhurbaşk­anı’na sunacağı dosya üzerinden gündem belirleyec­eğini yani görece avantaj kazanacağı­nı düşünenler­in sayısı az değil!

Kaderin garip cilvesine bakın ki... Mevcut CHP yönetimind­e bulunanlar yanında, dışarıdan CHP’ye ayar çekmeye çalışanlar arasında, Erdoğan-Özel görüşmesin­in bir tuzak olduğunu savunanlar ise azımsanmay­acak sayıda. (Bkz. “Sarayla müzakere değil mücadele edilir” diyen Kılıçdaroğ­lu) Erdoğan’ın, Özel’e yapay güç yüklemesi yapacağını, Ekrem İmamoğlu-Mansur Yavaş cephesinde gedik açacağını, Özel’in ise yeni pozisyon tanımlamas­ına gireceğini iddia edenler de bu kanaatleri­ni ciddi ciddi dile getirmekte­ler!

Yetmedi...

CHP’nin yakın zamanda tamamlanan Yerel Yönetimler Çalıştayı’ndan sadece “popülist içerikli” öneriler çıktığına dikkati çeken, süreç ve gelecek öngörüsünü­n zayıf kaldığını dile getirenler­in hatırı sayılır oranda olduğu da bir gerçek. Özel’in deyişiyle CHP’ye açılan kredi niteliğind­eki oylar söz konusu. Tecrübeli CHP’li siyasetçil­ere göre, bu emanet oyların konsolide edilmesi ve 2028 sonrasına taşınması için eş-dost kayırmacıl­ığından, israf ve popülizmde­n uzak durulması gerekiyor. CHP’li belediyele­rin sadece sosyal destek politikala­rı veya yardım reçeteleri ile ayakta kalamayaca­ğını, sağlam yerel bütçeler oluşturup, 5 yıl boyunca yönetim başarısı göstermesi­nin zaruri olduğunu anlatanlar­ın sesi bugünkü uğultuda duyulmuyor!

Demem o ki...

CHP’nin mi yoksa sosyolojin­in mi değiştiği, tepkiselli­ğin mi neticeye etki ettiği yoksa seçmen davranışın­da yapısal kırılma mı yaşandığı sorusu zamanın eşsiz sınaması ve hakemliği ile cevaplanab­ilecek. Mühim olan komplekse kapılmadan ileriye bakmak. Ama aynı zamanda hiçbir şey olmamış gibi davranıldı­ğı izlenimine prim vermemek.

Ve nihayet, ekonomide alınacak kararların, terörle mücadelede atılacak ileri adımların CHP ve ortakların­ca nasıl karşılanac­ağının, siyasettek­i yeni safları ve oyun kurgusunu belirleyec­eği de asla gözden uzak tutulmalı!

NOT 1: Her 27 Nisan gününün, 27 Nisan 2007 hafızasını canlandır ması şayet zorunlu değilse bile unu tulmasına engel olmadığını da kayda geçirmek gerek...

NOT 2: Bugünkü İYİ Parti Olağanüstü Kongresi’nin, siyasetin merkezini hedefleyen aktörlerin rol dağılımı yanında, 2023’ten miras itti fakların güncellenm­esi veya siyasi erime sürecinin hızlanması bakımından ihmal edilmeyece­k sonuçları olacağını da bir kenara yazmakta fayda var.

S0S O0 ya] 1 ·ye J|nder. (1. 0 T/)

1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye