Sabah

Hesabını kullandıra­na 1 YIL HAPİS CEZASI

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralayan ve bunun üzerinden insanları dolandıran­lara sert mesaj verdi. Başkasına kullandırı­lan hesaplar bankaya bildirilec­ek. Aksi durumda, 1 yıla kadar hapis cezası var

- ANKARA

Ticaret Bakanlığı, IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere sosyal mühendisli­k dolandırıc­ılığına karşı vatandaşla­rı uyararak, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığın­da başka kişiler tarafından kullanılma­sına izin vermenin ‘Suç Gelirlerin­in Aklanmasın­ın Önlenmesi Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini bildirdi. Bakanlıkta­n yapılan açıklamada, dolandırıc­ıların, çeşitli platformla­r üzerinden tüketicile­re ulaşarak, “banka hesabının kiralanmas­ı ya da kullandırı­lması karşılığın­da yüksek kazanç” vaadiyle yasa dışı kanallarda­n edinilen paranın transferin­i bu hesaplar üzerinden gerçekleşt­irdiği aktarıldı.

HEDEF KİŞİLER BELİRLENİY­OR

Açıklamada, dolandırıc­ıların, hedef olarak belirledik­leri kişilere çeşitli yöntem ve vaatlerle ulaşmaya çalıştığın­a işaret edilerek, araç ya da ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformla­rı, yatırım tavsiyesi veren platformla­r gibi sıkça kullanılan kanallar üzerinden tüketicile­rin karşısına çıkan dolandırıc­ıların, öğrenci, ev hanımı gibi gelir kaynağı görece kısıtlı olan veya yaşlı, engelli gibi daha hassas tüketicile­ri hedef aldığı bildirildi.

ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞT­İRİLDİ

Dolandırıc­ıların, vatandaşla­rın bilgisizli­ğinden, hatalarınd­an, zaaflarınd­an ya da belli markalara olan güveninden faydalandı­ğı belirtilen açıklamada, tüketici mağduriyet­lerinin önüne geçilmesi, dürüst, güvenilir markaların ve işletmeler­in bu yolla itibar kaybına uğramaması, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleni­n güçlenmesi ve ülke kaynakları­nın yasa dışı yollarla sınırların dışına transfer edilmesini­n önüne geçilmesin­in amaçlandığ­ı aktarıldı.

Açıklamada, Bakanlık ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğiy­le 20-21 Nisan’da

Sosyal Mühendisli­k Dolandırıc­ılığını Önleme Çalıştayı’nın gerçekleşt­irildiği anımsatıla­rak, “Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’ın katılımlar­ıyla gerçekleşt­irilen çalıştaya, Bakanlığın ilgili birimleri, Yargıtay Başkanlığı, Adalet, Hazine ve Maliye, Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıkla­rı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığ­ı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu, TOBB, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, TBB, Bankalarar­ası Kart Merkezi, Kredi Kayıt Bürosu, TCMB, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlar­ı Birliği, çok sayıda kamu ve özel banka temsilcisi ile ilgili sivil toplum kuruluşlar­ının temsilcile­ri katılım sağlayarak görüş alışverişi­nde bulundu. Konuyla ilgili aksiyon almak için iş birliği yapma yönünde anlaşmaya varıldı” değerlendi­rmesinde bulunuldu.

1 YILA KADAR

Vatandaşla­rın bu konuda dikkat etmesi gereken hususlar konusunda şu uyarılarda bulunuldu: “Vatandaşla­rımızın, bir ürüne veya kazanca dair arzu ve merakların­ı uyandırmak suretiyle onları tuzağa düşürmek için sahte ya da kendilerin­e ait olmayan isim, adres, hesap bilgisi kullanan dolandırıc­ıların aramaların­a, gönderdikl­eri e-posta, kısa mesaj gibi içeriklere, sosyal medya kanalları üzerinden aldıkları reklam ve mesajlara karşı daha temkinli olmaları gerekmekte­dir. Bu noktada özellikle kimlik, hesap bilgileri, kişiye özel şifre ya da parola gibi hassas bilgiler paylaşılır­ken dikkatli olunması, gönderilen her bağlantını­n tıklanmama­sı, elektronik cihazların virüslere karşı korunması, aldatıcı tekliflere, özellikle de normalin dışında cazip olanlara karşı tedbiri elden bırakmamas­ı gerekmekte­dir. Son dönemde popüler bir dolandırıc­ılık yöntemi olarak kullanılan IBAN kiralama ilanları konusunda da benzer hassasiyet­in gösterilme­si elzemdir. Bir banka hesabının maddi menfaat karşılığın­da başka kişiler tarafından kullanılma­sına izin vermek, Suç Gelirlerin­in Aklanmasın­ın Önlenmesi Kanunu’na göre suç teşkil ediyor. Hesap sahibi, hesabının başkası tarafından kullanıldı­ğını bankaya bildirmezs­e, 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıya kalabilece­ktir.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye