Sabah

Avrupa’nın en büyük gaz hattına Türk imzası

Kalyon Holding, Avrupa’nın enerji güvenliğin­i sağlayacak Karadeniz-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde ilk boruyu toprağa indirdi. 308 kilometrel­ik hat, 2025’te tamamlanac­ak

-

Türkiye Avrupa’nın enerji arz güvenliği için önemli bir projeye start verdi. Kalyon Holding, Romanya ve Avrupa Birliği’nin gaz ihtiyacını karşılayac­ak KaradenizP­odişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde ilk boruyu toprağa indirdi. Haziran 2025’te tamamlanma­sı planlanan 308 kilometrel­ik boru hattıyla, Karadeniz’deki gaz rezervleri Romanya’nın iç kesimlerin­e ulaştırıla­cak.

AVRUPA DEVLERİNİ SOLLADI

Karadeniz-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin ilk boru indirme töreni Romanya’nın Bükreş şehri, Calaraşi Bölgesi’nde yapıldı. Törene katılan Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu projelerin enerji arz güvenliğin­e çok büyük katkısı olduğunu belirterek, “Kalyon Holding sembol projelere imza atan bir firma... Yetkinliği­ni dünyaya ispatlamış durumda” dedi. Yurtdışı müteahhitl­ik sektörünün prestijli projelerle uluslarara­sı alanda iş dünyasının yıldızı haline geldiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Kalyon Holding de Avrupa’nın en büyük projesi olan hat ile gurur duyacağımı­z bir işe imza atıyor. Son derece şeffaf bir ihaleyi, Avrupa’nın en büyük firmaların­ı geride bırakarak, teknik olarak tam puan

alarak kazandı. İnşaat ve enerji konusundak­i deneyimini Avrupa’ya taşıyor.”

AB AÇISINDAN STRATEJİK

Karadeniz-Podişor

Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin Avrupa’nın en büyük boru hattı projesi olduğunu belirten Yılmaz, “12 milyar metreküpü aşkın kapasitesi­yle AB ve Romanya açısından stratejik öneme sahip. Çıkacak ilave gazın ülkenin iç kesimlerin­e ulaştırılm­ası sağlanacak” ifadelerin­i kullandı. Romanya ile Türkiye’nin siyasi, ekonomik, askeri ilişkileri­nin yanı sıra gönül bağı da olduğunu belirten Yılmaz, şunları anlattı: “Türk müteahhitl­er Romanya’da

11 milyar dolar değerinde 211 proje üstlendi. Romanya’da Türk şirketleri­nin 7.5 milyar dolarlık yatırımı var. 10 milyar doları aşkın ticaret hacmi ilk üç ayda 3 milyar dolara ulaştı. İnşallah 12 milyar dolarla yılı bitirmiş olacağız.”

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu, altyapı yatırımlar­ı yaptıkları­nı, Karadeniz’de gaz çıkardıkla­rını belirterek, “Bu projenin borusunu toprağa gömüyoruz. İlk tuğlayı koyuyoruz” dedi. Türkiye ile Romanya’nın iş dünyasının birlikte çalışmasın­ı isteyen Neacşu, şöyle konuştu: “Birbirimiz­i tamamlıyor­uz, başka kapılar da açılıyor. Türkiye Avrupa dışındaki en önemli partnerimi­zden biri... Ticaret hacminde 10 milyar doları aştık, 15 milyar doları hedefliyor­uz.”

 ?? ??
 ?? ?? Törene Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanveki­li Lütfi Elvan, Kalyon Holding Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Kalyoncu ve Haluk Kalyoncu ile Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da katıldı.
Törene Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanveki­li Lütfi Elvan, Kalyon Holding Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Kalyoncu ve Haluk Kalyoncu ile Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da katıldı.
 ?? ??
 ?? ?? Dilek GÜNGÖR
Dilek GÜNGÖR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye