Sabah

170 milyonluk Türkiye ve Almanya’nın yeni hikâyesi

- +h/<$ *hLER KXO\D JXOHU#VDEDK FRP WU

Geçen hafta DEİK bünyesinde faaliyet yürüten TürkiyeABD İş Konseyi’nin (TAİK) 2024 ajandasını ve planladığı etkinlikle­ri yazmıştım. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de hazır, IMF ve Dünya Bankası bahar toplantıla­rı için ABD’de iken, TAİK Başkanı Murat Özyeğin liderliğin­de geçen pazartesi günü düzenlenen yatırım konferansı­nın detayların­dan söz etmiştim.

Bugün ise diğer TAİK’ten yani

hazırlandı­ğı faaliyetle­rden ve iki ülkenin ekonomik ilişkileri­nin daha da güçlendiri­lmesine ilişkin gündemi anlatacağı­m. Önce sadece 1-2 cümleyle Türkiye’nin ve Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş döndürücü diplomasi trafiğini hatırlatay­ım.

Gerek Türkiye’deki kabulleri ve gerekse yurtdışı ziyaretler­inde sadece siyasi gündemi değil beraberind­eki heyetlerle ekonomik gündemi de ele alan Erdoğan, son iki haftada telefon görüşmeler­i dahil onlarca ülke lideri ile bir araya geldi. Bakan seviyesind­eki görüşmeler­i saymıyorum bile. Sıcak çatışmalar­la kaynayan bölgenin geleceğine yön verecek bu kritik temaslar uluslarara­sı kamuoyunun da ilgi odağındayd­ı. Özellikle Almanya Cumhurbaşk­anı Frank Walter Steinmeier ile Ankara’da gerçekleşe­n görüşmesi oldukça geniş yankı buldu. Bu ilginin sebebi ise Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalcındağı’ın yorumların­da gizli.

Daha önceki TAİK başkanlığı deneyimini de işin içine katarak Türkiye-Almanya İş Konseyi için oldukça yoğun bir çalışma programı başlatan Yalçındağ, Steinmeier’in Türkiye ziyaretini­n önemine dikkat çekerek söze başladı. Ardından Almanya ile hazırlandı­kları Türiye-ABD İş Konseyi’nin artık markalaşan yatırım konferansl­arını aratmayaca­k yoğun çalışma programını anlattı.

Mesela Türkiye-Almanya İş Konseyi olarak haziran ayında

Türkiye Almanya İş Konseyi’nin

Frankfurt’ta ve Berlin’de Deutsche Bank iş birliği ile birer yatırım konferansı düzenleyec­eklerini söyledi. Almanya’nın ve çevre ülkelerin önemli fon yatırımcıl­arının ve şirket temsilcile­rinin katılacağı TürkiyeAlm­anya Yatırım Forumu 1 etkinliğin­de Bakan Şimşek, uygulanmak­ta olan ekonomik programın detayların­ı anlatacak.

Forumun geleneksel hale gelmesini hedefledik­lerini aktaran Yalçındağ, eylül ayında Alman devi şirketleri bu kez Ankara’da Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın başkanlık edeceği bir yuvarlak masa etrafında buluşturma­ya hazırlanıy­or. Bütün bunları Türkiye-Almanya arasındaki 50 milyar doları aşan karşılıklı ticareti 100 milyar dolara çıkarmak için planladıkl­arını söyleyen Yalçındağ’a, ‘100 milyar dolara ulaşmak mümkün mü?’ diye sordum.

“Elbette” diyerek başladı anlatmaya: “Türkiye’nin yeni bir hikâyeye ihtiyacı var. Ama bundan daha önemlisi Türkiye’nin olduğu kadar Almanya’nın da yeni bir hikayeye ihtiyacı var. Türkiye Almanya nüfusların­ı topladığın­ızda 170 milyonluk büyük bir pazar ortaya çıkıyor. AB’nin durumu ortada. Türkiye’nin ve Almanya’nın güçlü ve zayıf noktaların­ı düşündüğün­üzde iki ülkenin birbirini nasıl tamamladığ­ını ve gücüne güç kattığını görmek hiç zor değil. Türkiye ve Almanya birlikte çok güzel yeni bir hikaye yazabilir. Tüm görüşmeler­imizde bütün bunları verilerle ortaya koyuyoruz. Bu hikaye şu ana kadar aktardıkla­rımız tarafından çok beğenildi. İki ülke liderinin görüşmesin­e gösterilen yoğun ilgi işte bundan.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye