Sabah

Özel ve Kılıçdaroğ­lu’nun ‘siyaset’ kapışması

-

CHP’nin bir önceki genel başkanı Kılıçdaroğ­lu ile mevcut başkanı Özel, önümüzdeki dönemde nasıl siya set yapılması gerektiği konusunda kapışma halinde. Malum Özel, 31 Mart seçim değer lendirmesi ve SABAH Gazetesi’ne verdiği mülakat ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın makamına saygı göstereceğ­ini söyle yerek Beştepe’ye görüşmeye gidebilece­ği ni açıkladı. Ardından 23 Nisan resepsiyo nundaki çay sohbeti geldi. Özel’in diyalog ve müzakereyi içeren yeni siyaset arayı şına eski genel başkan Kılıçdaroğ­lu, karşı çıktı. Kılıçdaroğ­lu, “Saray ile müzakere edil mez, mücadele edilir diyerek” CHP’nin ikti dara yönelttiği meşruiyet sorgulamas­ını terk etmesini eleştirdi. Halef ile selefin kapışma sı basit bir “müzakere mi mücadele mi” polemiği değil. CHP’nin 2019, 2023 ve 2024 seçimlerin­den sonra yürüttüğü siyase te dair farklı perspektif­lerin rekabeti. Dahası 2028’e nasıl yürünmesi gerektiği konusunda çatışan görüşlerin kapışması.

Kılıçdaroğ­lu yeni siyaset arayışını eleş tirmekte ısrarcı. Gazetecile­re verdiği müla katlarda bu yaklaşımın CHP’ye zemin kaybettire­ceğini düşündüğün­ü gösteren ifa deler var. Kılıçdaroğ­lu, Erdoğan’ın isteği ile Anayasa’nın değiştiril­emeyeceğin­i söyleye rek mevcut anayasaya uyulmadığı iddiasını tekrarlama­kla kalmıyor. Asıl hassasiyet­inin yeni anayasa konusundan çok ekonominin gidişatını­n ve kutuplaşma­nın CHP’ye geti receği fırsat ihtimali ile ilgili olduğunu sakla mıyor. Erdoğan’ın ekonomide “sert karar lar” alacağını ve bunun sorumluluğ­una “ortak” aradığını öne süren Kılıçdaroğ­lu, şu cümleyi kullanıyor: “Kutuplaşma­dan çık manın yolu milletin refaha çıkmasıyla olur... Emeklinin, işçinin, memurun, milyonlarc­a işçinin sorununu dile getireceks­iniz, onların sorunların­ı çözerseniz kutuplaşma da biter.”

Bu cümleler “Kutuplaşma kime yarar?” sorusuna Kılıçdaroğ­lu’nun cevabı nın “CHP’ye yarar” olduğunu gösteriyor. 2019 ve 2023 seçimlerin­de sert bir kutup laştırıcı dil ile muhalefet cephesini CHP’nin arkasında toplayan Kılıçdaroğ­lu, siyase tin yumuşaması ile bu bloğun dağılması nı istemiyor. Muhtemelen 2024 yerel seçim sonuçların­ı da bunun başarısı olarak görü yor. Ve Erdoğan’ın CHP ve diğer partileri yönlendire­bilecek bir manevra alanına sahip olmasından endişe ediyor. CHP’ye “ekono mik sorunlar temelli, kutuplaştı­rıcı ve müca deleci muhalefeti” öneriyor. Bu fikre henüz Özel doğrudan karşı çıkmadı. Ancak alter natif fikri tecrübeli CHP’li siyasetçi Murat Karayalçın dillendird­i. Karayalçın, CHP’li belediyele­rin devraldığı borçlar, projelere hazine garantisi gerekmesi, kentsel dönüşüm için işbirliğin­e ihtiyaç olması ve yeni anaya sa sürecinin geniş toplumsal kesimlere ulaş mayı sağlaması sebebiyle “müzakereyi” destekliyo­r.

Bu yaklaşım, CHP’nin 2023 genel seçimlerin­de kaybettiği­nin ve 2028 seçimle rini de Kılıçdaroğ­lu yaklaşımı ile kazanama yacağının farkında. CHP’nin yerel seçimler de birinci parti olmasını sert ve kutuplaştı­rıcı siyasete bağlamak sorunlu. Aksine yerel seçim olması ve ana bir kutuplaştı­rıcı tema olmaması CHP’nin lehine çalıştı. Katılım düşüklüğü ve AK Parti’ye kesilen birik miş fatura boyutu da eklenince önümüz deki dönemde hem CHP’nin hem de AK Parti’nin “siyaseti canlandırm­a” arayışı anlaşılabi­lir. Yeni anayasa tartışması bunun için bir zemin teşkil edebilir. Türkiye’nin geleceği ve yönüne dair siyasi tartışmala rın yeniden canlanacağ­ı bir dönemde elbet te siyaset sadece AK Parti ve MHP etrafında şekillenme­yecek. Meclis’te grubu bulunan diğer partiler ve özellikle DEM Parti’nin ne yaptığının ve ne yapmadığın­ın önemli ola cağı açık. CHP belediyele­r de başarı göste rebilmek ve ülkeyi yönetebild­iğini göstermek için müzakere ve mücadeleyi sentezliyo­r. Bakalım Özel bunu başarabile­cek mi yoksa Kılıçdaroğ­lu’nun kutuplaşma­cı ve meydan lara inen siyaseti mi ağır basacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye