Sabah

Jeopolitik riskler EMTIA PIYASASINI TEDIRGIN EDIYOR

Son 5 yılda yaşananlar­ın ardından emtia fiyatları daha sakin bir döneme girdi. Birçok emtiada fiyatlar zirve seviyesind­en aşağı doğru salındı. Dünya Bankası’nın raporuna göre, emtia fiyatları önümüzdeki iki yıl 2015-2019 ortalaması­nın yüzde 37.5 üzerinde

-

Emtia fiyatları reel sektör için en kritik ekonomik göstergele­rinden birisidir. Bazı dönemlerde emtia fiyatları, üretim maliyetler­i için çok daha fazla belirleyic­i olur.

2020’li yıllar emtia piyasası için bu ayırt edici dönemlerde­n biri oldu. Önce koronavirü­s salgını emtia arzında ciddi problemler­i beraberind­e getirdi. Ardından Rusya-Ukrayna savaşı enerji ve tarımsal emtiaların fiyatların­da baş döndürücü artışların fitilini ateşledi. Merkez bankaların­ın faiz kararları ve bunların iktisadi aktiviteye yansımalar­ı da emtia fiyatların­ı etkiledi. Yeşil dönüşüm, son yıllarda emtia piyasasını etkileyen bir diğer unsur oldu.

Son beş yılda yaşananlar­ın ardından emtia fiyatları şu sıralar daha sakin. Birçok emtiada fiyatlar zirve seviyesind­en aşağı doğru salındı. Ama jeopolitik risklere dair haber akışları, kuraklık tehdidi ve küresel faizlere yönelik belirsizli­kler emtia piyasasını arada tedirgin ediyor.

Dünya Bankası’nın yayımladığ­ı “Emtia Piyasaları Görünümü” raporundak­i projeksiyo­nlara göre, genel itibarıyla emtia fiyatların­ın önümüzdeki iki yıl boyunca 2015-2019 dönemindek­i ortalamada­n yüzde 37.5 oranında yüksek kalacağı öngörülüyo­r.

PE752/'E Gg5h1h0

Fosil yakıtların enerji kompozisyo­nundaki ağırlığı azalıyor olsa da petrol, reel sektör için maliyetler­i etkileyen en önemli emtia olmayı sürdürüyor. Dünya Bankası, jeopolitik gelişmeler­den kaynaklana­n arz kesintiler­inin olmayacağı senaryoda, petrolün varil fiyatının 2024’te ortalama 84 dolar, gelecek yıl ise 79 dolar olacağını tahmin ediliyor. Bu, Dünya Bankası’nın baz senaryosu. Maalesef jeopolitik riskler oldukça sıcak. Dolayısıyl­a enerji arzına yönelik olası sıkıntılar­ı ayrı senaryolar halinde dikkate almak gerekiyor.

Jeopolitik gelişmeler­den dolayı petrol arzında günlük 1 milyon varillik bir azalma yaşanması durumunda, varil

başına fiyatların bu yıl ortalama 92 dolar olabileceğ­i öngörülüyo­r. Petrol üretim ve ihracat kapasitesi­ne yönelik daha ciddi bir tehdit ise günlük 3 milyon varillik kayba neden olabilir. Böylesi bir senaryo için Dünya Bankası, ortalama petrol fiyatı tahmini 102 dolara çıkarıyor.

Bataryalar­dan güneş panellerin­e kadar yeşil dönüşümün farklı alanlarınd­a gerekli olan bakır, nikel, lityum gibi emtialar da artık piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. 2020’li yıllarda bu emtialar ve kritik mineraller­in fiyatların­da talebe bağlı olarak ani ve yüksek sıçramalar yaşandı. Özellikle Mart 2021-Mart 2023 arasında. Son aylarda bu emtiaların fiyatların­da da geri çekilme var. Bu yılın ilk çeyreğinde elektrikli araçlara ve diğer kritik-mineral yoğun ürünlere yönelik talebin hafif zayıflamas­ı, bu durumun temel sebebi. Bu eğilim kısa ömürlü olabilir.

Zira dünya çapında yeşil dönüşümün planlanan hızda gerçekleşm­esi için bu emtialara ihtiyaç var. Ama bu emtiaların arzı çok hızlı artamıyor.

2030’a kadar yeşil dönüşümle ilgili emtiaların bazılarınd­a yüzde 10, bazılarınd­a ise yüzde 40’lara varan açık yaşanması bekleniyor. Arzın talebe yetişemedi­ği noktada bakır, nikel ve lityum gibi emtiaların fiyatları üzerinde baskı olacaktır.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye