Sabah

200 gelir uzmanı DENETIME ÇIKTI

KDV düzenlemes­iyle restoranla­rda yeni d|nem başladı. Usulsüzlük yaparak devleti milyonlarc­a lira zarara uğratan işletmeler, yakın takibe alındı

- Barış ŞİMŞEK ANKA5A

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, gıdadaki Katma Değer Vergisi (KDV) istismarın­ın önüne geçmek ve bu konudaki tereddütle­ri gidermek için yaptığı düzenlemey­le lokantalar ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte de KDV’yi yüzde 10 olarak hesaplanma­sına dair tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanma­sıyla restoranla­rın KDV oyunlarına “dur diyecek” yeni bir dönem başladı. Düzenlemey­le KDV oranlarınd­a herhangi bir artış olmazken, yanlış uygulamala­rın ve suiistimal­lerin önüne geçilmesi amaçlanıyo­r.

1.5 MİLYAR TL CEZA KESİLDİ

Düzenlemen­in yürürlüğe girmesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı ekipleri tarafından İstanbul’un çeşitli bölgelerin­de faaliyet gösteren işletmeler­e yönelik vergi denetimi yapıldı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ekipleri, KDV oranlarını­n hatalı uygulandığ­ı görülen işletmeler­de denetimler­i yoğunlaştı­rdı. Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleşt­irilen ve 200 gelir uzmanının katıldığı denetimler kapsamında yaklaşık 1.600 mükellef denetlendi.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç, “En önemli amacımız kayıt dışılığı ve kayıt dışı faaliyetle­ri engellemek.

Özellikle KDV oranlarını yanlış uygulamak suretiyle yüksek oranlı ürün teslim ettiği halde, düşük oranlı KDV kesen ve belge düzenleyen mükellefle­rle alakalı denetimler­imiz artarak devam edecek. 2024 yılında

KDV oranlarına yönelik yapılanlar da dahil olmak üzere belge düzenine yönelik 33 bin 360 denetim yapıldı. Uyumsuzluk gösteren mükellefle­re yaklaşık 1.5 milyar lira ceza kesildi” dedi.

YÜZDE 10 YERİNE 1 KESİLİYOR

Düzenlemey­e göre lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerin­in hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV’yi yüzde 10 (alkollü içeceklerd­e yüzde 20) şeklinde hesaplayac­ak. Bu işletmeler­in telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerl­e yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.

Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığ­ı tespit edilmişti. Düzenleme ile KDV oranında herhangi bir artış olmazken, yanlış uygulamala­rın ve suistimall­erin önüne geçilmesi amaçlanıyo­r. Tebliğ, mayısta yürürlüğe girecek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye