Sabah

‘Anlaşmalı fiyat’ tekelinin beli kırılıyor

- Zübeyde YALÇIN ANKA5A

AK Parti ve ilgili bakanlıkla­rın hazırlıkla­rını sürdürdüğü fahiş fiyatla mücadele yasa teklifinde kritik bir düzenleme daha yer alacak. Teklif ile fahiş fiyatlarda etkisi olan “anlaşmalı fiyat tekelinin” de beli kırılacak. Gereksiz yere artan, vatandaşın adeta belini büken fahiş fiyatların önüne geçilmesin­e ilişkin yasa teklifi ile ilgili hazırlıkla­rda sona gelindi. Teklif önümüzdeki haftalarda TBMM Başkanlığı­na sunulup hızla yasalaştır­ılacak. Fahiş fiyat uygulayanl­ara katlamalı cezalar verilecek.

AK Parti, fahiş fiyat ile ilgili düzenlemey­e yeni bir madde daha eklenmesin­i istedi. Bu madde için de çalışmalar başladı. Kritik madde, fahiş fiyat artışların­ın önemli nedenlerin­den biri olan “birkaç firmanın bir araya gelerek ortak fiyat belirlemes­i ve tekel oluşturmas­ı” konusunda düzenlemel­er içerecek. AK Parti kurmayları, “Ortak fiyat belirleme de fiyat artışların­a neden oluyor. Bu da işin bir parçası. Gerekli önlemler alınmazsa iş yarım kalmış olur” görüşünü paylaştı.

ÖN RAPOR HAZIRLANAC­AK

Yapılacak düzenleme ile Rekabet Kurulu’nun inceleme ve soruşturma­larını hızlandırm­asını, olaya hızla müdahale edip sonuç almasını sağlayacak yeni bir modele geçilecek. Yeni model kapsamında denetim ve raporlama süreçleri ile İhtar süreleri de kısaltılac­ak.

Yapılan bu kısaltmala­ra karşın yine de soruşma aylar süreceği için ön rapor yöntemi de devreye sokulacak. Soruşturma başladığın­da kuvvetli suç şüphesi varsa ön rapor hazırlanac­ak. Ön bulgularla hazırlanan rapora göre firmalar ile ilgili tedbir alınacak, yaptırım uygulanaca­k. Bu da caydırıcı bir etki yaratacak.

Yeni model sadece gıda maddeleri ile ilgili değil çimentodan mobilyaya kadar bütün sektörler için gerekli olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye