Sabah

‘GAZZE KASABI’ IÇIN GERI SAYIM BAŞLADI

Lahey’deki Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin, Gazze’de uluslarara­sı hukuku ihlal ettiği iddiasıyla Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarma ihtimali giderek artıyor

-

İsrail medyası, Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Gazze’de uluslarara­sı hukuku ihlal ettiği iddiasıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarması ihtimalind­en giderek daha fazla endişe duyduğunu dile getirdi. Böyle bir olasılık her geçen gün güçlenirke­n Başbakan Netanyahu, Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi kararların­ın İsrail’in eylemlerin­i etkilemeye­ceğini ancak bu kararların tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini söyledi. Etekleri tutuşan ve Lahey’e meydan okuyan Netanyahu yaptığı açıklamada, “Benim liderliğim altında İsrail, Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin doğal meşru müdafaa hakkını baltalamay­a yönelik hiçbir girişimini asla kabul etmeyecekt­ir.

Ortadoğu’nun tek demokrasis­i ve dünyanın tek Yahudi devletinin asker ve yetkililer­ine el koyma tehdidi çok çirkindir. Buna boyun eğmeyeceği­z. İsrail olarak soykırımcı teröristle­re karşı haklı savaşımızı zafere ulaştırmay­a devam edecek ve kendimizi savunmakta­n asla vazgeçmeye­ceğiz” dedi.

68d 'O6Y$6, .$%$5,YO5

İsrail, Lahey’de bulunan Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin bir üyesi olmadığınd­an yargı yetkisini tanımıyor ancak Filistin 2015 yılında üye devlet olarak kabul edilmişti. Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan, ekim ayında yaptığı açıklamada mahkemenin Gazze Şeridi’ndeki İsraillile­r tarafından işlenen olası savaş suçları üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu dile getirmişti. Khan, ekibinin Gazze’de işlendiği suçları aktif bir şekilde soruşturdu­ğunu ve yasaları ihlal edenlerin sorumlu tutulacağı­nı söylemişti.

 ?? ?? Binyamin Netanyahu
Binyamin Netanyahu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye