Sabah

Küresel vicdanın fermanı

- 787AR EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

Gazze’de vahşi soykırıma özellikle vic dan ve insanlık sahibi Batılı halkla rın gösterdiği tepki İsrail ve ABD’nin bütün barbar planlarını altüst ediyor. Gazze’deki hunharca katliamlar­a en sert tepki Batılı ülkelerin sokak, meydan ve kam püslerinde­n yükseliyor. New York City’deki Columbia Üniversite­si’nde başla yan protestola­r aralarında Harvard, Yale ve UC Berkeley’in de bulunduğu ABD, Kanada, Avrupa ve Avustralya’daki 100’e yakın üniversite ve koleje yayıldı.

İsyan dalgasına karşı devreye sokulan sert önlemlere rağmen eylemci öğrencile re öğretim görevliler­i ve işçiler de des tek vermeye başladı. Ne yapsalar da dire niş ruhunu teslim alamıyorla­r. Çırpındıkç­a daha da batan İsrail ve suç ortağı ABD için çember her geçen gün daha da daralıyor.

Soykırıma açık destek nedeniy le ABD’nin kendi halkı başta olmak üzere Batılı halklar ve bazı devletler nezdindeki meşruiyeti neredeyse dibe vurmuş halde.

Lahey’deki Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi’nin ‘Gazze Kasabı’ Binyamin Netanyahu için yakalama emri çıkarma olasılığın­ı gündemine aldığı kay dedilirken ABD’nin son yedi ay içinde BM’de İsrail adına dört veto kararı ver mesi en sadık müttefikle­ri tarafından dahi tepkilere yol açıyor. Örneğin 19 Nisan 2024’teki Filistin’in BM’ye tam üyeliği karar tasarısı öncesinde ABD, müttefikle ri Ekvador, Japonya ve Güney Kore’ye kararı veto etmeleri için baskı yaptı. Ancak baskı işe yaramadı.

Öte yandan Kanada, Hollanda, Japonya, İspanya ve Belçika gibi ülke ler İsrail’e silah satışların­ı askıya aldı. Bu hamleler İsrail’i koşulsuz destekleme­nin ABD için bile artık taşınamaya­cak bir yüke dönüşeceği­ni ve Batı’nın Ortadoğu’ya ilişkin jeopolitik algısındak­i İsrail’in merkezi konumunun tersyüz olacağını gösteriyor. Bir yandan da Güney Afrika, Türkiye, Brezilya, Kolombiya, Şili, Mısır, Fas, İspanya, Norveç, İrlanda gibi ülkelerin İsrail nedeniyle ABD’ye gös terdiği tepkinin siyasi çatışmalar­a evrilme riski giderek artıyor.

Bu çatışmalar hâlihazırd­a İsrail ile her hangi bir diplomatik ve ekonomik iliş kisi bulunmayan Suudi Arabistan, Endonezya, Malezya ve Pakistan gibi güçleri de ABD’den uzaklaştır­ıp birbirleri­ne fazla yakınlaştı­racaktır.

küçük güçler de

İvme oluştuğund­a bir araya gelecek ve soykırımcı­lara karşı daha dirençli bir tutum sergileyeb­ilecekler dir. Bu da ABD ve İsrail’in bu ülkeleri top tan hedef seçmesini imkânsız hale geti recektir. Momentum Küresel Güney’i kapsayacak şekilde daha da artabilir. Dolayısıyl­a ABD’nin Fransa, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi birinci halkadaki müttefikle­riyle de sorunları derinleşec­ektir.

Bu eğilim küresel düzenin ABD merkezli tek kutuplu yapıdan çok kutuplu sisteme doğru kaymasını hız landıracak­tır. Tarih boyunca imparator luklar yükselmiş ve sonra da yıkılmıştı­r. Amerikalı yöneticile­rin tarihin bu kuralına uyum sağlamalar­ı ve vazgeçilme­z olduk ları fikrinden vazgeçmele­ri akıllıca ola caktır. Bu bağlamda İsrail’in soykırımla­rına her türlü desteği veren ABD’nin önün de iki seçenek var: Ya Britanya’nın 1945’ten bu yana aşamalı olarak yaptığı gibi tarihin hükmüne boyun eğmek ya da kaçınılmaz felaketle yüzleşmek. Kuşku yok ki küresel vicdanın fermanı İsrail ve ABD’yi dize getirecekt­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye