Sabah

İYİ Parti... Acil yoğun bakım!

-

Kısa, vakur, rafine bir konuşma yaptı ve kürsüden indi. Ancak “siyaset sahnesinde­n de indiği” kanaati delegede oluşmadı. Salonun her yerinde onun posteri, şarkılarda onun ismi. Anonslarda “ebedi ve ezeli genel başkanımız” sözleri...

İYİ Parti’ye veda eden Meral Akşener’in konuşmasın­da partinin kuruluş öyküsü, siyasi mücadelesi, kat ettiği mesafe ön plana çıktı. “Bedeli ben ödedim, hesabı siz tutacaksın­ız” mesajı verildi. Ama Akşener, hatalarınd­an, sübjektif kararların­dan, zikzakları­ndan ve partisine ödettiği bedelden söz etmedi. Sadece doğruların­ı sıraladı. Hani, sınavlarda dört yanlış bir doğruyu götürür ya... Meral Hanım 4’er doğrusunu anlatıp 1’er yanlışını silmesini umdu.

Evet, parti tabanında hâlâ güçlü karşılığı var. Belki de bu nedenle “Söyledikle­rinin ve yaptıkları­nın bir gün daha iyi anlaşılaca­ğını” vurguladı. Böylece, yarınlara ilişkin kapıyı tam kapatmamış oldu.

İYİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı, seçim yenilgisi ortamında, şaşkınlık içinde, heyecan ve coşkudan yoksun toplandı. Tam da bu nedenle genel başkan adayları Koray

Aydın da Müsavat Dervişoğlu da sandık depreminin enkazını toplamaya, partililer­i toparlamay­a çalıştı. Yani, hitapların­ın ağırlık merkezinde, İYİ Parti’yi “acil yoğun bakımdan çıkarma” gayreti dikkati çekti. Dervişoğlu, İP’in “özü başına yerel seçime katılma” kararını birlikte aldıkların­ı fakat birlikte uygulayama­dıklarını kayda geçirdi ve sadece Akşener’e fatura kesilmesin­e geçit vermedi. Aydın ise yılların tecrübesi ile siyasal gerçekçili­k doğrultusu­nda delegeye seslendi... “Doğru bir değerlendi­rme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsa­k bu kötü tablo sürekli hale gelecek!”

Özetleyece­k olursak...

İP için bundan sonrasını öngörmek ancak siyasal palyatif kliniğinde­n taburcu olup olmayacağı­na bağlı. Milliyetçi, laik, şehirli, Atatürkçü, kadın ve gençleri kuşatan parti iddiası belli ki geride kalmış. İP için, “önce mevcudu tutma, sonra toparlama ve nihayete büyüme planı” bakalım nasıl işleyecek? Ya yeni işbirlikle­ri geliştiril­ecek ya da siyaseten erime dönemi giderek hızlanacak!

 ?? ?? OKAN MÜDERRİSOĞ­LU
OKAN MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye