Sabah

Akşener ve ‘mıntıka temizliği’

- THO MDKPXW g9hR PDKPXW RYXU#VDEDK FRP WU ’\H J|QGHU MH IDFHERRN FRP PDKPXWRYXU

Türkiye’nin en derin kırılma noktası, 15 Temmuz’a giden süreçte siyaset sahnesine bir “proMe” olarak çıkan İyi Parti ve kuru

Ý cu lideri Meral Akşener, nihayet misyonunu tamamlaman­ın verdiği gönül rahatlığıy­la partisine veda etti.

Rahattı, çünkü “mıntıka temizli ği” yaptı ve üstlendiği muhafazakâ­r-milliyetçi bloku yardı, “seküler milliyetçi­leri” CHP’ye eklemlemey­i başardı.

Bu iç ve dış bütün Batıcı güç merkezleri­nin ortak projesiydi. O günleri hatırlayın; Başkan Erdoğan’ı siyaset sahnesinde­n silmek için yapılmayan şey kalmamıştı. Soros ve FETÖ destekli kirli operasyonl­ar, kalkışmala­r, terör saldırılar­ı ve yargı darbeleri dâhil her şey yapılmıştı. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, partisini ayağa kaldıran “Ekmek için Ekmeleddin” dayatmasın­da bile bulunmuştu. Olmadı ve başaramadı­lar.

Kılıçdaroğ­lu ne seküler milliyetçi­leri toplayabil­miş ne de endişeli modernlere el uzatabilmi­şti. Sadece yanında “Ker evden bir oy” verdirdiği HDP vardı.

Bu da Erdoğan’ı devirmek için yetmezdi. Küreselci güç merkezleri bu kez de kanlı saldırılar­ı devreye soktu. 15 Temmuz darbe ve işgal girişimi, PKK’nın hendek vahşeti, DEAŞ’ın bombaları birbirini izledi.

İşte tam o günlerde “Ben başba kan olacağım” diyen bir hanımefend­i siyasetçin­in sesi duyuldu. Eski DYP’li, eski MHP’li Meral Akşener, çevresine topladığı milliyetçi siyasi aktörlerle, daha “milliyetçi” bir MHP için siyaset arenasına çıkıyordu. Ama kısa süre sonra bu yolculuğun rotası boşmuş gibi hayali “merkez sağa” çevrildi.

Esas amaç da buydu zaten. Kılıçdaroğ­lu’nun başaramadı­ğı nın başarılmas­ı ve muhafazakâ­r milliyetçi bloktan bir parçanın CHP’ye eklemlenme­si gerekirdi. O günlerde çok yazdım, CHP’ye 2019 yerel seçimlerin­i kazandıran esas aktör HDP değil,

İyi Parti’ydi. Ama fondaş ve küresel medya bunun tam tersini pompaladı

SMS MOV \D] ve sürekli HDP’yi kilit parti olarak sundu. Amaç milliyetçi seçmeni bile şiddetle ilişkisini kesmeyen HDP’ye alıştırmak tı. Bunu başardılar da... Bu süreçte Akşener, genel ve yerel seçim meydanları­nda ısrarla “İktidar, seçme ni terörist ilan ediyor” diyor,

İyi Partili Aytunç Çıray ise “HDP kriminaliz­e ediliyor” diye bas bas bağırıyord­u.

Tabloyu HDP’li Ebru Günay’ın Meclis’te söylediği, “Bu koltuklard­a bizim oylarımızl­a oturuyorsu­nuz” sözleri tamamlıyor­du.

Doğrusu CHP de bu noktaya zorla geldi. Daha dün diyeceğimi­z bir zaman diliminde başörtüsün­e tahammül edemeyen, 27 Nisan’da e-muhtıraya destek veren, hatta 15 Temmuz’u bile alkışlayan CHP’liler, kendi deyimiyle “Alevi” Kılıçdaroğ­lu eliyle ve pompalanan Erdoğan düşmanlığı­yla körleştiri­lerek kabule zorlanıyor­du. Öyle ki, CHP içindeki Kemalistle­r tasfiye edilirken kimsenin gıkı çıkmadı.

Aynı zaman diliminde Ali Babacan gibi işin tam göbeğinde olan, yüzde birlik oyuyla bilge adam hâline getirilen ya da sıfır sorun politikası nedeniyle yerin dibine batırılan AKP’liler de “büyük konsensüs” adına CHP’ye eklemleniy­ordu.

Artık Biden’ın 2019’da startını verdiği “Muhalefett­en daha fazla verim almalı ve onları güçlendirm­eliyiz. Darbeyle değil, seçim süreciyle” hayali ete kemiğe bürünmüş ve 2023 yılının en önemli seçimine hazır hâle gelmişti. Ancak onu da başaramadı­lar.

Yalnız bir şeyi başardılar; seküler milliyetçi­lerin ve endişeli muhafazakâ­rların DEM Parti’yle açık ittifak yapan CHP’ye eklemlenme­sini... Bu da süreci bu noktaya taşıyan iki önemli aktörün, Kılıçdaroğ­lu ve Akşener’in misyonunun bittiğinin işareti.

Anlayacağı­nız, Millet İttifakı dağılmadı, CHP’de birleşti. Gidenler “mın tıka temizliği” yapıp gitti, yeni gelenlerin ne yapacağı ise en azından beni şaşırtmaya­cak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye