Sabah

Yeniden başlayanla­rın şehri

- KAPLAN hilal.kaplan@sabah.com.tr

Havalimanı­ndan çıkınca bizi karşıla yan masmavi göklerde cıvıl cıvıl süzü len kuşlar, hasarlı binalardan baha rın gelişini müjdelerce­sine fışkıran rengârenk çiçekler ve en önemlisi çarşıda, sokak ta, hayatın akışı içerisinde akmayı sürdü ren kıymetli insanlar... Beş bin yıllık tarihinde yedi kez yıkılmış şehrimiz Hatay, yeniden ayağa kalkmanın mücadelesi­ni veriyor.

6 Şubat depremleri­nin yerle bir ettiği 11 il arasında en fazla zarar gören şehirlerim­izin başında Hatay geliyor. Büyük kısmı enka za dönen bu güzel ilimizde 24 bin 147 kişi hayatını kaybederke­n 80 bin 323 bina ya yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Şehrin hem yeniden yapılanmay­a hem de tarihi dokusu çok geniş olan bu yadigâra yakışan bir doku nuşa ihtiyacı var.

Türkiye Tasarım Vakfı (TTV), tam da bu noktada devreye giriyor. TTV, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan pro tokoller kapsamında, Hatay kent merkez lerinin ihyası için ihtiyaç duyulan tasarım ve planlama süreci bir yılda tamamlan dı. Projenin Antakya’da düzenlenen lans manında söz alan vakfın kurucusu Mehmet Kalyoncu’nun şu sözlerini tarihe not düş mek gerekiyor:

“Çok zor inşaat projelerin­in içinde yetiş miş birisi olarak şunu söyleyebil­irim: İnşa etmek kolaydır, zor olan bir şehir kur maktır. İyi bir şehirleşme­yi herkesten önce başta Hataylılar istiyor ve hak ediyor. Ve biz şuna inanıyoruz: Böylesine büyük bir yıkım dan sonra ülkemizdek­i şehirleşme­nin gidişatı na yeni bir yön verebiliri­z. Tıpkı Asi gibi...

Asi, bu toprak larda alışılagel­miş ten farklı olarak nasıl ters akıyor sa bizler de şehir cilik adına bir şey leri farklı yapmak istedik. Mimarlık ve şehir planlama cami asını kapsamak ve bir leştirmek istedik. Bu amaç doğrultusu­nda yirmiye yakın mimar lık ofisi, TTV çatısı altın da buluştu ve birleş ti. Dayanışma ruhuyla çalıştık ve en büyük saygıyı Hataylılar­a gösterdik.”

TTV öncülüğünd­e alanında uzman yaklaşık bin kadar kişiyle kurulan İş Birliği Grubu ile 6 çalıştay ve mimari sunum, 24 tasarım koordinasy­on toplantısı, 8 saha ve halk buluşmasın­ın da dâhil olduğu 35 büyük toplantı, 29 ihtisas içerik li toplantı düzenleniy­or. TTV’nin Hatay için açtığı internet sitesinde yayınlanan İş Birliği Grubu’nun kapsamına baktığınız­da bu kadar geniş bir ekibi bir araya getirmenin bile yıl lar süreceğini düşünebili­rsiniz. Ancak gaye Hatay’ı ihya olunca kısa sürede kapsamlı bir çalışma ortaya çıkıyor.

Ortaya çıkan projeyle deprem önce si döneme kıyasla yeşil alan miktarı üç kat, eğitim yapılarını­n alanı iki kat, kültür ve spor merkezleri, müzeler ve camiler gibi alanlar da tam dört kat artırılıyo­r. Sadece peyzaj tasarım ekibinde 23 uzmanın alın terinin olduğu bir çalışmadan bahsediyor­uz.

Bu çalışmanın nihai amacını sanırım en iyi TTV Yönetim Kurulu Başkanı

açıkladı:

Furkan Demirci “Önce biz umudun şehri Hatay’ı yeniden canlandıra­cağız; sonra o bizi ve umutlarımı­zı ihya ede cek.”

Şairin “ama budandıkça fışkıran da bizle riz/ölüyoruz, demek ki yaşanılaca­k” mısrasını hatırlatan Hatay’ın tarihine yakışır şekilde ve bir daha yıkılmamak üzere ayaklanmas­ı tek temennimiz...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye