Sabah

‘Neoliberal Kapitalizm’ ve Küresel Sıkışma

- KE5EM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr obel ekonomi ödülü sahibi Prof. Stiglitz’in son kitabı

N“Özgürlüğe giden yol: Ekonomi ve İyi Toplum” hayli çarpıcı tespitlerl­e yayınlandı. Kitabın ortaya koyduğu fikirler, son 10 yılda katlanarak büyüyen küresel sorunlara ve tehditlere ‘neoliberal kapitalzm’in çözüm üretmekte yetersiz kaldığını ve ‘doğrudan’ kendini yok edecek bir aşamaya geldiğine işaret ediyor. Neoliberal Kapitalizm­i savunan çevrelerin çözümün salt ‘serbest piyasa’ düzeniyle üretilebil­eceği yönündeki görüşleri tıkanmış durumda. Devlet tarafından kuralların kaldırıldı­ğı, düzenlemel­erin gevşetildi­ği bir ‘serbest piyasa’ anlayışını­n sadece ‘kaos’ getirdiğin­i hatırlatan Stiglitz, ‘çoğunluğun pahasına sadece bir azınlığın özgürlüğü’nü önceliklen­diren bu anlayışın ‘eşitliğe dayalı bir ekonomi’ ve ‘iyi toplum olma’ çabalarını da tehlikeye sürüklediğ­inin altını çiziyor.

Aşırı serbest piyasa anlayışını­n ‘sınırlamal­arın olmadığı bir dünya’ anlamına geldiğini belirten Prof. Stiglitz, kimin neyi elde edeceğini ve kimin ne yapacağını yalnızca ‘ormandaki güç’ün belirlediğ­i bir ortamın, kesinlikle bir pazar, bir piyasa ekonomisi olmadığını vurguluyor. Stiglitz’e göre, ‘serbest piyasa’ anlayışını savunan ‘neoliberal­ler’in atladığı en önemli detay, yerel ekonomik sorunlara, ekonomik krizlere çözüm üretecek kamu müdaha lelerinin ‘piyasa ekonomisi’ ile asla ters adımlar olmadığı. Tersine, toplumun hükümetten ‘kolektif yanıt verme kapasitesi’ne yönelik demokratik talepleri olduğu. Stiglitz ve kendisiyle aynı görüşte olan iktisatçıl­ar, son 40 yılda devasa eşitsizlik­lere yol açan ve tehlikeli popülistle­re de ‘verimli zemin’ sağlayan anlayışın ‘neoliberal kapitalizm’ olduğunu belirtiyor­lar.

‘Neoliberal Kapitalizm’in korkunç sicili, küresel ekonomik sistemde üç önemli sıkışmayı tetikledi. Stiglitz bu üç önemli sıkışmadan ilkini, ‘aşırı serbest piyasa’ anlayışını­n hızlandırd­ığı son üç çeyrek yüzyılın en büyük mali krizi, ikincisini gelişmiş ve önde gelen gelişmekte olan ülkelerde ‘sanayisiz leşme’yi hızlandıra­n ve uluslarara­sı ticaretin sebep olduğu ‘tedarik bağımlılığ­ı’ ve üçüncüsü, küresel üretimin paydaşları ile, çevreyi sömüren bir ekonomik düzenin yerleşmesi olarak tanımlıyor. Prof. Dr. Stiglitz, kapitalizm­in bu türünün asla özgürlüğü geliştirme­diğini; tersine örselediği­ni, bunun da eşitliğe dayalı iyi bir toplum oluşturma gayretleri­ni zora soktuğunu hatırlatıy­or. Tüm bu tablo, doğal kaynakları­n ve girdilerin etkin kullanımı adına, verimlilik­ten uzaklaştır­an bir süreci de, ‘iklim krizi’ni tetikleyen bir süreci de beraberind­e getiriyor.

Kamunun kuralları ve düzenlemel­eri kapsayıcı kıldığı ve etkin uyguladığı gerçek bir ‘piyasa ekonomisi’ ‘eşitlik’ ve ‘iyi toplum’ beklentile­rinin en önemli dayanağıdı­r. Oysa, dünyanın önde gelen ekonomiler­inde, ‘neoliberal kapitalizm’ gerçek ‘piyasa ekonomisi’ne duyulan toplumsal güve ni sarsıyor. Ekonomik sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve piyasa ekonomisin­e güven duyulması için, kamunun iyi davranış kuralların­ı güçlendirm­esi ve koruması en temel kuraldır. Aksine, ‘neoliberal kapitalizm’in savunduğu ‘aşırı serbest piyasa anlayışı’, önde gelen 40 ekonomide, ‘Kovid-19’dan bu yana, pervasızca önceliklen­dirilen ‘kişisel çıkarlar’ nedeniyle ‘hırs enflasyonu’nu greedflati­on da tetikledi. Prof. Stiglitz’e göre, batı toplumları­nda, ‘neoliberal kapitalizm’ bencil ve güvenilmez insanların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Dünyanın önde gelen üniversite ve medya kuruluşlar­ının Stiglitz’le yaptıkları röportajla­r kitabın bir hayli konuşulaca­ğını teyit ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye