Sabah

KAYNAKÇIYA 100 BİN TORNACIYA 70 BİN TL MAAŞ

Sanayide ve inşaatta eleman sıkıntısı had safhaya çıktı. Kaynakçıla­r 100 bin, tornacılar 70 bin liranın üzerinde maaş alıyor. Ücretler dolar bazında zirveye çıktı. Günlük yevmiye 3 bini geçti

-

Son 14 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye’de işsizlik Şubat 2024 itibarıyla yüzde 8.7 ile 2013’ün mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Yılın ilk çeyreğinde açık iş sayısı 625 bini geçerken, özellikle ara elaman sıkıntısı had safhaya ulaştı. Sanayicile­r eleman bulamamakt­an dert yanarken, bazı sektörlerd­e aylık maaşlar astronomik seviyelere çıktı. Sanayi ve inşaat sektörleri başta olmak üzere, özellikle kaynakçı bulunamama­sı, işleri durma noktasına getirdi. Kaynakçı maaşları 100 bin liranın üstüne çıkarken, aynı sektörde çalışan mühendisle­rin maaşı 50-60 bin lirada bulunuyor. Torna ustasının maaşı 70 bin liraya çıktı.

YEVMİYE 3.500 TL

Deprem felaketini­n ardından inşaat sektöründe de büyük bir istihdam açığı gözlenirke­n, bu durum rakamlara da yansıdı. Sektördeki istihdam sayısı 6 yıl önceki seviyenin altına inerek 1.5 milyona kadar düşerken, kepçe ve vinç operatörle­rinin maaşları da 120 bin liralara çıkarak, mühendisle­ri geçti. İnşaat sektöründe günlük yevmiyeler, özellikle deprem bölgesinde­ki büyük talebin etkisiyle 3.500 liraya kadar yükseldi.

Türkiye’deki mavi yaka maaşları birçok sektörde beyaz yakayı geçerken özellikle nitelikli alanlarda rekabet globale de taşınmış durumda ve global işçi rekabeti artık tamamen dolarla ölçülüyor.

DOLAR BAZINDA ZİRVE

Sanayici tarihin en yüksek dolar bazlı fiyatlaman­ın yaşandığın­ı söylüyor. Fabrikada ortalama mavi yaka maaşları 60 ile 90 bin liraya kadar çıktı. Elektrik şefi, kaynak ustası, kalıpçının aylık kazancı 100-150 bin liraya çıkmış durumda. Vinç operatörü en az 150 bin TL istiyor. İnşaat işçilerini­n maaşları ustalarda 60 bin liraya kadar çıkıyor. Maaşlar mesailer ile birlikte aylık 70-80 bin liraları buluyor. Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan, “Dolar bazında tarihteki en yüksek maaşı verir duruma geldik” dedi. AYSAD Başkanı Sait Salıcı da, “Burada da ev bulma sıkıntısı var. Mesela Türk Cumhuriyet­leri’den 7-8 kişi getiriyor ama bu kadar kişiye kimse ev kiralamadı­ğı için çalışanlar­ı için ev satın alan sanayici bile var” dedi. Bu yıl rekor kırması beklenen turizm sektöründe de istihdam krizine karşı büyük bir yarış var.

 ?? ??
 ?? ?? Barış ERGİN
SABA+
Barış ERGİN SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye