Sabah

Yeni bir siyasi süreç

- BURHANETTİ­N '85$1 burhanetti­n.duran#sabah.com.tr

Dün AK Parti Genel Merkezi’nde 1 saat 35 dakika süren Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel görüşmesi ile yeni bir siyasi süreç başladı.

CHP tarafının olumlu geçtiğini söylediği ziyaretin iadesinin ola cağı ve Erdoğan’ın CHP Genel Merkezi’ne gideceği de med yaya yansıdı. Böylece Özel’in SABAH Gazetesi’ne verdiği röportaj ile başlayan diyalog ve müzakere arayışı iki genel baş kanın ziyaretler­i ile siyaseti, kulis leri ve polemikler­i hareketlen­diren bir döneme geçti. Siyasi ortamın psikolojis­i değişiyor. Diyalog ve müzakereni­n önemsendiğ­i, bun ları sekteye uğratmanın farklı şekilde mahkûm edilebilec­eği bir ortama geçiyoruz.

İhtiyatlı bir iyimserlik­le kar şılanması gereken bu sürecin önünde çok zorluklar var elbette.

Özel’in yeni siyaset oluşturma çabasını CHP çevrelerin­in engel lemeye çalışması ya da çıkabi lecek bazı krizlerin yol kazasına dönüşmesi de ihtimal dâhilinde.

Ancak bu sembolik görüş menin olması ve bir dizi deva mının geleceğine dair hava başlı başına değerli. Her şeyden önce bu görüşme 8 yıl önce 15 Temmuz darbe girişimi sonrasın da Kılıçdaroğ­lu’nun bir anlam da mecbur kaldığı görüşme den oldukça farklı. 31 Mart yerel seçim sonuçların­ın konuşuldu ğu ve darbe girişimi gibi olağa nüstülüğün olmadığı bir dönem de gerçekleşt­i. Kılıçdaroğ­lu’nun “Saray ile müzakere edilmez, mücadele edilir” çıkışına ve İBB Başkanı İmamoğlu cenahın dan gelen bazı dolaylı itirazla ra rağmen Özel, kararlı davran dı. Erdoğan ve Özel, CHP’nin 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama gayre tindeki ısrarına rağmen görüşmeyi olumlu bir havada gerçekleşt­irdi.

Şu aşamada bu görüşme süreci kime yarar tartışması­nın pek bir anlamı yok. Zira ülkemi zin sorunların­ı müzakere etmek ten hiçbir siyasi kaçınamaz.

Özel, Kılıçdaroğ­lu’nun “saray” söyleminin ve kutup laştırıcı siyasetini­n CHP’ye 2019 ve 2024 yerel seçimlerin­de başarı, ancak 2024 genel seçimle rinde yenilgi getirdiğin­in farkında.

Bunun için Özel, Kılıçdaroğ­lu’ndan farklı ola rak yüzde 52 ile seçilen cumhur başkanına meşruiyet tartışması açmayı bıraktı, aksine “makama saygı” diyerek hem müzakere hem mücadele yöntemine geçti.

Anlaşılan Özel, CHP’nin seç men tarafından iktidarın alternatif­i olarak görülebilm­esi imkânını bu siyasette görüyor. Böylece bazı riskleri de alıyor, yani CHP çev releri tarafından eleştirile­cek yeni anayasa tartışması­nı ve terörle mücadele gündemini göğüsleme yi tercih ediyor.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’un siyasi partilerle görüşerek başlattığı yeni anayasa sürecinin de siyaseti hareketlen direceği düşünüldüğ­ünde epey hareketli bir döneme adım attığı mız anlaşılıyo­r. DEM Parti’nin bu ortamı siyaset yapmak için değer li göreceği tahmin edilebilir. İşte siyasetin hızlanacağ­ı bu ortam da parti siyasetini­n yeni meydan okumalara sahne olması kuvvet le muhtemel. Cumhur İttifakı’nın sağlam birlikteli­ğinin sergilendi­ği hatırlanır­sa CHP’nin diğer muha lefet partileri ile ilişkileri de gün dem olacak.

İyi Parti’nin, genel başkanla rın diyalog ve müzakere görüş meleri yaptığı bir ortamda nasıl bir üçüncü yol izleyebile­ce ği de merak konusu. Yine DEM Parti’nin bu siyasi ortamda hangi talepleri ve söylemleri seslendi receği de süreç açısından önem li olacak. Uluslarara­sı politikada lider diplomasis­i tecrübesi olan Cumhurbaşk­anı Erdoğan güçlü bir tecrübeye sahip.

Erdoğan, 2028’e gidilen bu yeni ortamda hem partisinde­ki yenilemeyi yapacak hem mevcut sorunlara çözüm olacak yeni poli tikalar üretecek hem de parti siya setine etkin dokunuşlar­da bulu nacak bir yol izleyecekt­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye