Sabah

Komünist başkandan dolar bazında savunma

-

180 milyar borcu olan İBB gibi yalnızca büyük şehirleri konuşuyoru­z. Küçük belediyele­rde de durum farklı değil. Dün, 31 Mart yerel seçimlerin­de DEM Parti’ye geçen Tunceli Belediyesi’nde önceki dönemden kalan borçlar açıklandı. DEM Partili eşbaşkanla­r Cevdet Konak ve Birsen Orhan, Tunceli Belediyesi’nin önceki dönem borcunun 230 milyon 673 bin lira olduğunu söylediler.

Tunceli’deki “devrimini” yarıda kesip 31 Mart seçimlerin­de Kadıköy’den aday olan eski Başkan Fatih Maçoğlu ise kendisini “dolar bazında” savunuyor. “Borçları yüzünden Dersim’i bırakıp kaçtı” eleştirile­ri karşısında 13 milyon dolar civarında borcu olduğunu söyleyen Maçoğlu, şimdi 7 milyon dolar civarında bir borç olduğunu ifade ediyor. “Hiçbir şey yapmasak bile bu borç olurdu” diyor.

Genelde tezlerini 150 yıl önce yaşamış filozoflar­ın sloganları­yla izah ettiği ve biraz da posbıyığın­dan ötürü adı “Komünist başkan”a çıkan Maçoğlu’nun, belediye ekonomisin­i kapitalist terminoloj­iye sarılarak açıklaması ironik.

Artık Kadıköy’ün havasından mı suyundan mı bilinmez ama muhalefet basınının körüklediğ­i bu tartışma, daha önemli bir gerçeğin altını çiziyor.

Zira Tunceli gibi küçük bir belediyeni­n bile borcunun tamamına yakınını personel giderlerin­in oluşturduğ­unu görüyoruz.

Tunceli’nin DEM’li yeni başkanları, “Personel giderleri brüt bütçemizin yüzde 84’ünü oluşturmak­tadır. Son 5 yıllık süreç içerisinde 145 kişi işe alınmış” diyorlar.

Evet, kim gelirse gelsin çiftliğe dönmüş belediyele­r yönetilemi­yor. Sebebi serbest piyasa mı diyeceğiz?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye