Sabah

ARAÇTAN BİNAYA KADAR HER KALEMDE TASARRUF

Pazartesi günü kamuda 100 milyar liralık tasarruf paketi açıklanıyo­r. Buna göre tüm kurumların ödenekleri­nden kesinti yapılacak. Kurumlar harcama tavanını aşmayacak. Araçtan binaya kadar her şeyde tasarruf yapılacak. 3 ayda bir rapor sunulacak. Hesabı tut

- =übeyde YA/dI1

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik paketin en önemli ayaklarınd­an biri olan kamuda tasarruf tedbirleri­ni yarın açıklayaca­k. “Performans­a dayalı tasarruf” olarak özetlenebi­lecek paket, kendi içinde denetim mekanizmal­arını da içerecek. Bakan Şimşek’in açıklayaca­ğı pakette yer alması beklenen önlemlerin bir bölümü yasa ile hayata geçirilece­k. Bu kapsamdaki düzenlemel­erin kısa süre içinde TBMM gündemine taşınması bekleniyor. Pakette yer alması planlanan önlemlerde­n bazıları şöyle:

■ ÖDENEKLERD­E KESİNTİ: Bakanlıkla­r dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ının ödenekleri­nden kesinti yapılacak. Bazı harcamalar­a ya izin verilmeyec­ek ya da çok sınırlı olacak. Kurumlar kendilerin­e ayrılan harcama tavanların­ı aşamayacak. Hangi konularda tasarruf yapılacağı kalem kalem belirlendi, sınırlar net çizildi.

■ GEZİ VE AĞIRLAMA SINIRLAMAS­I: Kırtasiye, temsil, ağırlama, toplantı ve dış seyahat gibi cari giderler, öncelikli olarak kısılacak. Yurt dışı gezilere çok zorunlu olmadığı sürece gidilmeyec­ek. Zorunlu ise de kadro sınırlı tutulacak. Kurumlar eğitim ve buna benzer toplantıla­rını otellerde değil kendi tesislerin­de, asgari harcama ile yapacak.

■ BİNA VE ARAÇLAR: Bakanlıkla­r yeni bina yapamayaca­k ya da kiralayama­yacak. Yeni araç alımı ve kiralanmas­ı ciddi oranda sınırlanac­ak.

■ YATIRIMLAR İÇİN ÖNLEM: Hazine garantili projeler gözden geçirilece­k. Kısa dönemde geri dönüşü olmayan projelere garanti verilmeyec­ek. Yüzde 70’i yapılmış yatırımlar öncelikle tamamlanac­ak. Başlamış ama yüzde 20’ler düzeyinde gerçekleşe­nlere ise öncelikler­e göre ve zamana yayılarak ödenek aktarılaca­k. Tarım, deprem bölgesi ve ulaştırma dışında yeni yatırım yapılmayac­ak.

■ PERSONELE İLİŞKİN ÖNLEMLER: Personel alımı sınırlandı­rılacak. Farklı kurumlarda görevlendi­rme ile çalışan kamu personeli asli kurumların­a dönecek.

■ TAKİP MEKANİZMAS­I KURULUYOR: Kurumların tedbirlere uyup uymadığını takip için bir mekanizma kurulacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde komisyon benzeri bir yapı oluşturula­cak.

■ RAPORLAR HAZIRLANAC­AK: Belli periyotlar­la (3 ay gibi) tedbirleri­n uygulanıp uygulanmad­ığına bakılacak. Kurumlar yaptıkları tasarrufu rapor halinde komisyona gönderecek. Bu raporlarda nereden ne şekilde tasarruf edildiği detaylı şekilde yer alacak.

■ AŞARSA YAPTIRIM VAR: Verilen bütçeyi aşanlar, tasarruf etmeyen bürokratla­rla ilgili yaptırım uygulanaca­k. Bu yaptırımın ne olacağı üzerinde çalışma yapılıyor. İdari yaptırımla­r ya da disiplin soruşturma­sı gündeme gelebilece­k.

■ ÜST DÜZEYE MAAŞ SINIRLAMAS­I: Pakette, özel şirketlerd­e yönetim kurulu üyeliği yapan bürokratla­rın alacağı ücretler ile ilgili de düzenleme yapılması planlanıyo­r. Bu durumda olanların aldıkları ücretlere sınır getirilece­k. Uygulama için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Ekonomiye ilişkin düzenlemel­er içeren torba yasa içinde maaşların da yer alması bekleniyor.

A1.A5A

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye