Sabah

Sonun başlangıcı­nın kararı

-

Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi, aylar süren çalışmasın­ın sonu cunda tutuklama kararları nı açıkladı. Ceza Mahkemesi Savcısı, Siyonist İsrail’in Başbakanı Binyamin 1etanyahu ve İsrail Savunma Bakanı

Kurulduğu andan itibaren bir soy kırım devleti olan İsrail’in eli kanlı siyasetçil­erinin bu zamana kadar yargı lanmaması başlı başına uluslarara­sı sistemin acziyetini gösterir.

Dahası bu karar, İsrail’in devlet terö rünü hemen sona erdirmeyec­ek. Ayrıca Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi Savcısı, eli kanlı İsrailli katiller ile işgale karşı koyan Hamas liderlerin­i aynı kefeye koyarak uluslarara­sı sistemi çok kızdır mamaya çalıştığın­ı da gösterdi.

Bugün niyetim içinizi karartmak değil. Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi Savcısı’nın İsrailli katillere yönelik kara rı her şeye rağmen oldukça önemli bir karardır.

Kararın neden önemli olduğunu anlamak için birkaç örneği hatırlama mız iyi olur.

Önce Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi açısından bu kararın neden önem li olduğunu anlatalım. 2018 yılın da ABD Başkanı Trump tarafından

CIA Başkanı yapılan Gina Haspel’in Afganistan’daki işkenceler­i nedeniyle yargılanma­sı gündeme gelmişti. Haspel hakkında soruşturma açılma ihtima li dahi ABD’yi sinirlendi­rmiş ve tehditler havada uçuşmuştu.

Türkiye düşmanlığı ile bildiğimiz John Bolton, ABD yönetimi adına Uluslarara­sı Ceza Mahkemesi üye lerini tehdit etti. Mahkeme, Haspel hakkında bir karar alamadı.

8 Haziran 1967 tarihinde, yani Altı Gün Savaşı devam ederken İsrail savaş uçakları, Amerikan donanma sının USS Liberty gemisini 75 dakika boyunca hem denizden hem de hava dan vurdu. İsrail ordusu telsiz kayıtla rına rağmen gemiyi vurmaya devam etti, 34 Amerikan askerini öldürdü, 171 mürettebat­ı da yaraladı.

İsrail bu olaydan sonra ABD’den üstünkörü bir özür diledi ve gemiyi

Mısır donanmasın­a ait zannettiği­ni açık ladı. ABD bu özrü kabul etmekle kal madı, İsrail’e askeri yardımı devam ettirdi.

16 Mart 2003 tarihinde ABD’li insan hakları aktivisti Rachel Corrie, 60 tonluk bir İsrail buldozeri nin Filistinli­lerin evini yıkmama sı için mücadele ederken iş maki nesi tarafından ezilerek öldürüldü. Corrie’nin cenazesini alıp ABD’ye giden anne babası, Demokrat Partili ABD senatörler­i Patty Murray ve Maria Cantwell ile görüşüp destek sözü aldı. Ancak bu olaydan sonra ABD’li siyaset çileri bir daha görmedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İsrail lehine verilen veto kararların­ın listesini yazmak bile bu yazının hacmini katbekat aşar. İsrail bugüne kadar işlediği suçlar nedeniyle uluslarara­sı sistem tarafından eleştiride­n muaf tutuldu.

Uluslarara­sı sistemin İsrail için yıllar dır inşa ettiği cam sarayın çatırdadı ğını gösterdiği için eksiklikle­rine rağ men karar olumludur. Siyonist İsrail’in camdan sarayının tamamen parçalan dığı, eli kanlı Siyonist teröristle­rin yar gılandığı ve hak ettikleri cezaları aldığı günleri de göreceğiz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye