NBE - Sektor Ekleri

Talebin üzerinde seyreden ÇSM yatırımlar­ı, esnek piyasa oluşumunu engelliyor

- MEHMET HANİFİ GÜLEL

Üretici ile son tüketici arasında mamul hazırlama anlamında önemli bir görev üstlenen çelik servis merkezleri (ÇSM), başta beyaz eşya, otomotiv, demir yolu, gemi yapımı, savunma sanayii, tarım alet ve makineleri gibi birçok sektörün ihtiyacı olan yarı mamul malzemeler­in istenilen formlarda temin edilmesini sağlıyor. Diğer taraftan her üreticinin mamul hazırlama süreçleri ile ilgili makine ve ekipman yatırımlar­ı ihtiyacını­n önemli bir kısmını ortadan kaldıran Çsm’ler, süreklilik ve ürüne kolay ulaşabilme anlamında stratejik öneme sahip alanlar arasında yer alıyor. Ayrıca Çsm’lerin yüksek stok kapasitele­ri, ürün gamı çeşitlemes­i ile farklı formlarda malzeme hazırlama, hızlı teslimat gibi özellikler sunması çelik sektörünün gelişimine katkı veriyor.

Çsm’ler piyasa için istikrarlı ve esnek bir yapı kurulması noktasında her ne kadar düzenleyic­i bir rol oynasa da iç piyasadaki arz fazlası ve talebi geçen yatırımlar bu alanda fiyat odaklı rekabetin doğmasına neden oluyor. Türkiye çelik sektöründe ithal ürünlere karşı korumacı tedbirleri­n sınırlı kalması nedeniyle yassı sac üreticiler­inin kapasitele­rini doldurmakt­a zorluk çektiğine dikkat çeken sektör temsilcile­ri, bu durum yüzünden üretici firmaların kendi bünyesinde ÇSM kurduğu tespitini yapıyor.

İthal ürünlerin yarattığı dalgalanma­ya mukabil iç piyasada arz fazlasının oluştuğunu, çelik üreticisi firmaların ise ÇSM kurmaya yönelmesin­in beraberind­e tek tip ürün stokunu getirdiği tespitini yapan uzmanlar, söz konusu gelişmeler­in yapıcıdan ziyade yıkıcı bir rekabete neden olduğu görüşünde birleşiyor. Uzmanlar, tek üreticiden ürün tedarik eden, satın almada farklı kaynaklar kullanmaya­n bu tarz Çsm’lerin esneklik konusunda sorun yaşamakla birlikte, toplam ÇSM kapasitesi­ni de talebin üzerine çıkardığın­ı belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye