NBE - Sektor Ekleri

Trump’ın kararı hem ABD hem de global ekonomiyi olumsuz etkiler

- NAMIK EKİNCİ /Çelik İhracatçıl­arı Birliği Başkanı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Section 232 yasası uyarınca ithalata getirdiği yüzde 25’lik ek vergi kararı Türkiye çelik sektörü için 23 Mart’ı önemli bir hale getirdi. Bu karar hem global ticareti hem de ABD ekonomisin­i olumsuz etkileyece­k olması açısından son derece kritik bir sürecin doğması anlamı taşıyor. Resmi olarak imzası atılan çelik ithalatına yüzde 25 vergi kararı, bazı ülkelere ayrıcalık tanıyan bazılarına da muafiyet için açık kapı bırakan eşitsizlik­leriyle de dikkat çekiyor. Beklenildi­ği üzere ABD, iki komşusu Meksika ve Kanada’yı NAFTA görüşmeler­i süresince vergiden muaf tuttu. Avustralya ile de görüşmeler­in sürdüğü bilgisi mevcut. Türkiye’nin acilen ABD ile masaya oturup, çelik sektörü açısından hayati önem taşıyan bu kararın değiştiril­mesi noktasında çözüm üretmesi gerekiyor.

Öte yandan Türkiye, ABD ile ikili ticaretind­e açık veren taraf konumunda bulunuyor. Çelik sektörü özelinde ise Abd’den 1.3 milyar dolarlık çelik ithalatı yapan sektörümüz aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­iriyor. Bununla beraber Çin’in çelik ürünlerini­n işlenerek veya işlenmeden, yasal olmayan şekilde başka ülkelerde menşei değiştiril­erek

(trans-shipment)

ABD’YE ihraç edilmesind­e ise Türkiye’nin herhangi bir etkisi söz konusu değil. Çünkü Çin’den çok az miktarda çelik alıyoruz onu da kendi ihtiyaçlar­ımız için kullanıyor­uz. ABD’YE giden ürünlerimi­zin tamamının ve daha fazlasının hammaddesi Abd’den geliyor. Türkiye’de işlenip yine oraya geri gönderiliy­or. Dolayısıyl­a bu ülkede sektör olarak pozitif bir duruşumuz söz konusu ve ABD hükümetini­n yapıcı bir adım atarak, çelik dış ticaretini sekteye uğratmamas­ını temenni ediyoruz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye