NBE - Sektor Ekleri

Haksız rekabete dayalı ithalat kapasite kullanımın­ı engelliyor

-

Türkiye, globalde en büyük sekizinci çelik üreticisi olarak bulunduğu bölgede önemli bir oyuncukonu­munda bulunuyor. Çelik servis merkezleri gelişen teknolojiy­e uygun yatırımlar­ı, yüksek depolama ve imalat kapasitele­ri ile sektöre katkı sağlıyor. Çelik servis merkezleri, sektörde yaygın bir şekilde faaliyet gösteren, üretici ve son tüketici arasında mamul hazırlama anlamında önemli görev üstlenen kuruluşlar arasında yer alıyor. Metal işleri ile uğraşan pek çok üretici kendi imal ettikleri ürünleri için ihtiyaçlar­ı olan yarı mamul malzemeler­i istedikler­i formlarda çelik servis merkezleri aracılığı ile temin edebiliyor. Böylece her üreticinin mamul hazırlama süreçleri ile ilgili makine ve ekipman yatırımlar­ı ihtiyacını­n önemli bir kısmı da ortadan kalkıyor.

Son yedi yılda çelik sektörü yüzde 25 büyüdü

Türkiye çelik sektörü, 2017 yılında global çelik üretiminin yaklaşık yüzde 2.2’sini gerçekleşt­irdi. Dünya Çelik Derneği (worldsteel) verilerine göre, 2017 yılı itibarıyla Türkiye, pazarda en büyük sekizinci çelik üreticisi konumunda. Ayrıca ihracatta dokuzuncu, ithalatta ise yedinci sırada yer alıyor. Sektörde 2017 yılında yaklaşık 37.5 milyon ton üretim gerçekleşt­i. Bu rakam 2010 yılında 30 milyon tonu bulunurken, son yedi yılda sektör yüzde 25 büyüme gösterdi. Bu gelişimin artarak devam edeceği öngörülüyo­r. Türkiye ve çevre ülkelerin sahip olduğu dinamikler sektörün ileriye doğru daha olumlu bakmasını sağlıyor. Yakın komşularım­ızda halen süre gelen siyasi sorunlar bittiğinde bu ülkelerin yeniden imar ihtiyacı gündeme gele- cek. Bu süreç de sektörün iş hacmini artırabili­r.

Bugün itibarıyla sektörde 51.2 milyon ton kurulu kapasiteni­n yüzde 73.2’i kullanılıy­or. Kapasite kullanım oranı, elektrik ark ocaklı tesislerde yüzde 56, BOF fırınlı entegre tesislerde ise yüzde 92 seviyeleri­nde. Fakat Türkiye, haksız rekabete dayalı ithalat baskısıyla mevcut üretim kapasitesi­nin önemli bir kısmını kullanamıy­or. Hiçbir ülkenin ithal girdiye bağımlı bir şekilde sanayisini geliştirme­si mümkün değil. Yerli üretimin ABD ve Avrupa Birliği’ndeki gibi korunması gerekiyor.

2018 yılının ilk iki ayında ihracat artış gösteriyor

Sektörde üç BOF fırınlı tesis, 23 elektrik ark ocaklı (EAO) üretim tesisi bulunuyor. İç pazarda tüketilen çelik miktarı ise 36 milyon tonun üzerinde. Özellikle yassı ürünlerdek­i büyüme oranları diğer ürünlere göre daha yüksek.birülkeeko­nomisindey­assıürünle­rin tüketim oranlarını­n daha fazla artması o ülkenin gelişmişli­k oranının arttığını gösterir. Çelik ihracatınd­a da önemli gelişmeler kaydeden sektör, 2017 yılında yaklaşık 13.5 milyar dolar ihracat hacmine ulaştı. Çelik sektörü, bu büyüklük ile en fazla ihracat yapan dördüncü sektör konumunda yer aldı.

2017 yılı ilk çeyrek hem mevsimsel koşullar hem de referandum öncesi oluşan atmosfer nedeni ile çok daha durgun başlamıştı. 2018’in ilk iki aylık sonuçları yılın daha iyi geçeceğine işaret ediyor. Miktar bazında geçen yılın ilk iki ayına göre yaklaşık yüzde 6 büyüme gösteren çelik ihracatı 1.6 milyon ton rakamına ulaşırken, değer bazında ihracat ise yüzde 27 artış ile 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşt­i.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın, 232’inci madde kapsamında çelik ithalatına yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmesi, küresel ticaret sapmaların­a ve haksız rekabetin artmasına yol açacak. Bu karar, Nafta ülkeleri haricinde bütün çelik üreticisi ülkelerin sert tepkisiyle karşılandı. ABD’YE ihracat yapan ülkeler arasında altıncı sırada bulunan Türkiye, 2017 yılında ABD’YE yaklaşık 1.8 milyon ton ihracat yaptı. Küresel çelik sektöründe kapasite fazlalığı ve dampingli ihracata karşı tedbir almak varken, toptancı bir yaklaşımla yüksek oranlı genel koruma tedbirleri­ne başvurma yaklaşımı, Türkiye çelik üreticiler­inin hak etmedikler­i bir engelle karşı karşıya kalmaların­a neden olacak. Abd’nin aldığı ithalat vergisi kararının, Dünya Ticaret Örgütü kuralların­a da aykırı olduğundan global çelik ihracatçıs­ı ülkelerin DTÖ nezdinde girişimler­de bulunması bekleniyor. Bu karar sonrası özellikle Çin ve AB kaynaklı misillemel­er görülebili­r. Bu bir anlamda global ticaret savaşların­ın hızlanabil­eceğini de gösteriyor.

 ??  ??
 ?? FUAT TOSYALI ?? Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
FUAT TOSYALI Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye