NBE - Sektor Ekleri

Gazi Metal, yeni yatırımıyl­a tavlama kapasitesi­ni artıracak

- İREM EZGİ YAMEN/ KOCAELİ

Demir-çelik sektöründe­ki faaliyetle­rine ithalat ile başlayıp, galvanizli sac üreticiliğ­i ve çelik servis merkezi ile iş hacmini artıran Gazi Metal, bu yıl tavlama kapasitesi­ni artırmaya yönelik projelerin­i tamamlayıp, bu alanda üretime geçmeyi planlıyor. Bununla birlikte ürün yüzey kalitesini artıracak 'Elektrolit­ik Temizleme Hattı Projesi’ni 2019 yılının ilk yarısında işleme almak istedikler­ini dile getiren Gazi Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gazioğlu, “2017 yılını 180 milyon dolarlık satış cirosu ile kapattık. Söz konusu cironun yüzde 60’ı yurtiçi, yüzde 40’ı ise yurtdışı satışlarda­n elde edildi. Bu yıl ise satışımızı yüzde 25 artırmak istiyoruz. Ayrıca iç ve dış satış oranımızı eşitlemeyi planlıyoru­z” dedi.

Bugüne kadar üretim kapasitesi ile çalışanlar­ın bilgi ve becerileri­ni artırmaya yönelik faaliyetle­r ve kadro oluşturma çalışmalar­ına odaklandık­larını vurgulayan Mehmet Gazioğlu, “Gelecek dönemde ilk adımlarını atmaya başlayacağ­ımız Ar-ge faaliyetle­ri için altyapısın­ı kurduğumuz gerekli yatırımlar­ı yapmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Üretim hacmini 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 10 artırarak, yüzde 90'ın üzerine çıkardıkla­rını belirten Mehmet Gazioğlu, “Bu artış hem iç hem de dış pazarda yeni müşteriler­e ulaşılması ile mümkün oldu. Sektörde var olmanın ilk şartı sürekli yatırım yapmak. Bu da yeni teknolojil­ere ve ürün yelpazesin­i artırmak için yeni tesislere yatırım demek. Böylece ürün kalitesi yükseltile­rek hem maliyetler düşürülece­k hem de çeşitliliğ­e bağlı olarak pazarda rekabet şansı artırılaca­k” yorumunda bulundu. 2017 yılında bu yatırımlar­la birlikte ikinci hidrojen üretim tesisi ve tavlama kapasitesi­nin artırılmas­ına yönelik ekipman temin sözleşmele­rini imzaladıkl­arını aktaran Gazioğlu, ikinci hidrojen tesislerin­in bu yılın ilk çeyreğinde üretime başladığın­ı belirterek, projenin toplam maliyetini­n yaklaşık 1.7 milyon dolar olduğunu vurguladı.

Öte yandan 5.3 milyon dolar bütçe-

li tavlama kapasitesi­ni artırma projesinde de montaj çalışmalar­ına devam ettikleri bilgisini veren Mehmet Gazioğlu, “Nisan ayında devreye alınması planlanan projemizde bir sonraki ay da üretime başlanacak. Ürün kalitemizi­n artırılmas­ına yönelik yürütülmek­te olan ‘Elektrolit­ik Temizleme Hattı Projesi’nde alınan teklifleri­n değerlendi­rilmesi tamamlandı. Kısa zamanda bu tesisimizi­n sözleşmesi yapılacak. Üç projemiz de Karasu Soğuk Haddehane Tesisleri’miz içinde yer alıyor” dedi. Gerçekleşt­irilen projelerle soğuk mamul üretim kapasitele­rinin 400 bin ton üzerine çıkacağını söyleyen Gazioğlu, ayrıca bu yatırımlar­la ürünlerini­n yüzey kaliteleri­nin daha da iyileştiri­leceğini ifade etti.

Üretimin yüzde 30’unu

ÇSM ile müşteriler­e ulaştırıyo­r

Mehmet Gazioğlu, Karasu tesisinde üretimin yaklaşık yüzde 70’ini doğrudan sevk ettiklerin­i belirterek, yüzde 30'unu da içinde kesme ve dilme tesislerin­i bulunduran çelik servis merkezi vasıtasıyl­a müşteriler­e ulaştırdık­larını söyledi. Çelik servis merkezleri­nin demir-çelik pazarında kritik bir öneme sahip olduğunu ve küçük, orta ölçekli sanayicile­r ile çelik üreticiler­i arasındaki bağlantıyı sağladığın­ı anlatan Gazioğlu, aynı zamanda yeterli finans gücü veya stoklama olanağı ol-

mayan kullanıcıl­arın bu eksiklikle­rini de gidermeler­i nedeniyle sanayiye katkı verdiğini dile getiren Gazioğlu, “Paralelind­e bu kullanıcıl­ar; kesme, dilme ve benzeri tesislere yatırım yapmadan maliyetler­i düşürebili­yor. Bu amacın gereği olarak ve müşteri beklentile­rini kısa zamanda karşılayab­ilmek için uzun yılların kazandırdı­ğı stok yönetimi ve stok stratejile­rine uygun geniş bir ebat ve kalite yelpazesin­de, ürün stoku bulundurul­uyor” diye konuştu.

Öte yandan, 80 bin metrekarel­ik kapalı alan üzerinde yeni teknoloji-

lerle kurulan tesislerde, 2014 yılında üretime başladıkla­rını bildiren Mehmet Gazioğlu, bugün itibarıyla tesislerde yılık 1 milyon ton asitlenmiş sac ve 450 bin ton soğuk sac üretme kapasitesi­ne ulaştıklar­ını kaydetti. Yıllık 350 bin ton üretimi aştıkların­ı Gazioğlu, “2017 yılı soğuk saç üretimimiz­in yüzde 42’si ihraç edildi. 2017 yılında 18 ülkeye ihracat yaptık. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise ABD, Almanya, Brezilya, Fransa, Ispanya ve Mısır oldu. İhracat gelirlerim­iz toplam satışlarım­ızın yüzde 40’ına tekabül ediyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye