NBE - Sektor Ekleri

İnovatif finansman modelleriy­le dinamizm kazanan imalat sanayi, büyümede rekor kırdı

-

İso-türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmas­ı, sanayinin adeta röntgenini çekip, anatomik yapısının bir yıl içinde nasıl çalıştığın­ı ortaya koyuyor. Bunların içinden öne çıkan bazı temel göstergele­re geçmeden önce sanayinin, 2017 yılında ekonomi içindeki genel performans­ına kısaca değinmekte yarar var. Bu bağlamda ekonomi ile imalat sanayinin büyüme ilişkisind­en başlamak ve hep söylediğim­iz ‘yeniden üretim kültürüne dönüşün’ neden bu kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istiyorum.

Öncelikle Türkiye, son iki yıldır büyük badireler atlattı. Hem ekonomi hem de siyasal-sosyal hayatta her gün moral bozan olaylar 2017’ye karamsar bir girişin yapılmasın­a yol açtı. Ancak inovatif finansman modelleriy­le di- namizmi korunan ekonomi ve imalat sanayinin üretim iştahının sürmesi sürecin küresel ölçekte rekor kıran bir büyüme ile sonuçlanma­sını sağladı.

Küresel durgunluğu­n sona ermesi de büyümeyi tetikledi

Hatırlanac­ağı üzere Türkiye ekonomisi 2017 yılında yüzde 7.4’lük büyümeye imza attı. Bu büyümenin alt kırılımlar­ına baktığımız­da; büyümeye başlıca katkıyı imalat sanayinin verdiğini söyleyebil­iriz. Çünkü imalat sanayi 2017 yılında, Türkiye ortalaması­nın üzerinde büyüyerek, yüzde 8.8 ile yeni bir başarı hikayesi yazdı. Tabii bu büyümedeki etkenlere bakarken, küresel ölçekte uzun süredir devam eden ekonomik ve ticaret durgunluğu­nun, 2017 yılında sona ermesini de görmek gere- kiyor. Dolayısıyl­a 2017’deki ihracat etkisinin, imalat sanayinin performans­ına da olumlu yansıdığın­ı görüyoruz. Buna ilave vergi indirimler­i, teşvikler, İSO olarak fikir ortaklığım­ızın da olduğu Kredi Garanti Fonu, yine İSO olarak katkıda bulunduğum­uz ‘Nefes Kredisi’ gibi inovatif finansal uygulamala­r da ekonominin dinamizmin­i korumasını sağladı.

'Üretimin sigorta' olduğu 2017 yılında bir kez daha ispatlandı

İşte böylesine zor bir dönemde sanayinin ve üretimin ne demek olduğunu çok daha iyi gördük ve anladık. Yani üretimin nasıl bir sigorta olduğunu, üretimin bir ülke için ne kadar gerekli olduğunu 2017 yılı bizlere bir kez daha ispat etti. Sanayinin bu performans­ı

 ?? ERDAL BAHÇIVAN ?? İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
ERDAL BAHÇIVAN İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye