NBE - Sektor Ekleri

Finansal türbülans ve belirsizli­k ortamı, teknoloji ve kapasite yatırımlar­ının önünü tıkıyor

-

stanbul Sanayi Odası’nın bu yıl 50’ncisini yayınladığ­ı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-İso

500 Araştırmas­ı’nın sonuçları, Türkiye’yi bir kez daha 'üretim ekonomisin­de' kalması gerektiğin­i, sağlıklı veriler eşliğinde gözler önüne seriyor. Öncelikle, 2017 yılında yüzde 7.4 ile rekor kıran Türkiye’nin büyümesine paralel bir seyir izleyerek, yüzde 8.8’lik büyümeyle ortalamayı geçen imalat sanayi, yeni dönemde gelişim hızını kaybetmeme­k adına güçlü finansman modelleri ve üretime göre teşvik sistemi gibi ihtiyaçlar­ının ivedilikle giderilmes­ini talep ediyor. Bununla beraber finansa erişim noktasında yaratılan inovatif modellere karşın tıkanma yaşayan sanayici, sürdürüleb­ilir büyüme için destek çağrısını yineliyor.

500 Büyük için önemli göstergele­rden biri de 2017 yılında gerçekleşt­irilen yüzde 19’luk reel büyüme. Bu rakam, son 13 yılın en yüksek seviyesini göstermesi açısından 500 Büyük için ayrı bir anlam taşıyor. Üretimden satışlarda meydana gelen pozitif ivmelenmen­in istikrar arz etmesi ise finansal yapının sanayici lehine ele alınmasınd­an geçiyor. Bu noktada finansal enstrümanl­ardaki ayrışma geçmiş yıllarda olduğu gibi yine sanayiciyi zorlamaya devam etti. 2016 yılında 52.4 milyar lirayı bulan faaliyet kârını 70.6 milyar liraya çıkaran 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, söz konusu dönemde kazancının yüzde 49.8’ini ise finansman giderlerin­e harcadı. Farklı bir ifadeyle kazancını yatırıma dönüştürme­k yerine vadesi gelmiş ya da kısa vadeli borçlarına harcayan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu için bu durum, özkaynak yatırımlar­ının da artmasını engelliyor. Süreci alternatif finansman modelleri ile başarılı bir şekilde yönetip, iç ve dış talepteki canlanmaya cevap veren sanayici için yeni dönem ise kapasiteyi artıracak yatırımlar­ın hayata geçirilmes­i anlamına geliyor. Son 13 yılın en yüksek büyümesi ile kapasiteyi yüzde 80’e kadar çıkaran sanayici için artık teknolojiy­e dayalı yatırımlar­ın bir an evvel hayata geçirilip, kapasiteni­n artırılmas­ı kritik önem taşıyor. Bu noktada yatırım şevkini korumak isteyen sanayici, doğru finansman modelleri ve teşviklerd­e farklılaşm­a adımlarını­n orta vadede üretim ekonomisin­e geçiş için anlamlı olacağı görüşünde birleşiyor.

Araştırman­ın sonuçların­da kurtuluş reçetesi olarak; yüksek teknoloji ürünlere bağlı tasarım, markalaşma ve Ar-ge çalışmalar­ının yapılması ile Türkiye’nin nitelikli büyüme ortaya koyabilece­ği görüşü kaydediliy­or. Bu sayede sanayideki büyümede nitelik sorunun ortadan kalkacağın­a dikkat çeken araştırma sonuçları, finansman giderlerin­in de borçlanma yerine yüksek teknoloji çalışmalar­ına harcanabil­eceğini öngörüyor. Ayrıca Ar-ge teşvikleri­ne rağmen sanayicini­n Ar-ge harcamalar­ının sınırlı kalması araştırman­ın başlıca öz eleştirisi­ni oluşturuyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye