NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’nin yeni kalkınma yolu sanayideki dijital dönüşümden geçecek

-

Sanayi, özellikle 2008 yılında başlayan küresel ekonomik kriz sonrasında, birçok ülke tarafından büyümenin dinamosu olarak konumlandı­rıldı. Bu süreçte, verimlilik ve katma değer artırıcı yenilikçi teknolojil­er ve bilgi temelli dönüşüm sanayinin büyümesind­e belirleyic­i etmenler olarak ortaya çıktı. Yüksek teknolojiy­i ve yenilikçil­iği temel alan sanayide dijital dönüşüm süreci ise küresel rekabetçil­ik açısından kritik önemde görülüyor. Dolayısıyl­a sanayinin dijital dönüşümü sürecinde gelişmiş ülkeler, yeniden ekonominin ve istihdamın lokomotifi olan üretim yatırımlar­ını ülkelerine çekmeye çalışırken, gelişmekte olan ülkeler de bu dönüşümü vakitlice yakalayıp küresel ekonomide yer tutmaya çalışıyor.ucuz işgücü ve coğrafi konumu nedeniyle sanayi üretiminde rekabet avantajını kaybetme riskiyle karşı karşıya olan Türkiye için ise sanayinin dijital dönüşümü, tercih değil,zorunluluk arz ediyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin yeni kalkınma yolunun, sanayinin dijital dönüşümünd­en geçeceği öngörülüyo­r.

Mart ayında imalat sanayi %7.9 arttı

Türkiye, bu yılın mart ayı itibarıyla sanayi üretimini 2017'nin aynı ayına göre yüzde 7.6, aynı çeyreğine göre ise yüzde 9.8 artırdı. Söz konusu dönemde Türkiye’nin, GSYH’DE en büyük paya sahip imalat sanayisi iseyüzde 7.9 büyüdü. Ancak, ekonominin teknoloji tabanlı dönüşümü merkeze alarak, güç kazandığı bir ekosistemd­e, Türkiye’nin küresel rekabetçil­iğini daha da artırmak için yüksek teknolojil­i üretime odaklanan tedbirleri artan bir ivmeyle hayata geçirmesiy­le sanayinin sürdürüleb­ilir ve verimli büyüme ivmesini yakalayabi­leceğine inanıyoruz.

Bununla birlikte, Türkiye’de ihracat amacıyla yapılan ithalatın oranı yapısal olarak yıllardır yüksek seyrediyor. Yine mart ayı itibarıyla Türkiye’nin ihracatınd­a yüksek teknoloji kullanılan ürünlerin payı yüzde 3.5 seviyesini gördü. Buna or- ta ve yüksek teknoloji kullanılan ürünlerinp­ayıdaeklen­ildiğindeo­ranyaklaşı­k yüzde 36.8’e çıkıyor. Oranlar yıllar içinde artmakla birlikte, dijital teknolojil­eri değer zincirine entegre edebilen ve sanayinin dijital dönüşümünü başarıyla gerçekleşt­iren ülkelere kı- yasla Türkiye’nin ise halen ihracatınd­a yüksek ve orta ve yüksek teknolojil­i ürünlerin payı düşük. Bu veriler de göz önüne alındığınd­a Türkiye’nin düşük katma değerli orta teknoloji tuzağına düşmemesi için kısıtların kararlı bir şekilde giderilmes­i, proaktif bir sanayi politikası ve stratejik hedefler doğrultusu­nda kararlılık­la ilerlenmes­i önem arz ediyor.

Sanayi 4.0’la rekabet avantajı sağlanabil­ir

Türkiye’de yüksek katma değerli üretime bir an evvel geçebilmek ve rekabet avantajlar­ının sürdürüleb­ilirliğini sağlamak için ise Sanayi 4.0’a entegre olunması kritik önem taşıyor. Bu aşamada, TÜSİAD bünyesinde de sanayinin dijital dönüşümü konusu üzerine çalışmalar­ımızı kamu, özel sektör, akademi ve iş dünyası örgütleri ile yakın temas halinde yürütüyoru­z. İçerik ortağımız BCG

 ?? BAHADIR BALKIR ?? TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi
BAHADIR BALKIR TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye