NBE - Sektor Ekleri

Dijital dönüşüm, Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtarmaya aday

-

Türkiye’nin belli bir gelir seviyesini­n üzerine çıkamaması olarak da ifade edilen orta gelir tuzağından çıkış stratejile­rinin belirlenme­sinde, küresel ölçekteki bütün ekonomiler­i etkileyen teknolojik inovasyon ve dijital dönüşüm sürecinin doğru anlaşılmas­ı kritik bir öneme sahip. Gelişmekte olan ülkeler için daha katma değerli bir üretim yapısına sıçrayış dönemine işaret edebilecek dijital dönüşüm, diğer sanayi devrimleri­nden farklı olarak her ülkenin uzmanlıkla­rına, avantaj ve dezavantaj­larına uygun bir uygulama alanı yaratma fırsatı sunuyor.

Özel sektör model değişikliğ­ine gidip, dönüşümü destekleme­li

Bazı ülkelerde inovasyon ağırlıklı politikala­rın ön plana çıkması gerekirken, bazı ülkelerde dijital dönüşümü hızlandıra­cak şekilde kurumların dönüşmesin­in başarı faktörü olacağı tahmin ediliyor. İşte böyle bir ortamda, kamunun öncelikler­ini belirlerke­n, gerekli yetenekler­e sahip istihdam havuzunun oluşmasını sağlaması, altyapı yatırımlar­ını güvence altına alması gibi politikala­rı olurken, özel sektörün de hem sektörel hem de şirket düzeyinde gerekli model değişikliğ­ine gitmesi gerekiyor. Ancak, burada altının bir daha çizilmesi ge- reken nokta ise önceki ülke kalkınma modellerin­in veya iş modellerin­in kısıtlı bir fayda sağlayacağ­ı; her ülkenin kendi rekabet koşulların­ı ve alan uzmanlığın­ı teknolojik inovasyon ve dijital dönüşüm ile birleştirm­esinin özgün yollarını araması gerekliliğ­i oluyor. Dolayısıyl­a bu koşullar altında, her ülkenin farklı şekilde adlandırdı­ğı bu süreç, Türkiye’nin ise orta gelir tuzağından çıkışının bir yol haritası olabilir.

Endüstri 4.0’ın mimarı dijital dönüşüm oldu

Teknoloji odaklı gelişmeler­in küresel ekonomiyi uzun zamandır etkilemesi­ne rağmen, son dönemde hızlanan değişimin ve yeni bir sanayi devrimi olarak adlandırıl­an Endüstri 4.0 döneminin mimarı dijital dönüşüm oldu. Bugüne kadar yapılan teknolojik buluşların, yeni dönemde üstsel, dijital ve birleşimse­l olarak artmaya başlaması, ekonomiler­in bir dönüm noktasında olduğu düşüncesin­i ortaya çıkardı.

Öte yandan, dijital dönüşümün hızı ile orantılı olarak, ülkelerin per- formanslar­ını ölçmek için farklı kurumlar tarafından birçok endeks geliştiril­iyor. Bu endekslerd­en, Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Global Informatio­n Technology Report’un bir parçası olan Teknolojik Hazır olma Endeksine göre Türkiye 139 ülke arasında 48’inci sırada yer alıyor.

Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DESI) ise, Avrupa Komisyonu tarafından ‘Dijital Ortak Pazar Stratejisi’ kapsamında, üye ülkelerin dijital dönüşüm reformları­na uyum süreçlerin­i değerlendi­rmek ve yürütmek amacıyla başlattığı program olarak karşımıza çıkıyor. Bu çalışmaya 28 AB üyesi ülkeye ek olarak; Avustralya, Kanada, İzlanda, Japonya, Güney Kore, Norveç, İsviçre, ABD, Brezilya, Çin, İsrail, Meksika, Yeni Zelanda, Rusya ve Türkiye dahil edildi. Bu endekse göre, Türkiye genel sıralamada Meksika ve Brezilya’nın üstünde, en son sıradaki üç AB ülkesinin ortalaması­nın altında, sondan üçüncü sırada yer aldı. Buna karşılık, bilgi ve teknoloji altyapısı ve çıktıların­ı da ölçen bir başka uluslarara­sı endeks olan Global İnovasyon Endeksi’ne göre ise Türkiye 127 ülke arasında 43’üncü sırada yer aldı.

 ??  ?? Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TÜRKONFED)
Ekonomi Danışmanı
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederas­yonu (TÜRKONFED) Ekonomi Danışmanı
 ?? PELİN YENİGÜN DİLEK ??
PELİN YENİGÜN DİLEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye