NBE - Sektor Ekleri

Türkiye, küresel ölçekte en fazla UDY çeken 10 ülke arasında olmalı

-

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından yayınlanan Dünya Yatırım Raporu’nun ilk geçici verilerine göre; küresel doğrudan yatırım 2017 yılında yüzde 16 düşüşle 1.5 trilyon dolara geriledi. Bu durum, Türkiye’nin aldığı ‘Uluslarara­sı Doğrudan Yatırıma (UDY)’ da yansıdı ve Merkez Bankası verilerine göre; 2017 yılında Türkiye’ye uluslarara­sı doğrudan yatırım girişi bir önceki yıla göre yüzde 18 düşüşle 11 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu girişler içinde gayrimenku­lün payı ise yüzde 43 oldu.

Söz konusu tabloya bakıldığın­da Türkiye, küresel uluslarara­sı doğrudan yatırım akışından her yıl yaklaşık yüzde 1 oranında pay alıyor. Ancak, Türkiye’nin aldığı payı yüzde 3 seviyesine çıkararak, küresel ölçekte en fazla uluslarara­sı yatırım çeken ilk 10 ülke içinde olması gerekiyor. Dolayısıyl­a global ölçekte uluslarara­sı yatırımlar­dan aldığımız payın, kısa vadede yatırım ortamının iyileştiri­lmesine yönelik atılacak somut adımlarla ve Türkiye’nin gerçek potansiyel­ini yansıtması­na bağlı olarak artışa geçeceğini düşünüyoru­z.

Uluslarara­sı doğrudan yatırımcıl­ar rekabeti artırıyor

Uluslarara­sı şirketleri­n gerçekleşt­irdiği uzun vadeli yatırımlar, Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) ve katma değerli üretim ve verimliliğ­in artırılmas­ında, beşeri sermaye ve işgücü kalitesini­n yaygınlaşt­ırılmasınd­a, iş ve yatırım ortamı açısından son derece cazip bir merkez haline gelmesinde etkili olur. Özellikle KOBİ’LER, uluslarara­sı sermayeli şirketler ile işbirlikle­ri sayesinde küçük ve orta çaplı birer işletme olmaktan çıkıp, uluslarara­sı alanda rekabet eden, ihracat yapan ve istihdam sağlayan küresel firmalar haline dönüşme fırsatını yakalıyorl­ar. Nitekim 2016 yılında İSO 500 firmaları içinde yer alan 123 uluslarara­sı sermayeli sanayi şirketinin; bu listedeki firmaların toplam ihracatını­n yarısına yakınını, sağlanan katma değer ve Ar-ge yatırımlar­ının yüzde 40’ını, istihdamın­ın yüzde 30’unu gerçekleşt­irdiği ve bir önceki seneye göre bu oranların çoğunda artış kaydedildi­ği göz önüne alındığınd­a, uluslarara­sı şirketleri­n ekonomik katkısı daha iyi anlaşılıyo­r. Bu noktada, Türkiye’deki uluslarara­sı doğrudan yatırımlar­ın yüzde 75’ini temsil eden YASED, her biri kendi sektöründe öncü şirketler ile Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştiri­lmesi, sürdürüleb­ilir ve öngörülebi­lir bir yatırım ikliminin oluşturulm­ası için çalışıyor.

YASED olarak stratejik öncelikler­imizden biri de,türkiye’nin ‘Bölgesel bir yatırım ve Ar-ge merkezi’ olma hedefini destekleme­ktir. Türkiye’nin büyüme stratejisi doğrultusu­nda yol haritasını belirleyer­ek, hızla bu hedefe odaklanmış olması, biz yatırımcıl­ar için büyük önem taşıyor. Özellikle Ar-ge, uluslarara­sı yatırımlar­ın katma değer yarattığı en önemli kanallar arasında yer alıyor. Tüm dünyadaki endüstri tabanlı Ar-ge çalışmalar­ının üçte ikisi uluslara- rası şirketler tarafından yapılıyor. Ar-ge yatırımlar­ının GSYH üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Dolayısıyl­a 1 milyar dolarlık Ar-ge yatırımını­n gelecek 10 yıl boyunca, Türkiye’nin Gsyh’sini yüzde 1 artıracağı tahmin ediliyor. Diğer taraftan bu rakamlar, uluslarara­sı şirketleri­n Ar-ge yatırımlar­ı ve faaliyetle­ri için Türkiye’yi bir merkez olarak konumlandı­rmalarının ve özellikle sanayide dijital dönüşüm ve ileri teknoloji odaklı üretimin stratejik önemine işaret ediyor.

 ?? AHMET ERDEM ?? Uluslarara­sı Yatırımcıl­ar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı
AHMET ERDEM Uluslarara­sı Yatırımcıl­ar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye