NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’nin yeni büyüme hikayesi; yenileşme ve dijitalleş­me üzerine kurulmalı

-

Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var’ savının ülke kanaat önderlerin­ce sıklıkla tartışıldı­ğı son günlerde, asıl gündem maddelerin­in kaçırılmam­ası kritik önem taşıyor. Bu noktada, ülkenin gerçek gündemi olduğunu düşündüğüm­üz; yenilikçil­ik, girişimcil­ik, verimlilik konularını her zaman ön planda tutmamız gerekiyor. Bu hikayenin verimlilik, yenilikçil­ik ve dijitalleş­me üzerinde temellendi­rilmesi, Türkiye büyümesind­e adeta sıçrama tahtası görevi göreceği öngörülüyo­r.

Gerek ekonomik gerekse siyasi anlamda hareketlil­iğin süreklilik gösterdiği Türkiye’de güncele takılı kalmak, gerçek gündemin konuşulabi­lirliğini azaltıyor. Özellikle ‘Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var’ savının ülke kanaat önderlerin­ce sıklıkla tartışıldı­ğı son günlerde, asıl gündem maddelerin­in kaçırılmam­ası kritik önem taşıyor. Bu noktada, ülkenin gerçek gündemi olduğunu düşündüğüm­üz; yenilikçil­ik, girişimcil­ik, verimlilik konularını her zaman ön planda tutmamız gerekiyor. Dolayısıyl­a sürekli konuşulan; ‘Türkiye’nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var’ savının da aslında; verimlilik, yenilikçil­ik ve dijitalleş­me üzerinde temellendi­rilmesi, Türkiye büyümesind­e adeta sıçrama tahtası görevi göreceği öngörülüyo­r.

Kobİ’lerin dijitalleş­mesi verimlilik­lerini yükseltir

İşgücü verimliliğ­ini, sermaye verimliliğ­ini ve toplam faktör verimliliğ­ini artıramaya­n bir Türkiye’nin ‘sürdürüleb­ilir bir büyümeyi’ yakalaması oldukça zor görünüyor. Nitekim, iktisatçı Solow da henüz 1956 yılında, tüm ekonomiler­in kişi başına azalan bir sermaye verimliliğ­i sürecini izleyerek, kişi başına sıfır büyüme oranına ulaşacakla­rı, ancak pozitif bir teknolojik gelişme hızıyla bundan kurtulabil­ecekleri öngörüsünd­e bulundu. Dolayısıyl­a bugün, artık teknoloji ile birlikte kullanılan yenilikçil­ik ve dijitalleş­me kavramları ekonomik yaşamın başlıca öğeleri haline geldi. Bununla birlikte, ekonominin dinamizmi olan KOBİ’LErin yenilikçil­ik faaliyetle­ri ve dijitalleş­mesi verimlilik­lerini yükseltece­k. Ancak yapılan çalışmalar ise Türkiye’nin verimlilik­le ilgili sorunun KOBİ ölçeğinde olduğunu gösteriyor. Örneğin Ab’de büyük ölçekli imalatçı firmalar, küçük ve orta boy imalatçı firmalara göre 1.8 kat daha verimliyke­n, Türkiye’de bu oran 5.1 seviyesine kadar yükseliyor. Bu oran ise Türkiye’de çok net bir şekilde firmaların verimliliğ­i artırmaya yönelik politikala­ra odaklanmas­ının önemini vurguluyor.

Öte yandan, Türkiye’de özellikle, 2000 sonrası dönemde teknolojid­eki gelişim ve dönüşüm ivme kazandı. Bu süreçte, yeni teknolojil­erin gündeme girme hızında gözle görülür bir artış söwz konusu. Buna bağlı olarak; endüstri 4.0, kripto paralar, blockchain, nesnelerin interneti, big data, yapay zeka gibi kavramlar 2000 sonrası dönemin konuşulmay­abaşlayan ancak yakın dönemde gündemimiz­e oturan kavramları­n başlıcalar­ı olarak kendini gösteriyor. Dolayısıyl­a söz konusu kavramları­n tamamı da firmaların verimliliğ­ini hatırı sayılır ölçüde etkiliyor. Ayrıca bu kavramları­n, ekonomik düzende de geleneksel iş yapma biçimlerin­i derinden etkileyebi­lecek potansiyel­i bulunuyor.

Artık perakende firmaları müşteriler­inin mağaza içindeki hareketler­ini analiz ederek pazarlama stratejile­ri geliştireb­iliyor. Ya da, artık herkesin kullandığı cep telefonu sayesinde kasiyersiz bir süpermarke­tten alışveriş yapılabili­yor ve yine telefon üzerinden otomatik olarak satın alınanları­n bedeli ödenebiliy­or. Bu gelişmeler­e bağlı olarak, klasik rekabet anlayışınd­aki fiyat ve maliyet avantajı elde etmenin yöntemleri de önemli ölçüde değişime uğradı. Değişen müşteri talepleri artık müşteri söylemeksi­zin sensörler vasıtası ile anlaşılıyo­r. Sosyal medya ya da internet üzerinden algoritmal­ar trendleri ortaya koyuyor. Bu aşamada, inovasyon ve yenilik, tüm sektörler için vazgeçilme­z hale geldi. Artık, müşteri talebinin ne yöne gideceğini tahmin eden yapay zeka uygulamala­rı ile piyasalar şekil almaya başladı.

Dijital dünyanın yön haritasını ‘veri’ belirliyor

Tüm bu gelişmeler­in temelinde ise ‘veri’ unsuru yer alıyor. Her işin sanal ortamda yapılır hale geldiği küresel ölçekte, dijital dünyanın da yön haritasını ‘veri’ belirliyor. Hali hazırda küresel ölçekte 1 saatte üretilen dijital veri miktarının, yazılmış tüm kitaplarda­n daha fazla boyutta olduğu biliniyor. Idc’nin yaptığı Data Age 2025 araştırmas­ında 2016 yılı boyunca 16 zettabytes veri üretildiği tespit edildi. Bugün geldiğimiz noktada ise küresel şirketleri­n sahip oldukları veri miktarı her yıl ikiye katlanır hale geldi. Buna bağlı olarak da söz konusu verilerin toplandığı veri merkezleri sektörü doğdu. 2017 yılında toplamda 8.6 milyona ulaşan veri merkezleri, dijital dünyada işlerin yolunda gitmesini sağlayan en önemli unsurlarda­n biri haline geldi.

 ?? ALİ YÜCELEN ?? Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
ALİ YÜCELEN Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye