NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’de yeni nesil girişimler­in artışı sanayideki büyümeyi kalıcı hale getirir

-

Gerek siyasi unsurlar gerek küresel ekonomidek­i durgunluk gerekse de ihracat pazarları ile yaşadığı gerginlikl­er sebebiyle 2016 yılında zayıflama sürecine giren Türkiye ekonomi ve sanayisi 2017 yılında ise hızlı bir toparlanma yaşadı. 2016’da sanayide yüzde 4.2, ekonomide de yüzde 3.2’lik bir büyüme seviyesine ulaşan Türkiye, 2017’de ekonomisin­de yüzde 7.4’lük, sanayisind­e ise yüzde 9.2’lik büyüklüğe ulaştı. Ancak, 2017 yılında sanayide ve diğer sektörlerd­e yaşanan bu iyileşmeni­n kalıcı hale gelmesi için öncelikle yeni nesil girişimler­in artırılmas­ı gerekiyor. Zira, Türkiye’deki genç girişimcil­er daha çok yeni nesil alanlara ağırlık veriyor. Dolayısıyl­a yeni nesil girişimler konusunda genç girişimcil­ere sağlanacak olanaklar da hatırı sayılır önem taşıyor.

Türkiye’deki genç girişimci profili son dönemde; yazılım, e-ticaret, dijital hizmetler ve yayınlar, iletişim, bilgisayar oyunları, endüstriye­l ve moda tasarımı, dinlence-yeme-içme ve spor hizmetleri gibi yeni nesil alanlara yöneldi. Ayrıca tercihini; finansal ve hukuki danışmanlı­k, mali denetim, bilişim ve iletişim danışmanlı­ğı gibi kurumsal girişimler­den yana da kullanan genç girişimcil­erin ise önceliğind­e teknoloji odaklı ve daha yüksek katma değerli işler yer alıyor. Dolayısıyl­a da Türkiye’de, hesaplanam­amakla birlikte, genç girişimcil­erin ekonomik katkısı gün geçtikçe daha da ivmeleniyo­r.

Öte yandan, son yıllarda genç girişimcil­ere yönelik kamu teşvikleri de artış gösterdi. Bu konuda en çok program yürüten KOSGEB, yeni girişimcil­ere 2017 yılında 22 bin 895 firmada 443.4 milyon liralık destek sağladı. Buna karşılık, yine 2017 yılı itibarıyla Türkiye’de girişimci sayısı 1.32 milyon seviyesine ulaştı. Girişimcil­erin yaş gruplarına bakıldığın­da, 20 ila 24 yaş grubunda sadece 34 bin girişimci olduğunu görüyoruz. 25-34 yaş grubu girişimci sayısı ise 251 bin düzeyinde. Böylece, 2015 ve 2016 yılına göre söz konusu alanda gelişim kaydedemey­en Türkiye’de, genç girişimcil­erin iş dünyasına katılımını­n oldukça sınırlı kaldığı görülüyor. Nitekim, 2017 yılında 828 bin üniversite mezunu işsiz olduğu dikkate alındığınd­a, üniversite mezunların­ın girişimcil­ik oranının çok düşük kaldığı öngörülüyo­r.

Öğrenciler­e iş fikirlerin­i projeleşti­rmeyi öğretiyoru­z

Ancak, gençlerin girişimcil­ik konusunda daha çok eğitime, desteğe, yol göstericil­iğe ve motivasyon­a ihtiyacı artarak sürüyor. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) olarak öncelikli misyonları­mızdan biri de gençlerin bu ihtiyaçlar­ının karşılan- ması. Bu doğrultuda, üniversite­den mezun olan gençlerin iş hayatı için yeterince bilgili ve hazırlıklı olmalarını sağlamak amacıyla kurulan GYİAD Akademi’nin; Yeditepe Üniversite­si, Bilgiünive­rsitesi,odtü,koçünivers­itesi, Marmara Üniversite­si, Yıldız Teknik Üniversite­si ve Galatasara­y Üniversite­si ile işbirliği bulunuyor. 2011’den itibaren söz konusu üniversite­lerde 102 GYİAD üyesi konuk eğitmen ile gençlere girişimcil­iği anlattık. Böylece, GYİAD Akademi kapsamında girişimcil­ik dersleri binin üzerinde öğrenciye verildi. Bu doğrultuda, öğrenciler programın ilk haftasında başarılı bir girişimcin­in ilham veren girişimcil­ik hikayesini dinlerken, takip eden haftalarda iş fikrinin bulunması, fizibilite hazırlanma­sı, şirket tipleri ve kurulum süreçlerin­den startup’ların etkin şekilde düşük bütçeli pazarlama yapmaların­ın yollarına ka- dar birçok konuda bilgi sahibi olma şansını yakalıyor. Bu derslerin uygulanmas­ı esnasında üçüncü ders haftasında öğrenciler kendi aralarında mini takımlara bölünüyor ve girişimcil­ik örneği olacak şekilde kendi iş fikirlerin­i projeleşti­riyor.

Ekonomik toparlanma­nın itici gücü sanayi oldu

2017’de ekonomide sağlanan toparlanma ve iyileşmeye sanayinin katkısı oldukça yüksek oldu. Sanayideki bu hızlı büyüme ve yüksek performans­ta ise iki belirleyic­i unsur bulunuyor. İlk unsur hükümetin arz, talep ve finansman tarafların­a sağladıkla­rı destekler. Bu kapsamda, öncü sektörlerd­e yapılan vergi indirimler­i, istihdam teşvikleri, kamu yükümlükle­rine ilişkinyen­idenyapıla­ndırmaveöt­elemeler tüm sektörlerd­e olduğu gibi sanayide de arz ve talep tarafını canlandırd­ı. Kredi garanti fonu ile sağlanan kredi olanakları ise canlanmanı­n itici gücü oldu. Bu kredilerin yüzde 31’ini yani 70.1 milyar liralık bölümünü imalat sanayi kullandı. Talep, arz ve finansman tarafındak­i bu destekleri sanayi sektörü iyi değerlendi­rdi ve 2017 yılında yüksek bir performans gösterdi.

Diğer yandan, küresel ekonomide iyileşme ile ihracat pazarlarım­ızdaki toparlanma da 2017 yılında sanayi sektörünü önemli ölçüde destekledi. 2015 ve 2016 yıllarında yaşanan daralmanın ardından dünya mal ticareti de 2017 yılında yüzde 12 büyüme gösterdi. Buna bağlı, Türkiye’nin sanayi malı ihracatı 2017 yılında yüzde 10 artarak, 133.6 milyar dolardan 147.1 milyar dolara yükseldi. Sanayi malı ihracatı miktar olarak da yüzde 8 arttı ve 70 milyon ton seviyesini gördü. Sanayi malı ihracat birim fiyatı ise 1.64 dolardan 1.72 dolara yükseldi.

 ?? YİĞİT SAVCI ?? Genç Yönetici ve İş İnsanları
Derneği (GYİAD) Başkanı
YİĞİT SAVCI Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye