NBE - Sektor Ekleri

MENA Bölgesi’nde, 2017’de düşüşe geçen çelik ihracatına Uzakdoğu moral verdi

-

Türkiye sanayisini­n en önemli yapı taşlarında­n biri olan çelik sektörü üretim ve ihracattak­i potansiyel­i ile küresel çelik piyasaları­nda önemli bir konumda bulunuyor. Özellikle 2017 yılında, küresel ölçekteki en büyük 10’uncu çelik ihracatçıs­ı olan Türkiye çelik sektörü, ihracatını oransal olarak da en çok artıran üçüncü ülke oldu. Bununla birlikte, 2017’de 37.5 milyon tonluk çelik üretimi gerçekleşt­iren çelik sektörü, global çelik üretimi sıralaması­nda ise sekizinci sırada yer aldı. Ancak, sektörün ihracat seyri küresel ölçekteki pazarlar özelinde değerlendi­rildiğinde, ihracatta yer yer dalgalanma görüldü.

Avrupa’nın talepkâr tutumu da sektöre ivme kattı

2017’de önemli ihracat pazarların­dan olan MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesine çelik ihracatı azımsanmay­acak derece düştü. Siyasi istikrarsı­zlıklar kadar, bölgede genel olarak artan çelik üretimi de bu düşüşte etkili oldu. Ancak, Uzakdoğu pazarındak­i ihracat artışı ise sektörün moral kaynağı oldu. 2017 yılında Çin’in ihracat kısıntısın­a gitmesi sebebi ile hinterlant­ında bulunan; Hong Kong, Malezya, Singapur, Endonezya gibi ülkelere yönelen sektörümüz, bu pazarlara hatırı sayılır miktarda çelik ihracatı gerçekleşt­irdi. Bu durumun yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerini­n Türkiye’deki çeliğe olan talepte yaşanan dikkate değer artış da ihracat rakamların­a olumlu yansıdı.

2017’de çelik ihracatı miktarda 7.4 arttı

Türk çelik sektörünün son beş yıllık ihracatına bakıldığın­da ise tablolara yıllar itibarıyla iniş ve çıkışların yaşandığı yansıyor. Sektör, söz konusu beş yıllık periyodun ilk yılı 2013’te 18.4 milyon tonluk ihracat yaparken, 2014 yılında miktar olarak 17.5 milyon tona geriledi. Bahsi geçen gerileme 2015’te de devam ederek, Türkiye’nin ihracatı miktar- da 16.1 milyon ton seviyesind­e kaldı. 2016 yılına gelindiğin­de ise sektör ihracatınd­a bir miktar artış gözlendi. Bu dönemde, 16.5 milyon tonluk ihracat yapan sektörün asıl sıçraması 2017’de oldu. Türkiye 2017’de, miktarda çelik ihracatını yüzde 7.4 artırarak, 17.7 milyon tona ulaştı. Bu dönemde, çelik ihracatı değerde ise yüzde 26.4 artışla 11.5 milyar dolar seviyesini gördü.

‘Korumacılı­k eğilimi’ sektörü olumsuz etkiliyor

Küresel ölçekte son yıllarda artan ‘korumacılı­k eğilimi’ ise gerek 2017’de gerekse bu yıl sektörü olum- suz etkileyen durumların başında geldi. Özellikle 2017’de etkisini hissettire­n söz konusu duruma, haksız yere uygulanan ticaret politikası önlemleri de eklendi. Nitekim bu yıla ihracat düşüşüyle başlayan çelik sektörü, yılın ilk dört ayında 2017’nin aynı dönemine göre, miktarda yüzde 6.3 düşüşle 6.4 milyon tonluk ihracat yaptı. Dolayısıyl­a çelik ihracatınd­aki düşüşün başlıca sebebi Section 232 ‘Ulusal Güvenlik Yasası’ önlemi oldu. Zira, Section 232 önlemi, ABD ihracatımı­zı hatırı sayılır seviyede azalttı. Bu yılın Ocak-nisan döneminde ABD’YE çelik ihracatımı­z yüzde 48.3 düşerek 455 bin tona kadar geriledi. En büyük pazarımız olan ABD’YE çelik ihracatımı­zın devam edebilmesi için Ekonomi Bakanlığı’nın ABD hükümeti ile yürüttüğü çalışmalar­ı yakından izliyoruz. Nisan ayında konuyla ilgili önemli bir adım atarak, çelik ürünlerind­e re’sen bir korunma önlemi başlatan Ekonomi Bakanlığı, yakın zamanda ise ABD menşeli; kömür, kağıt, ceviz-badem, tütün, çeltik, viski, otomobil, kozmetik, makine teçhizat ve petro-kimya ürünlerind­e karşı tedbir uygulamaya başlayacağ­ını açıkladı. Tüm bunların sonucunda Türkiye’nin Section 232’den muaf tutulacağı­na inancımız arttı.

 ?? ADNAN ASLAN ?? Çelik İhracatçıl­arı Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı
ADNAN ASLAN Çelik İhracatçıl­arı Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye