NBE - Sektor Ekleri

Küresel rekabette, kendi markamızı oluşturara­k üstünlük sağlayabil­iriz

-

Küresel ölçekte, sanayileşe­rek gelişmeyi seçmiş ülkelerin ortak noktası olan makine sanayiinin, sanayi ve hizmet dalların tamamına yakını ile etkileşimi dikkate alındığınd­a dünya ticaretind­e petro-kimya ve elektrik-elektronik sektörleri­nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Bu noktada, Türkiye de, ancak kendi üretim teknolojis­ini geliştirer­ek, makine imalat sanayiinde ilerleyebi­leceğini farketmiş durumda. Nitekim, kendi makineleri­mizi yapamazsak, imalat teknolojil­erini yüksek bedeller ile ithal etmek durumunda kalacağımı­zı net olarak biliyoruz. Bununla birlikte, küresel rekabette üstünlük sağlayabil­memiz için de bir an evvel kendi markalarım­ızı oluşturmam­ız gerekiyor. Ancak, bunun için öncelikle yapısal gereksinim­e ihtiyacımı­z var. Dolayısıyl­a yatırım ve rekabet altyapısın­dan finansmana, tanıtımınd­an devlet teşvik ve destekleri­ne kadar iyileştirm­e gereken üretim ve ticaret faktörleri bulunuyor.

2023 hedefi; makine ihracat payını %20’lere çıkarmak

Öte yandan, kamunun sektöre verdiği değer birçok kamusal dokümanda karşımıza çıkmakla birlikte, Türkiye’nin 2023 ihracat stratejisi­n- de bugün yüzde 9’larda olan makine ihracat payının yüzde 20’lere yükseltilm­esi hedefleniy­or. Bununla beraber, halihazırd­a makine sektörünün imalat sanayii içindeki payı yüzde 6.2 iken, bu oran; Almanya, İtalya, Hollanda ve Avusturya’da yüzde 18 ila 19 bandında seyrediyor. Fransa, İngiltere, İspanya, Japonya ve Kanada’da ise imalat sanayinden yüzde 10 ila 13’lük pay alan makine sektöründe, Türkiye’nin bu alanda bir atılım yapmamasım­ümküngörün­müyor.

2017’de makine ihracatı 14.6 milyar dolar seviyesini gördü

Bununla birlikte, 2017 yılı makine sektörü için ihracatta atılım yılı oldu. Nitekim bu dönemde, 12.9 milyar dolar olan makine ihracatı yaklaşık yüzde 13 artarak, 14.6 milyar dolar seviyesini gördü. Böylece 2014 yılı değerine yaklaşan sektör ihracatı için, bu yıl da aynı seviyede artışın olması beklendi. Ancak yıl sonu için ilk etapta 17 milyar dolarlık bir ihracat geliri öngörülürk­en, yılın ilk çeyreğinde performans­ın beklenilen­in üzerinde seyretmesi ihracat hedeflerin­i güncelledi ve hedef 18 milyar dolar bandına çıkarıldı.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi verilerine göre, ihracat birim fiyatı 2017’de 1.28 ise dolar seviyesind­e gerçekleşt­i. Buna karşılık, makinelerd­e ihracat birim fiyatı daha önce 6 doların üstünde seyrederke­n, artan dövize oranlarına bağlı olarak bir miktar düşüştü ve 2017’de 5.76 dolar seviyesind­e kaldı. Diğer yandan, kilogram fiyatı 35 dolar olan teknolojik düzeyi yüksek makine üretim de söz konusu. Makinelerd­e ithalat birim fiyatına bakıldığın­da ise 12.3 dolardan ithalat yapılıyor. Dolayısıyl­a bu durum, teknoloji seviyesi daha yüksek olan makineleri ithal ettiğimizi­n bir göstergesi. Ancak, orta vadede sektörün teknoloji düzeyi yüksek ürünleri üretmeye yönelmesi, ihracat değerimizi­n 2023’te 10 dolar seviyesine gelmesini sağlayacak.

 ??  ?? MAKFED, Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyon­u Başkanı
MAKFED, Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyon­u Başkanı
 ?? ADNAN DALGAKIRAN ??
ADNAN DALGAKIRAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye