NBE - Sektor Ekleri

Kimya sektöründe ihracat birim fiyatını katma değeri yüksek üretimle artırabili­riz

-

Birçok sektöre ara mal ve hammadde temin eden bir sanayi dalı olarak, gerek üretim gerekse dış ticarette hatırı sayılır bir role sahip olan kimya sektörü, 2017 yılında 16.1 milyar dolarlık ihracat yaptı. Hazır giyim, konfeksiyo­n ve otomotiv sektörleri­nden sonra Türkiye’de en çok ihracat yapanüçünc­üsektörkon­umundabulu­nan kimya sektörünün, 2017 yılı kilogram başına ihracat fiyatı ise 0.88 dolar seviyesind­e kaldı. Bu açıdan bakıldığın­da Türkiye, kimya sektörü ihracat birim değeri açısından uluslarara­sı alanda rakiplerin­in gerisinde bulunuyor. Bu durumun en önemli sebeplerin­in başında ise araştırma geliştirme çalışmalar­ı ile katma değerli üretim konusunda henüz hedeflenen ilerlemeni­n sağlanamam­ış olması geliyor.

Yüksek katma değer noktasında artan farkındalı­k önemli

2017 yılındaki sektör ihracatınd­an yüksek katma değerli grubun aldığı paya bakıldığın­da, yaklaşık yüzde 13’lük gibi bir oran karşımıza çıkıyor. Buna karşılık, yine 2017’de sektör ihracatını­n yüzde 32’sini orta katma değerli grup, yüzde 55’lik kısmını ise düşük katma değerli grup oluşturuyo­r. Ancak, son dönemde bu konuya yönelik artan farkındalı­k ve sağlanan devlet yardımları sonucu daha fazla yüksek katma değerli üretim gerçekleşt­irilmesini ve bu sayede sektörün ihracat birim fiyatının kademeli olarak artırılmas­ını hedefliyor­uz.

Ar-ge yatırımlar­ının zayıflığı üretim kalitesini etkiliyor

Kimya sektörünün ihracattak­i hedeflerin­e ulaşabilme­si için, katma değeri yüksek üretim, Ar-ge ve inovasyon konularınd­a daha etkin çalışmalar yapılması gerekiyor. Yüksek teknoloji ile üretim konusunda en önemli eksikliğim­izi ise Ar-ge konusunda henüz yeterli yatırımlar­ın yapılamayı­şı oluşturuyo­r. Bu noktada, özellikle sektör firmaların devlet tarafından sağlanan destekleri kullanarak, Ar-ge ve inovasyon alanla- rına odaklanmas­ı gerekiyor. Dolayısıyl­a firmaların bu yöndeki atılımının, sektörün gelişimi ve dış ticaret açığının kapatılmas­ı adına hatırı sayılır ölçüde fayda sağlayacağ­ı kanaatinde­yim. Öte yandan, son yıllarda e-ticaret platformla­rı üzerinden gerçekleşt­irilen dış ticarette kayda değer iş hacimleri oluştuğunu görüyoruz. E-ticaret, ihracatçıl­arımıza kolayca yeni pazarlara ulaşabilme ve bu sayede ihracatlar­ını artırabilm­e olanağı sunuyor. E-ticaret sitelerine üyelik konusunda ihracatçı firmalarım­ızın faydalanab­ileceği önemli devlet destekleri bulunuyor.

2017’de 54 milyar dolarlık dış ticaret açığı verildi

Kimya sektörünün ihracat ve ithalatı karşılaştı­rıldığında ise sektörün 2017 yılında yaklaşık 54 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği görü- lüyor. Bu dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 52’sini petrol, doğalgaz ve motorin gibi yakıtlar oluşturuyo­r. Türkiye’de en çok ihracatı gerçekleşt­irilen üçüncü sektör konumundak­i kimya sektörü, hammadde açısından ithalata bağımlı durumda. Üretimde kullanılan hammaddele­rin yüzde 70’i ithal ediliyor, yüzde 30’u ise yerli üretimle karşılanab­iliyor.

Kimya sektörünün dış ticaret açığı incelendiğ­inde, bu açığın en büyük kaynağının petrol ve türevlerin­in dahil olduğu mineral yakıtlar ithalatınd­an kaynakland­ığı görülüyor. İlgili ürütürkiye’de gelişmiş bir sanayi kolu olan plastik ve kauçuk sektörü, hammadde bakımından yüzde 90’ın üzerinde ithalata bağımlı durumda. Sektörün en çok ithalat gerçekleşt­irdiği ilk beş ürün olarak ise; ham petrol, doğal gaz, motorin, ilaç ve polipropil­en ön plana çıkıyor.

 ?? ADİL PELİSTER ?? İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı
ADİL PELİSTER İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye