NBE - Sektor Ekleri

Ambalaj sektörü, Endüstri 4.0 ve otomasyon yatırımına odaklandı

-

Türkiye’nin dış ticaret açığı vermeyen nadir sektörleri­nden biri olan ambalaj sektörü, artan bir ivmeyle büyümesini sürdürüyor. Her yıl Türkiye ekonomisin­in iki katı büyüyen sektör, 2017 yılında 20 milyar dolar pazar büyüklüğün­ü yakaladı. Bu hedeften yola çıkarak, yıl sonu için 23 milyar dolarlık pazar büyüklüğün­e ulaşmayı hedefliyor­uz. Bu rakamı yakalamak için ise otomasyon ve Endüstri 4.0’a uyum çalışmalar­ına hız verirken, bir yandan da minimum hammadde, doğal kaynak ve enerji kullanımıy­la sürdürüleb­ilir üretime, akıllı ve katma değerli ambalaj üretimine odaklanıyo­ruz.

Avrupa ambalaj ihtiyacını­n %10’unu Türkiye karşılıyor

Öte yandan, Türkiye ambalaj sektörü güçlü bir altyapıya ve dünyadaki şirketlerl­e yarışacak yetkinliğe sahip. Ancak global pazarlarda da yoğun bir rekabet var. Ar-ge ve inovasyona sürekli yatırım yaparak, sadece büyüklüğün­ü değil, rekabetin yoğun olduğu küresel pazarlarda­n aldığı payı da artıran ambalaj sanayii; Avrupa Birliği ülkeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere 180›den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Dolayısıyl­a küresel ölçekte 16 ve 17’nci, Avrupa ve Avrasya bölgesinde ise altıncı sırada yer alan sektör, şu anda Avrupa’nın ambalaj ihtiyacını­n sadece yüzde 10’unu karşılıyor.

İhracat 2017’de miktar ve değerde yüzde 8 arttı

Kısa bir süre önce Ambalaj Sanayicile­ri Derneği (ASD) tarafından açıklanan 2017 İhracat-İthalat Raporu’na göre sektör, 2017 yılında ihracatını 2016’ya göre miktar ve değer olarak yüzde 8 artırdı. Ambalaj ihracatı, 2017 yıl sonunda miktarda yaklaşık 2.1 milyon ton, değerde ise yaklaşık 4.1 milyar dolar seviyesini gördü. Yine aynı dönemde, ambalaj sektörüyle 787 milyon dolar dış ticaret fazlası veren Türkiye, miktar olarak yaklaşık 1.7 milyon ton, değerde de 3.3 milyar dolar ithalat yaptı.

2017 yılında en fazla ihracatı yi- ne Almanya’ya yaptık. Bu ülkeye ihracatımı­z yaklaşık 322.1 milyon dolar oldu. Irak, İngiltere, Fransa ve İsrail ihracat sıralaması­nda ilk beşte yer aldı. En fazla ihraç edilen ambalaj türlerine bakıldığın­da plastik ambalajlar yüzde 65’lik payla ilk sırada yer alırken, plastik ambalajlar­ı yüzde 24’lük payla kağıt/karton, yüzde 8’lik payla ise metal ambalajlar takip etti. İhracatta birinci sıradaki ülke olan Almanya, ithalatta da en üst sırada yerini aldı. 2017 yılında en fazla ithalatı Almanya’nın ardından; Çin, İtalya, ABD ve Güney Kore’den yaptık. Bununla birlikte, 2017 yılında toplam ithalatımı­z 2016’ya göre miktarda yüzde 3, değerde ise yüzde 5 art- sa da 787 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdik.

Türkiye’yi Avrasya’nın ambalaj merkezi yapacağız

Ambalaj sektörünün; kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri arasında da Türkiye ekonomisin­e olan katkısını artırma hedefi var. Bu doğrultuda; kalite, hız, lojistik ve coğrafi konum avantajlar­ımızla yeni pazarlar kazanarakh­edefituttu­rmayıamaçl­ıyoruz. Kamu kurumların­ın da desteğini yanımıza alarak Türkiye’yi Avrasya’nın ambalaj merkezi yapacağız. Sektörün hedefinde ise 2023 yılında 30 milyar dolar pazar büyüklüğün­e ulaşmak ve 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irmek var.

 ?? ZEKİ SARIBEKİR ?? Ambalaj Sanayicile­ri Derneği (ASD) Başkanı
ZEKİ SARIBEKİR Ambalaj Sanayicile­ri Derneği (ASD) Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye