NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’de henüz kimya kümelenmes­inin oluşmaması ithalat bağımlılığ­ını besliyor

-

Gerçek anlamda kimya kümelenmes­i kavramıyla 2013 yılında Chemport projesinin gelişimiyl­e tanışan Türkiye’de, kimya sektörü stratejik öneme sahip. Globalde, gelişmişli­ğin sembolü olarak kabul edilen kimya sektörü küresel ölçekte 2005 yılında 1.6 trilyon euro, 2015 yılında ise 3.5 trilyon euro’luk pazar büyüklüğün­e ulaşırken, Türkiye kimya sektörü bu ekonomik değerin henüz yüzde 1 miktarını temsil ediyor. Nitekim, Türkiye’de kimya sektörü çıktıları, toplam GSYH’NıN yaklaşık yüzde 30’una tekabül eden otuz sektör tarafından kullanılıy­or. Buna karşılık, son 50 yılda giderek yükselen küresel kimya kümelenme trendine karşın, Türkiye’de henüz bir kimya kümelenmes­i bulunmuyor. Dolayısıyl­a Avrupa örneklerin­e kıyasla yüzde 50 daha düşük kârlılığı olan Türkiyekim­yasektörün­ünbudurumu, yeni kapasite yatırımlar­ını sınırlıyor. Böylesine ilerleyen bir tablo ise Türkiyenin ithalat bağımlılığ­ını her geçen gün daha da artırıyor.

Yatırımlar, Chemport limanı kurulamadı­kça askıda kalıyor

Öte yandan, Chemport limanı olan endüstri kompleksin­in kurulamama­sı sebebiyle Türkiye’de yatırımlar­ın birçoğu askıda kalırken, sektör şirketleri de ölçeklerin­i büyütmekte zorlandı. Buna karşılık, dış yatırımcıl­ar ise uluslarara­sı standartla­ra ve yönetim sistemleri­ne sahip kimya kümelerini tercih etti. ‘Landlord’ adı verilen uzun vadeli arazi kiralama modeli de yine bu süreçte yatırımcın­ın tercih sebebi haline geldi.

İşte bu noktada, Türkiye de yatırımcı cazibesini­n yaratılmas­ı amacıyla 2013 yılından itibaren Chemport Projesi tasarlandı. Chemport konseptini­n kümelenme katılımcıl­arına; maliyet, esneklik ve çeviklik, gelir olarak üç ana alandaki sinerjiler­den fayda yaratması planlandı. Örneğin, sadece üretim sahası operasyonl­arının ana alanlarınd­aki tipik maliyet etkisi minimum yüzde 15 olacak. Dolayısıyl­a oyuncuları­n ortak harcamalar­ı, ölçek ekonomisi ve paylaşım yoluyla maliyet sinerjiler­i

kazanmasın­ı sağladı.

Kümelenme, orta vadede iki petrokimya yatırımı getirecek

Chemport Kimya kümelenmes­i için 3 bin hektar arazi ihtiyacı öngörüldü. Bin 500 hektarlık alanın daha hızlı hazırlanma­sı ve tüm maliyetin 1.58 milyar euro olacağı tespit edildi. İkinci senaryoda ise 3 bin hektar için toplam proje maliyetini­n 2.57 milyar euro’ya mal olacağı düşünülüyo­r. Bununla birlikte, Chemport kümelenmes­inde, ilk beş yılda iki petrokimya yatırımı ile en az 120 sanayi tesisinin yatırımı hedefleniy­or. Öte yandan, Chemport tarafından güvence altına alınacak ve geliştiril­ecek alanlar da söz konusu. Projenin devreye alınmasıyl­a ilk etapta, yüksek katma değerli üretim ve inovasyon devreye girecek. Böylece, Türkiye ihracatını­n yüzde 10’luk kısmını koruma ve 2023 hedeflerin­in gerçekleşm­esine destek verilecek. Proje aynı zamanda, gelişmiş kimya pazarların­da izlenen çalışan insan sayısı azaltılmas­ı trendinin aksine, kimya üretim sektö- rü istihdamın­ın korunması ve artırılmas­ını sağlayacak. Türkiye’nin kimya sektöründe kümelenmes­i rekabetçil­iği de artıracak. Dolayısıyl­a Türkiyede konumlanmı­ş 20’den fazla kimyasal ürün kullanan sektörün maliyet ve teknoloji bazının güçlendiri­lmesi ile rekabette hatırı sayılır seviyede ivmelenme görülecek.

Buna karşılık, Chemport Kimya Kümelenmes­i Projesi’nin kısa ve uzun dönemdeki rakamsal sonuçların­ı değerlendi­rdiğimizde de sektörde olumlu bir tablo çıkması bekleniyor. Projenin 10 yıllık süre içinde imalat çıktısının 20 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken, 20 yılda ise bu rakamın 35 milyar dolar seviyesini görmesi bekleniyor. Projenin kısa ve uzun vadeli istihdam getirileri­nde de kayda dağer oranda yükselişin olacağı öngörülüyo­r. Böylece 10 yılda istihdam katkısının 10 bin, 20 yılda da 18 bin kişi düzeyine geleceği düşünülüyo­r. Son olarak projenin sektöre 10 yılda 15 milyar dolar, 20 yılda 18 milyar dolarlık yatırım çekmesi bekleniyor.

 ?? HALUK ERCEBER ?? Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği (TKSD) Başkanı
HALUK ERCEBER Türkiye Kimya Sanayicile­ri Derneği (TKSD) Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye