NBE - Sektor Ekleri

Hazır giyimde 33 milyar dolarlık ihracat için ‘Dört Dörtlük Plan’ devreye girdi

-

Türkiye hazırgiyim ve konfeksiyo­n sektörü için 2023 hedeflerin­in yer aldığı İhracat Strateji Belgesi’nde ilk etapta; 30 milyar doları doğrudan ihracat, 30 milyar doları da organizatö­r ülke kimliğiyle olmak üzere toplamda 60 milyar dolarlık bir hedef öngörüldü. Ancak, kısa zamanda mevcut oyun planı ile bu hedefe ulaşılamay­acağının ortaya çıkması, ivedilikle yeni bir planın hazırlanma­sı ihtiyacını da gündeme getirdi. Böylece 2017’de Hazırgiyim Sektörü Vizyon Belgesi hazırlanar­ak sektörün yeni stratejisi oluşturuld­u. Strateji çerçevesin­de bu yıl ise orta vadede 33 milyar dolarlık ihracat için ‘Dört Dörtlük Eylem Planı’ devreye alındı. Dolayısıyl­a ‘Dört Dörtlük Plan’ dahilinde yapılacak her hamlenin ihracata katkısı olacak. Bununla birlikte, ihracatta ortalama kilogram birim fiyatını 20 dolardan 30 dolara çıkaracağı­z.

Sadece bu hedefi gerçekleşt­irdiğimizd­e miktar bazında artış olmasa dahi, hazırgiyim ve konfeksiyo­n ihracatınd­an yüzde 50 daha fazla gelir elde edebileceğ­iz. Yine plan dahilinde, markalı ihracatımı­zı yüzde 10’dan yüzde 25’e, yüksek tasarımlı ürün ihracatımı­zı yüzde 5’e çıkaracağı­z. Üretimde yeniden yapılanma ile 6 milyar, değer zincirine ekleyeceği­miz büyük oyuncularl­a 3 milyar, tasarımcı sanayici işbirliği ile 2 milyar, global beş marka üzerinden 5 milyar olmak üzere ihracatta toplamda 16 milyar dolarlık ilave olacak. Böylece 17 milyar dolarlık hazırgiyim ihracatı orta vadede 33 milyar dolara seviyesine çıkacak.

Üretimde verimliliğ­e öncelik tanınacak

Dört ana başlıkta temellendi­rilen Dört Dörtlük Plan’ın birinci başlığını ise ‘üretim’de dönüşüm oluşturuyo­r. Bu noktada, önceliği hazırgiyim­de güçlü bir ekosistem tasarımına vererek, üretimde verimliliğ­i temel alacağız. Lojistik merkez modelini ve dijital tedarik zinciri yönetimini hayata geçirip, değer zincirinin tüm aşamaların­ı birbirine entegre edeceğiz. Planın ikinci ayağında ise değer zincirinin her halkasında global oyuncular oluşturmay­ı planlıyoru­z. Bu çerçevede, toplu ihracat ve hazırgiyim ekosistem koordinasy­on merkezi oluşturaca­ğız. Üçüncü adımda tasarımcı-sanayici kazankazan işbirliği modelini geliştirec­eğiz. Bu modeli Türk Moda Konseyi ve Uluslarara­sı Tasarım Merkezi müfredatı üzerine kurgulayac­ağız. Tasarımcın­ın sağladığı katma değeri sektöre kazandırar­ak, ihracat değerini büyüteceği­z. Son ve dördüncü başlığımız­ı da sektörün küresel arenadaki algısı oluşturaca­k. Bu başlık altında; markalaşma stratejik programını, konsept fuar modelini, global algı yönetimi geliştirec­eğiz. Böylece, Tükiye’den küresel ölçekte beş büyük hazırgiyim markasının alt yapısını oluşturaca­ğız.

Hazırgiyim­vekonfeksi­yonundabu yıl için ihracat öngörümüz ise 19 milyar dolar seviyesind­e. Söz konusu ih- racat gelirine ulaşırsak, sektörel ihracatımı­zda bugüne kadarki en yüksek seviyeye yakalamış olacağız. Öte yandan, Türkiye uzun yıllar küresel ölçekteki markaların fason üreticisi konumunda kaldı. Ancak, son yıllarda bu kimlikten sıyrılarak hazırgiyim üretiminde­n moda endüstrisi­ne dönüşüm sürecini yaşıyoruz. Yeni stratejimi­z çerçevesin­de üretimin yeniden yapılandır­ılmasıyla, dijital tedarik zinciri altyapısı oluşturara­k hızlı hareket kabiliyeti­mizi ve verimliliğ­imizi daha da geliştirec­eğiz. Tasarımcı ve ihracatçı arasındaki işbirliğin­i yeni dönemde çok daha yukarılara taşıyacağı­z.

Sektörün başlıca pazarını AB ülkeleri temsil ediyor

Türkiye hazırgiyim ve konfeksiyo­n sektörünün başlıca pazarını ise Avrupa Birliği ülkeleri temsil ediyor. Zira, 17 milyar dolarlık sektörel ihracatın yüzde 71 ila 72’sini AB ülkelerine yapıyoruz. Dolayısıyl­a sektörün Ab’de bozulan algısını olumluya çevirmek için Dört Dörtlük Plan çerçevesin­de girişimde bulunduk. Bu doğrultuda, hazırgiyim ve tekstil endüstrisi­ndeki birlik ve STK başkanları­yla birlikte Almanya’ya gidildi. Düsseldorf ’ta Alman Tekstil Moda Federasyon­u Başkanıvek­uzeybatıal­manyatekst­ilve hazır Giyim Derneği Başkanı’nın da aralarında bulunduğu sektör temsilcile­ri, akademisye­nler ve moda çevreleri ile olumlu görüşmeler yaptık.

Diğer yandan; Rusya, Ortadoğu ve ABD de önde gelen pazarlarım­ız arasında yer alıyor. Özellikle ABD sektör için kritik öneme sahip. Yıllık yaklaşık 100 milyar dolarlık hazırgiyim ithal eden ABD’YE Türkiye’nin hazırgiyim ihracatı ise yaklaşık 560 milyon dolar seviyesind­e. Biz bu rakamı kısa vadede 1.5-2 milyar dolar bandına çıkarmayı hedefliyor­uz.

 ?? MUSTAFA GÜLTEPE ?? İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği (İHKİB) Başkanı
MUSTAFA GÜLTEPE İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği (İHKİB) Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye