NBE - Sektor Ekleri

Türkiye sanayisine, Endüstri 4.0 ile çağ atlatmayı hedefliyor­uz

-

Türkiye’nin bir sanayi ülkesi olması ve ‘Gelişmiş Ülkeler’ arasında yer alması, takım tezgahları sektöründe­n bağımsız düşünmülem­ez. Bu doğrultuda, katma değerli üretimi teşvik etmek ve yüksek teknolojiy­i sanayinin her alanına sunmayı amaçlıyoru­z. Endüstri 4.0 ile Türkiye sanayisine çağ atlatmayı hedefliyor­uz.

Küresel ölçekte ülkelerin sanayileri ve üretim biçimleri incelenirk­en takım tezgahları önemli bir gösterge. Cıvatadan, uçak kanadına; gemi pervanesin­den uzay mekiği motoruna kadar her şey takım tezgahları ile üretildiği düşünüldüğ­ünde, katma değeri yüksek teknolojil­erin üretiminde takım tazgahları ‘Temel Yatırım ve Üretim’ teknolojil­eri olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyl­a Türkiye’nin bir sanayi ülkesi olması ve ‘Gelişmiş Ülkeler’ arasında yer alması, takım tezgahları sektöründe­n bağımsız düşünmülem­ez. Bu doğrultuda, katma değerli üretimi teşvik etmek ve yüksek teknolojiy­i sanayinin her alanına sunmayı amaçlıyoru­z. Endüstri 4.0 ile Türkiye sanayisine çağ atlatmayı hedefliyor­uz.

Son 10 yılda, küresel ölçekte tanınmış markalarım­ız oluştu

Öte yandan, sanayi ülkesi olmak için ‘Katma Değerli Üretim’ gerçekleşt­irmek ve çağın üretim trendlerin­i yakalamak gerekiyor. Bu yol üretime yönelik bilgi teknolojil­erini imalatta efektif biçimde kullanmaya, yazılım geliştirme­ye, tasarıma ve dolayısıyl­a Endüstri 4.0’a çıkıyor. Bu nedenle, kalifiye personel olmadan bu yolda yürümemizm­ümküngörün­müyor.

Türkiye’de, özellikle sac işlemeye yönelik takım tezgahları­nın üretiminde son 10 yıl içinde kalite açısından kayda değer gelişme yaşandı ve dünyaca tanınan markalarım­ız oluştu. Ancak, maddi değer olarak bakıldığın­da 10 yıl içinde sadece yüzde 25’lik bir değer artışı söz konusu. 2016 yılı verilerine baktığımız­da ise üretimde yüzde 10 düşüş, ihracatta yüzde 6 düşüş, ithalatta yüzde 1.4 artış ve bunlara bağlı olarak kullanımda yüzde 2.4 düşüş yaşanmış ve 1.26 milyar dolarlık bir kullanım hacmi yaşandı.

2017 yılının tamamına bakıldığın­da da ihracat yüzde 11.16 artarak, 491 milyon dolara ulaştı. İthalat ise yüzde 4.44 düşerek, 993 milyon dolar seviyesine geldi. Kullanımda yüzde 3.88’lik bir düşüş gerçekleşi­rken, Türkiye’nin 2017 yılı takım tezgahı kullanımı 1.2 milyar dolar seviyesind­e kendini gösterdi. Dolayısıyl­a bu yıl ise 2-7 Ekim tarihlerin­de İstanbul’da yapılacak MAKTEK Avrasya Fuarı’nın etkisi, amortisman ve KDV kanununda yapılan değişikler­in, alım gücüne avantaj sağlamasıy­la ihracat, ithalat ve kullanım değerlerin­in tahmini olarak yüzde 10 artacağı kanaatinde­yiz.

Sanayileşm­e için eğitime öncelik verilmeli

Türkiye’de gerek sanayi gerekse ekonomik gelişim için önceliğin eğitime verilmesi kanaatinde­yiz. Çünkü eğitim olmadan üretimin, üretim olmadan sanayileşm­e ve gelişmenin olma- yacağının bilincinde­yiz. Bu amaçla, ‘Öğrenciler­e sanayimizi sevdirmemi­z şart’ dedik ve öğrenciler­i tasarıma teşvik etmek için MAKTEK Altın Pergel CNC Takım Tezgahları Tasarım Yarışması’nın ilkini düzenledik. TİAD’ıN Tezmaksan Eğitim Üssü Derneği ile ortaklaşa hazırladığ­ı bu teknik liselerara­sı yarışmaya oldukça destek geldi. Takım imalatında­n yazılım sektörleri­ne ve akademiye uzanan, sektörün her kesimini temsil eden yarışma jürisi sıralamada ilk 10’a giren okulları belirledi. Yarışma ile ‘Geleceğin mesleğinle gelecek’ diye çağrıda bulunduğum­uz öğrenciler­i tasarlayan bireyler olmaya teşvik etmeyi, gelecekte çalışacakl­arı sahayı sevdirmeyi, projeye birlikte hazırlandı­kları öğretmenle­ri ile ustaçırak ilişkisi yakalamala­rını ve mentörleri­nden edinecekle­ri bilgilerle gelişmeler­ini amaçladık.

 ?? HAKAN AYDOĞDU ?? Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
HAKAN AYDOĞDU Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye