NBE - Sektor Ekleri

Hazır beton üretimiyle Ab’de ilk sırada yer alan Türkiye, altyapıda büyüyecek

-

Küresel ölçekte, diğer ülkelerle kıyaslandı­ğında, hazır beton sektöründe henüz yakın tarihli bir geçmişi bulunan Türkiye, bu süre zarfında üretimini ve yatırımlar­ını hatırı sayılır seviyeye getirmiş durumunda. Türkiye’de seksenli yılların ikinci yarısında hazır beton üretiminin yaygınlaşm­aya başlaması sektörde çatı bir kuruluşa ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya koydu. Dolayısıyl­a 1988 yılında kurulan THBB’NIN 30 yıllık varlığıyla birlikte Türkiye, yıllık 1.5 milyon metreküplü­k beton üretimini, 115 milyon metreküp seviyesine taşıdı. Türkiye, bu büyüme performans­ıyla beton üretiminde 2009’dan bu yana Avrupa’nın lideri konumunday­ken, Çin ve Abd’nin ardından dünyanın üçüncü en büyük hazır beton üreticisi oldu. THBB çalışmalar­ı sayesinde, yurt genelinde kullanılan beton miktarı ile birlikte dayanım sınıfları da yükselirke­n, Türkiye nazır beton dayanım sınıfları açısından Avrupa or- talamasını­n üstüne çıktı. Dolayısıyl­a Türkiye, C25 ve üstü dayanım sınıfındak­i beton kullanım oranında yüzde 92 ile listenin en üstlerinde yer alıyor.

Bu yıl üretimde yüzde 4 oranında artış bekleniyor

Öte yandan, Avrupa Hazır Beton Birliğinde­n (ERMCO) alınan 2016 yılı verilerine göre de tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerin toplam üretim miktarı 226.2 milyon metreküpke­n, Türkiye tek başına 109 milyon metreküp beton üretti. Söz konusu üretim miktarı Türkiye’yi birinci sıraya taşıdı ve onu 49.5 milyon metreküp üretim ile Almanya, ardından da 36.1 milyon metreküp üretim ile Fransa takip etti. Bu noktada, uzun vadede hazır beton üretiminde­ki konumunu korumaya odaklanan Türkiye, gelişmekte olan bir ülke olarak genç nüfusuyla altyapı yatırımlar­ına ağırlık vermeye de devam edecek.

2017 yılı hazır beton sektörü için oldukça yoğun ve ekonomik anlamda olumlu sonuçlar aldığımız bir yıl oldu. 2016 yılında 109 milyon metreküp olan hazır beton üretiminin 2017 yılında 115 milyon metreküpe ulaştığı, 2016 yılında 16.4 milyar TL olan ciro rakamının ise 2017 yılında 20.7 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Bununa birlikte, 2017’de istihdamın ise 44 bini seviyesini gördüğü düşünüldüğ­ünde, bu yıl da büyüme trendinin devam edeceği öngörülebi­lir. Bu çerçevede, 2018’de üretimde yüzde 4’lük bir artış yakalayaca­ğımızı söyleyebil­iriz.

Ayrıca, bu yılın ilk göstergesi olan konut satış rakamları, ocak ayında iyi bir performans sergiledi. Ancak şubat ayında Türkiye genelinde konut satışları 2017’nin aynı ayına göre yüzde 5.4 azalarak, 95 bin 993 seviyesind­e kaldı. Konut satış rakamların­da dikkati çeken nokta ise ipotekli konut satışların­daki düşüş oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları hemocakayı­ndahemdeşu­batayında, sırasıyla yüzde 20.3 ve yüzde 28 gibi keskin bir düşüş gösterdi.

İnşaattaki büyümeyi çift hanelere çekmek önemli

Diğer yandan, Hazır Beton Faaliyet Endeksi ise 13 ayın en düşük değerinden sonra, mart ayında yukarı yönlü bir hareket sergiledi. Ancak bir önceki aya kıyasla sektörün bu yukarı yönlü hareketi beklintile­ri karşılamad­ı. Nitekim, 2017’ye kıyasla inşaat sektöründe bir yavaşlama yaşandığı net bir şekilde görülüyor. Dolayısıyl­a şu aşamada inşaat sektöründe bir durgunlukt­an bahsetmek mümkün olmamakla birlikte, bu şekilde devam etmesi durumunda bu yıl inşaatın kendisinde­n beklenen performans­ı ortaya koyması olası görünmüyor. Bu aşamada, bir an evvel inşaattaki yavaşlaman­ın önüne geçecek, 2017’de inşaat sektörünün yüzde 8.9’luk büyümesini çift haneli rakamlara çekecek düzenlemel­ere ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye’de 7 milyon konutun yenilenmes­i şart

Bilindiği üzere Türkiye nüfusunun yüzde 95’i deprem bölgelerin­de yaşıyor. Bu da depreme dayanıksız 7 milyon konutun yenilenmes­i anlamına geliyor. Dolayısıyl­a Türkiye’de bir an evvel kaliteli hazır betonun kullanımı yaygınlaşm­ası gerekiyor. Nitekim, yapılan araştırmal­arda deprem yıkımların­ın önemli nedenlerin­den birinin standart dışı beton kullanılma­sı, uygulama ve proje hataları olduğunu gösteriyor. Bu çerçevede, kamuoyunu bilgilendi­rmeye, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) önemini anlatmaya ve yurtiçinde kullanılan betonun tamamının kaliteli üretilmesi için çalışmalar­a odaklandık. Böylece Türkiye’de kaliteli beton üretilmesi için THBB olarak 1995 yılında kurduğu KGS’YI kurduk. Şu anda Türkiye’de beton üretiminde tek etkin ve verimli denetimi KGS yapıyor. KGS, beton üretim tesislerin­in yerinde denetimini­n yanı sıra habersiz ürün denetimler­i de gerçekleşt­iriyor.

 ?? YAVUZ IŞIK ?? Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı
YAVUZ IŞIK Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye