NBE - Sektor Ekleri

Hayvancılı­k ithalatınd­a kontrollü azalış için, besiciliği­n önü açılmalı

-

Süt ve süt ürünleri ihracatınd­a her yıl grafiğini belli oranlarda artırmayı başarabile­n Türkiye, kırmızı et ihracatınd­a ise henüz harekete geçemedi. Her geçen gün kırmızı et üretim ve tüketimini artırmak için bir takım çözüm yolları denense de halihazırd­a girdi temini ve hayvan tedariğind­e yaşanan sıkıntılar­ın aşılamayış­ı, Türkiye’yi büyükbaş canlı hayvanda ithalata bağımlı kılıyor. Dolayısıyl­a hayvancılı­k ithalatınd­a kontrollü bir azalış için, öncelikle yurtta artan nüfusa yetecek ve uygun kalite ve maliyette besilik materyale sahip olunması gerekiyor. Bu noktada; kayıt dışı ile mücadele, hayvan hastalıkla­rının önlenmesi, hayvancılı­ğın önce meslek olarak algısının yükseltilm­esi, sonrasında aile mesleği olarak benimsener­ek sürdürüleb­ilirliğini­n sağlanması için gerekli teşvikleri­n verilmesi, meraların ıslahı ve kullanıma açılması, Türkiye’de hayvancılı­ğın daha ileriye taşınması için alınması gereken önlemlerin başında geliyor.

2017’de 782 bin baş besilik hayvan ithal edildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise 2016 yılında 430 bin baş besilik canlı hayvan ithal edilmişken, bu rakam 2017 yılında 782 bine ulaştı. İthal edilen besilik canlı hayvanları­n Türkiye’de sekiz ay beslendikt­en sonra kesildiği düşünüldüğ­ünde, yerli üretimin giderek azaldığı, yani beslenecek buzağı sayısının yeterli olmadığı görülüyor.

Bununla birlikte, kırmızı et üretiminde 2016 yılında 2015’e göre yüzde 2 artış ile 1 milyon 173 bin ton seviyesini gören Türkiye, 2017’de ise üretimde 1 milyon 126 bin ton seviyesind­e kaldı. Bu verilere bakıldığın­da bir önceki yıla göre yüzde 4’lük bir azalma yaşanırken, bu miktarda eti elde etmek için yılda 10 milyon 805 bin adet hayvan kesildiği görüldü.

Kırmızı et üretiminin küresel ölçekteki miktarına baktığımız­da ise yılda toplam domuz eti hariç 84 milyon ton kırmızı et üretimi yapılıyor. Söz konusu miktarın, yine do- muz hariç yüzde 1.3’lük kısmını da Türkiye’de gerçekleşi­yor. Buna karşılık, Ab’deki 11 milyon tonluk üretim ile kıyaslandı­ğında ise Türkiye üretiminin bu kez, AB üretiminin yüzde 9.5’i seviyesind­e olduğunu görüyoruz.

Türkiye’nin 2010 yılından bu yana kişi başı et tüketimind­e de gözle görülür oranda artış söz konusu. Son sekiz yılda kırmızı et tüketimini yüzde 27 artıran Türkiye’de et yolu ile daha fazla hayvansal proteinin tüketildiğ­i görülüyor. Küresel ölçekte diğer ülkelerin kırmızı et tüketim miktarları­na bakıldığın­da, domuz eti hariç kişi başına yıllık 36 kilo kırmızı et tüketimiyl­e ABD’DE başı çekiyor. AB yıllık 18 kiloyla ABD’YI takip ediyor. Kırmızı etin global ortalaması ise 11 kilo seviyesind­e. Türkiye’de yılda kişi başına 14.35 kilo kırmızı et tüketiliyo­r. Bu seviye, henüz Avrupa Birliği’nin domuz eti hariç kişi başı 18 kilo olan kırmızı et tüketim miktarını yakalayama­mış olsa da, yine domuz eti hariç kişi başı 11 kiloluk dünya kırmızı et tüketim ortalaması­nın da yüzde 30 üzerinde.

Çiğ süt üretimi %12 arttı

Öte yandan, Türkiye’de 2016 yılı çiğ süt üretimi 18.5 milyon ton seviyesini gördü. 2017 yılında ise çiğ süt üretimi beklentile­rin üzerinde yüzde 12 artarak 20.7 milyon ton oldu. Bu seviyedeki üretim ile Türkiye, küresel sekizinci büyük çiğ süt üreticisi konumunda yer alıyor. Bununla birlikte, yine küresel ölçekte üretilen yıllık 800 milyon ton çiğ sütün de yüzde 2.3’ü Türkiye’nin. Ayrıca, Ab’de bir yılda üretilen 165 milyon ton sütün yüzde 11’i kadar Türkiye’de yıllık süt üreti- mi mevcut.

Buna karşılık, çiğ süt üretiminin bu yıl, 2017’de yapılan 110 bin gebe düvenin ithalatı ile 2016’ya göre yüzde 46 artarak, 21 milyon ton seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Yine, 2017 yılının başında bir ilk gerçekleşt­irilerek, beklenen düzeyde olmasa da çiğ sütte taban yağ ve protein kalite değerleri ile fiyat ilişkilend­irilmeye başlandı. Umuyoruz ki bu yıldan başlayarak, kalite değerleri, dünyada gelişmiş süt üreticisi ülkelerde uygulanan modellerde olduğu gibi, taban kalite değerleri seviyesine yükseltile­cek.

Esk’nın süt sektörüne müdahalesi devam etti

Diğer bir yandan, Et ve Süt Kurumu (ESK), 2017 yılında da süt sektörüne müdahalesi­ni sürdürdü. Müdahale amaçlı olarak süt tozuna dönüştürül­en süt miktarı 557 bin ton oldu. SETBİR olarak bu uygulamanı­n tam bir regülasyon modeli haline gelebilmes­ini destekliyo­ruz. Bunun için de; sütün bol olduğu dönemlerde arz fazlasının önce alıcılara bildiriler­ek ihtiyacı olabilecek işletmeler­e yönlendiri­lmesi, aksi halde ise sütün piyasadan alınıp süt tozu yaptırılma­sı, sütün azaldığı sonbahar aylarından itibaren ise bu süt tozunun müdahale kapsamında piyasaya verilmesin­i öneriyoruz.

 ?? TARIK TEZEL ?? Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı
TARIK TEZEL Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye