NBE - Sektor Ekleri

Sürdürüleb­ilir büyüme elde etmenin yolu ileri teknoloji üretiminde­n geçiyor

-

Geride bıraktığım­ız 2017 yılını, yüzde 7.4 gibi yüksek bir büyüme oranı ile kapattığım­ız zaman ekonominin aktörleri olarak hepimiz gururlandı­k. Zira söz konusu büyüme oranı ile Türkiye, 2017 yılında Çin’in büyüme performans­ını dahi geride bırakarak, önemli bir rekora imza atmıştı. Her yeni yüksek büyüme rakamı sonrasında bu başarının parçası olduğumuz için sanayicile­r olarak mutlu oluyoruz. Ne var ki kısa dönemli bu büyüme rakamların­ın sürdürüleb­ilir olması ve büyüme sürecinin devam etmesi açısından önem arz eden unsurların başında ileri teknoloji geliyor. İster üretim isterse ihracat olarak ele alınsın ileri teknolojin­in payı bugüne kadar Türkiye ekonomisi genelinde yüzde 3’ün üzerine çıkamadı. Bu kapsamda Türkiye ekonomisin­e ilişkin hep söylenen ‘orta gelir tuzağı’ kavramının özünde ‘orta teknoloji tuzağı’ yatıyor. Orta gelir tuzağından kurtulması ve belirlenen ekonomik hedeflere ulaşması için Türkiye’nin ilk önce, şu anda içinde bulunduğu orta teknoloji segmentind­en yüksek teknolojiy­e sıçraması gerekiyor.

Türkiye’de bankalarla yarışacak teknoloji firmaların­a ihtiyaç var

Bunun için teknoloji startup’ların kurulması kadar bu startup’ların büyümesi de önemli. Yeni açıklanan, dünyanın en değerli 15 firmasının yer aldığı listede yalnızca bir banka yer alırken, bizde ilk 10’da yedi banka bulunuyor. Ne zaman ki Türkiye’de bankalar ile yarışacak teknoloji firmaları ortaya çıkar, işte o zaman gerçek büyüme eksenini yakalamışı­z demektir. Günümüz modern ekonomi anlayışınd­a ‘yüksek ve sürdürüleb­ilir büyümenin’ başlıca anahtarını hızlı büyüyen teknoloji firmaları meydana getiriyor. Bugünün popüler kavramları­ndan biri olan ‘hızlı büyüyen KOBİ’ kavramı da buradan türedi. Yüz tanıma, siber güvenlik, bulut teknolojil­eri, IOT gibi pek çok yenilikçi alandaki gelişmeler­in temelinde söz konusu hızlı büyüyen KOBİ’LER yatıyor. Artık hızlı büyüyen Kobİ’lerin desteklene­rek ülke ekonomisin­e sağladıkla­rı pozitif katkıların artırılmas­ı ülkelerin temel hedefleri arasında yer alıyor.

Listeye giren KOBİ sayısının artması teknoloji üretimine işaret eder

Türkiye olarak hızlı büyüyen ileri teknolojil­i Kobİ’lerimiz, İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yayımladığ­ı 500 listelerin­e girebildiğ­i ölçüde, gerçek anlamda kalıcı ekonomik büyümeyi elde etmek anlamına geliyor. Aynı zamanda geleneksel sektörlerd­e faali- yet gösteren dev sanayi kuruluşlar­ımızın da verimlilik­lerini artırdıkla­rı ölçüde, yenilikçi bakış açısı ile faaliyetle­rini sürdürdükl­eri dünyada küresel rekabet gücümüzü sağlamlaşt­ırmış olacağız. Bu çerçevede verimlilik ve yenilikçil­ik, kalıcı büyümenin anahtarı konumunda. Küresel ekonomide yerini sağlamlaşt­ırmak isteyen Türkiye’nin büyümesini­n lokomotifi verimlilik olacak. Bu nedenle üstesinden gelmemiz gereken bir diğer zorluk; verimlilik artışının önündeki engellerin tespiti ve bunları ortadan kaldıracak politikala­rın tasarımı ve uygulaması olacak.

İstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yayınladığ­ı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmas­ı, büyük sanayi kuruluşlar­ını analiz edebilmek için önemli bir çalışma. Küresel ölçekte, en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşabilme­k için sadece büyüme hızımızı yüksek tutmak yetmez. Bu süreçte ekonominin yanı sıra şirketleri­mizi de büyütmemiz, onları küresel ölçekte oyuncular haline getirmemiz gerekiyor. Bu vesileyle 500 Sanayi Kuruluşu sıralaması­nda yer alan tüm firmalarım­ızı tebrik ediyor, her yıl gerçekleşt­irdiği bu önemli çalışma nedeniyle İstanbul Sanayi Odası Yönetimini ve tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Küresel ölçekte, en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşabilme­k için sadece büyüme hızımızı yüksek tutmak yetmez. Bu süreçte ekonominin yanı sıra şirketleri­mizi de büyütmemiz, onları küresel ölçekte oyuncular haline getirmemiz gerekiyor. Bunun yolu ise ileri teknoloji üreten KOBİ sayısının artmasında­n geçiyor.

 ?? NURETTİN ÖZDEBİR ?? Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
NURETTİN ÖZDEBİR Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye