NBE - Sektor Ekleri

Türkiye’nin en büyük firmaların­ın beşte biri ilimizde faaliyet gösteriyor

-

Hem bir liman hem de bir sanayi kenti olan Kocaeli, bugün itibarıyla İstanbul’dan sonra ikinci büyük sanayi kenti konumunda bulunuyor. Dolayısıyl­a yatırımlar için bir cazibe merkezi konumunda olduğumuzu söyleyebil­irim. Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ü ilimiz sınırları içinde üretiliyor. Türkiye dış ticaretini­n ise yüzde 18.1’İ Kocaeli’den yapılıyor. Yurt genelindek­i 72 ilin vergi gelirlerin­in toplamında­n fazla vergi ödeyen Kocaeli, kişi başına ödediği vergiyle de Türkiye’ye en fazla kazanç sağlayan kent konumunda bulunuyor.

Gerek lojistik konumu ve gerek sağladığı altyapı olanakları ile kentimiz sanayi kuruluşlar­ına ve yeni yatırımcıl­ara önemli avantajlar sunuyor. Diğer taraftan üniversite ve araştırma merkezleri­yle firmalarım­ızın bilgiye erişimine ve Ar-ge çalışmalar­ına katkı veriyoruz. Bugün itibarıyla Kocaeli’de 13 adet OSB, üç adet teknopark ve iki adet serbest bölge bulunuyor. Bu Osb’lerin büyük bir kısmı ihtisaslaş­mış durumda. Türkiye’nin bilişim merkezi olması hedeflenen­veilindörd­üncüveenbü­yük teknoparkı olan Bilişim Vadisi Muallimköy’de bulunuyor. İlk etabı faaliyete geçen Bilişim Vadisi ile Kocaeli, Türkiye’nin inovasyon ve teknoloji tabanlı büyümesine de önemli bir katkı verecek.

Kocaeli, İSO 500’de 80 firması ile temsil ediliyor

Her yıl İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu çalışmasın­da da Türkiye’nin en büyük 80 firmasının kentimizde konumlandı­ğını görüyoruz. İlk 1000’de ise 131 Kocaeli firması yer alıyor. Türkiye’nin büyük işletmeler­inin yüzde 13’ünü Kocaeli firmaların­ın oluşturmas­ı, İlimizin imalat sanayi ve vergi oranlarıyl­a da örtüşüyor. Bununla beraber ilk 500 listesinde­ki en büyük iki firma da Kocaeli’de faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin ilk büyük 100 işletmesin­in ise üçünün Kocaeli’de konumlandı­ğını görüyoruz.

Kocaeli Ar-ge ve tasarım merkezleri­yle de Türkiye’nin yüksek katma değer üretin illeri arasında yer alıyor. Söz konusu merkezlerl­e yurt genelinde ikinci sırada bulunan ilimizde halihazırd­a 104 Ar-ge merkezi ve 10 adet tasarım merkezi faaliyet gösteriyor. Söz konusu verilere göre yurt genelindek­i her 10 Ar-ge ve tasarım merkezinde­n birinin ilimizde yer aldığını söyleyebil­iriz. Bugün itibarıyla baktığımız­da Türkiye’nin en bü- yük 1000 firması içinde yer alan 131 firmanın da 34’ünün, yani dörtte birinin Ar-ge merkezi olduğunu görüyoruz. Bu sayının artması için çaba sarf ediyoruz.

Türkiye’nin en güçlü oda meclisine ilimiz sahip

Öte yandan Kocaeli Sanayi Odası’nın oda meclisi seçimlerin­i hatırlanac­ağı üzere 2 Nisan 2018 tarihinde yapmıştık. 72 üyeli odamız meclisinin seçilen şirketler itibarıyla Türkiye’nin en güçlü ‘oda meclisi’ olduğunu belirtmek isterim. Yeni dönem oda meclisimiz­in Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan 16 şirketin 19 üye ile temsil edilmesini­n Kocaeli Sanayi Odasına ayrı bir güç kattığını düşünüyoru­m. KSO Oda Meclisi’nde yer alan bu kuruluşlar 75.1 milyon liralık net satışları, 7.5 milyar dolarlık ihracatlar­ı ile 500 büyük şirketin toplam net satışların­da yüzde 12.8, toplam ihracatlar­ında ise yüzde 13.7 paya sahip. Her ne kadar İSO raporların­da, Kocaeli’deki sanayi kuruluşlar­ının büyük bir bölümünün merkezleri, İstanbul’da olduğundan ötürü İstanbul kapsamında gösterilse de üretim tesisleri Kocaeli’de bulunan bu firmalar yeniden değerlendi­rildiğinde kentimizin gerçek gücü ortaya çıkıyor. İlimiz için gurur kaynağı olan bu firmalarım­ız aynı zamanda Kocaeli’nin ülke ekonomisin­deki önemini de gösteriyor. Temennimiz İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanaca­k yeni sıralamada ilimiz sanayi kuruluşlar­ının sayısının artması yönünde. İkinci 500 büyük firma listesinde yer alan üyemiz işletmeler­inin ise birinci lige atlamasını temenni ediyoruz. Son olarak Kocaeli’ye yeni ve büyük yatırımlar­ın daha da çok gelmesini temenni ediyorum. Bu yatırımlar­ın aynı zamanda katma değer üreten, yüksek teknolojil­i ve çevreyle dost bir üretim yapısına yönelik olarak şekillenme­sini destekliyo­ruz. Bundan sonra gelen yatırımlar­ın da bu yönde gelişmesin­i arzu ediyoruz.

 ?? AYHAN ZEYTİNOĞLU ?? Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
AYHAN ZEYTİNOĞLU Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye