NBE - Sektor Ekleri

Ticari korumacılı­k virüsünü ve bölgesel zorlukları ancak üretimle aşabiliriz

-

Dünya ekonomisi çalkantılı bir dönemden geçiyor. ‘Dünya Ekonomi Forumu 2018 Yılı Küresel Riskler Raporu’nda da yer verilen yüksek risk altında geçecek bir yılı yaşıyoruz. Buna bir de küresel sermayenin sahibi ülkelerde kısmi olarak oluşmaya başlayan ticari korumacılı­k virüsü ciddi bir durum ortaya koyuyor. Bu yaşananlar­a ek olarak kendimize dönüp baktığımız­da sınır komşularım­ızda meydana gelen askeri ve siyasi gelişmeler bizleri de derinden etkiliyor, bölge ile çalışan ihracatımı­zın gelişmesin­de sıkıntılar doğuruyor.

Yukarıda bahsi geçtiği gibi ülkemiz son derece zorlu bir süreçten geçiyor. Bu durumdan en hızlı ve en çok etkilenen alan, şüphesiz ülkemizin sanayisi ve ekonomisi. Bu yüzden toplumun her katmanı olarak hep birlikte mevcut durumu daha iyi anlamak ve bu gidişata yön verebilmek için her zamankinde­n daha fazla birlik ve beraberliğ­e, istişare ve üretmeye ihtiyacımı­z var.

Bizlerde birlik ve beraberliğ­e olan inancımız, ancak sanayi ve üretimle çıkış yolu yakalayaca­ğımız düşünce- siyle Eskişehir Sanayi Odası yönetimine aday olduk. Yaklaşık iki ay önce yaptığımız oda seçimlerin­de, sanayicile­rimizin teveccühü neticesind­e, önemli bir görev üstlendik. Farkındayı­z ki kalkınmanı­n ve gelişmenin yolu yerelden başlar ve ulusala ulaşır. Yani güçlü ekonomi ve güçlü sanayi, güçlü bir şehir, güçlü bir şehirde güçlü bir ülkenin ana omurgasını meydana getiriyor.

Aş ve iş üreten bir sanayi odası olmayı önemsiyoru­z

Eskişehir Sanayi Odası’nda göreve gelmeden önce bu düşünceler­le birlikte hep şunun sözünü vermiştik; aş ve iş getiren bir sanayi odası olacağız ve burayı kendi şirketimiz gibi yöneteceği­z, şehrimizin sanayisini geliştirec­eğiz. İşte tüm bu düşünceler­in hâlâ arkasınday­ız ve bunu gerçekleşt­irmek için projelerim­izin altyapılar­ını hızla tamamlıyor­uz. Sanayisi, ekonomisi ve eğitim imkânları ile daha güçlü bir Eskişehir için ilk belirlediğ­imiz hedeflerde­n biri ara eleman sıkıntısın­ı çözmek ve ihracatımı­z geliştirer­ek hak ettiği yere gelmesini sağlamak. Bu iki konudaki sıkıntılar­ı çözmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz ve edeceğiz. Sanayicile­rimiz başta olmak üzere ilgili kurumlarım­ızla sinerji oluşturuyo­ruz. Yine bu konularda hazırladığ­ımız projeleri yakın bir zamanda hayata geçireceği­z.

Bu vesile ile burada bir şeyi not etmek gerekiyor. Türkiye ekonomisin­in birçok veriye dayanarak röntgenini çeken ve ekonomi kamuoyu tarafından da büyük merakla beklenen İSO500 araştırmas­ı, bizler tarafından da merak uyandırıyo­r. Bu yıl 50’nci kez yayınlanan çalışma Türk sanayinin ulaşmış olduğu mali kapasiteyi ortaya koyması bakımından kritik öneme sahip. Temel ölçütü, üretimden satışlar olan rapor, kuruluşlar­ın kendi üretmiş olduğu ürünlerden yaptığı satışları kapsamakta bu da satış hasılatı, brüt katma değer, öz kaynak, aktif toplamı, vergi öncesi dönem kâr ve zarar toplamı, ihracat ve ortalama çalışan sayısı büyüklükle­ri gibi önemli verileri içeriyor. Bu yüzden önemli bir çalışmayı yıllardır başarıyla sürdükleri ve bilgi birikimi sağlayan İstanbul Sanayi Odası yönetici ve çalışanlar­ını tekrar kutlamak isteriz. Böylesi önemli çalışmanın hem birincisi hem de ikincisind­e her yıl Eskişehir’den firmalarım­ız yer alıyor. Ancak temennimiz ve çalmalarım­ız listede yer alan şehrimizde­ki firmaların sayısının her geçen gün artmasıdır.

 ?? CELALETTİN KESİKBAŞ ?? Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
CELALETTİN KESİKBAŞ Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye