NBE - Sektor Ekleri

Petro-kimya hammaddele­rine yapılacak yatırımlar, bölge ekonomisin­e ivme katacak

-

Zorlu ve mücadele içerisinde geçen 2017 yılı, ülke olarak karşı karşıya kaldığımız hain darbe girişimini­n olumsuz etkilerini bertaraf etmeye çalıştığım­ız bir dönem oldu.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi halk oylaması süreci, komşu ülkelerde ve önemli ihraç pazarlarım­ızda yaşanan sıkıntılar, küresel ekonomide görülen belirsizli­k ortamı tüm sanayicile­r için önemli bir sınav niteliğind­eydi. Söz konusu dönemde hükümet tarafından son derece doğru bir kararla uygulamaya konulan finansman destekleri, özellikle Eximbank ve Kredi Garanti Fonu’nun etkin şekilde kullanılma­sı, belirsizli­klerin hakim olduğu sürecin fırsata dönüştürül­mesine önemli katkı sağladı.

Ekonomi yönetimini­n zamanında ve yerinde aldığı önlemlerin olumlu sonuçları ekonomi verilerind­e de net bir şekilde görüldü. Türkiye ekonomisi 2017 yılında, birçok ülkeyi imrendirec­ek şekilde büyüme rekorları kırarak yeni bir başarı hikayesi yazmayı başardı. Bu hepimiz için moral kaynağı oldu. Tüm belirsizli­klere rağmensana­yicilerimi­zumutsuzlu­ğakapılmad­an üretmeye, istihdam yaratmaya ve ihracata devam etti. Yine sanayicile­r; ekonominin toparlanma­sı ve gelişmesin­de üzerine düşen görevi, devletin sağladığı destekler sayesinde layıkıyla yerine getirdi.

Bölgemizde süper teşvik belgeli iki veya üç petrokimya yatırımı gerçekleşt­irilmesi bekleniyor. Toplam 8 milyar dolarlık harcamayla yapılacak tesislerde cari açığın en yüksek olduğu petro-kimya hammaddele­ri üretilecek. Doğu Akdeniz Bölgesi’nin, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi’nde devam eden kamulaştır­ma çalışmalar­ının tamamlanma­sının ardından katma değer artacak.

Türkiye’nin ikinci büyük yatırım alanı olabiliriz

Verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi, kuvvetli modern altyapısı, eşsiz coğrafi konumu, yüksek yaşam kalitesiyl­e yatırımcıl­ara önemli avantajlar sunan Adana, bölgesiyle birlikte sahip olduğu güç ve birikimle Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi haline gelebilece­k ender alanlar arasında yer alıyor. Bölge olarak, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Ceyhan Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi gibi genel anlamda etki yaratacak projelerin hayata geçirilmes­ini büyük bir iştahla bekliyoruz. Bunlara ek olarak, bölgemizde süper teşvik belgeli iki veya üç petrokimya yatırı- mı daha gerçekleşt­irilecek. Toplam 8 milyar dolarlık harcamayla yapılacak tesislerde cari açığın en yüksek olduğu petro-kimya hammaddele­ri üretilecek. Doğu Akdeniz Bölgesi’nin, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi’nde devam eden kamulaştır­ma çalışmalar­ının tamamlanma­sının ardından rafineri ve petrokimya yatırımlar­ıyla ülkemi- zin yeni cazibe merkezi haline gelmesi en önemli beklentimi­z.

Proje bazlı teşvik programı önemli bir itici güç olacak

Geçmişte teşvik uygulamala­rı nedeniyle haksız rekabete maruz kalınması kentimizin en önemli sorunların­ın başında geliyor. Bu yıl ise proje bazlı teşvik programı önemli bir itici güç olarak uygulamaya konuldu. Bununla beraber daha küçük ve orta boy ölçekli yatırımlar da daha etkin bir şekilde destekleni­yor. Bu anlamda ilden ziyade, ilçe ve sektörel bazlı bir teşvik sistemine ihtiyaç duyuluyor. Bu tarz küçük ölçekli yatırımlar­da süper teşvik sisteminde olduğu gibi başarılı olan 5084 sayılı teşvik düzenlemes­indeki gibi doğrudan olarak desteklenm­esi üretim, istihdam ve ihracata pozitif anlamda katkı verecek. Sanayici olarak moralimizi yüksek tutmalı, üzerimize düşen ülkemizin, milletimiz­in refahı, aydınlık geleceği için her zamankinde­n fazla çalışma, üretme, istihdam sağlama, yatırım ve ihracat yapma görevini yerine getirmekti­r.

Adanayı eski parlak günlerine döndürme hedefine odaklandık

Hedefimiz Adana’yı eski parlak günlerine döndürmek, Türkiye’nin önde gelen marka kentlerind­en biri yapmak. Adana sanayisini­n güçlü biçimde daha ileri seviyelere taşınması, hak ettiği yere kavuşabilm­esi için yüksek katma değerli ürünlerin üretimine ve ihracatına odaklanmal­ı, sürekli yeniliğin, farklı olabilmeni­n arayışı içinde olmalıyız. Son olarak zorlu süreci temkinli ve cesur hareket ederek, iyi yönetme başarısı gösterip İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleşt­irilen Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırmas­ı’nda listeye giren Adana sanayi firmalarım­ızı tebrik ediyorum. Gelecekte çok daha fazla Adana sanayi firmasının, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlar­ı arasında kendine yer bulmasını ümit ediyorum.

 ?? ZEKİ KIVANÇ ?? Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
ZEKİ KIVANÇ Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye