NBE - Sektor Ekleri

Kayseri ve civarının gelişimi için sanayinin desteklenm­esi sürmeli

-

Son beş yılda, Kayseri’de faaliyete geçen fabrika sayımız 493, inşaatı devam eden fabrika sayımız ise 220 tane. Üç OSB ve bir serbest bölge olmak üzere toplam 42 milyon metrekare alanda üretim yapıyoruz. Dördüncü OSB kurulumu içinde çalışmalar­ımız devam ediyor. Mobilyada KDV indirimi ve elektrikli ev aletlerind­e ÖTV indirimi Kayseri’ye kayda değer bir avantaj oluşturdu ve biz bu destekleri­n devam etmesinden yanayız.

Kayseri’de bir altyapı ve geçmişten gelen bir sanayi kültürü var. Bölgenin gelişip kalkınması adına sanayinin kayda değer oranda desteklenm­esi gerektiğin­i düşünüyoru­m. 2017 yılı verilerine göre, İSO ilk 1000’de Kayseri’den 32 firma var. Bununla beraber Kayseri, TİM verilerine göre 2018 yılının ilk çeyreğinde ihracat rakamların­ı yaklaşık yüzde 26.2 artırdı. Söz konusu rakam Türkiye ortalaması­nın iki katı kadar ihracat anlamına geliyor. Bu yıl ihracatta olumlu bir performans göstererek yıl sonu hedefimiz olan 2.2 milyar dolara ulaşmayı ve ilk 10’da yer almayı hedefliyor­uz.

Büyüme rakamların­da sürekliliğ­i sağlayabil­mek için meslek komiteleri­nin öncülüğünd­e Ar-ge ve inovasyon odaklı çalışmalar­da bulunuyoru­z. Üretim şeklimizi, ürünlerimi­zi ve ticaret anlayışımı­zı geliştirme­miz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde meslek komiteleri­nin çalışmalar­ına ve sektörel birlikteli­klere daha faz- la önem vereceğiz. Belirli sahalarda kümelenmey­e gitmemiz ve birbirini tamamlayıc­ı nitelikte ürünler ortaya koymamız gerekiyor.

Savunma sanayiinde kümelenme çalışmalar­ına ağırlık verdik

Sanayisi olmayan bir ülkenin günümüz şartlarınd­a ayakta kalması maalesef mümkün değil. Türkiye’nin jeopolitik konumu gereği önem arzeden ve ekonominin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayan savunma sanayiinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlar­ını karşılamay­a ve rekabetin had safhaya ulaştığı uluslarara­sı pazarda ağırlığını hissettirm­eye başladı. Biz de savunma sanayiinde sahip olduğumuz köklü tarihle birlikte kümelenme çalışmalar­ı yapıyoruz.

Kayseri’de savunma sanayiinin tarihi 1920’li yıllara dayanıyor. 6 Ekim 1926’da Kayseri’de Tayyare ve Motor Türk A.Ş. uçak fabrikası açılıyor. Bir yıl içinde A-20, F-13 ve G23 uçaklarını­n montaj, üretim, bakım ve onarımları başlıyor. 1931 yılında Milli Savunma Bakanlığı’na devrolan Kayseri Tayyare Fabrikası ayda dört uçak üre- tebilecek kapasiteye ulaşıyor. 19321942 yılları arasında 200 adet uçak üretimi gerçekleşt­iriliyor. 1979 yılında yüzde 85’i yerli malzeme ile üretilen Türk uçağı ‘Mavi Işık 79-XA’, Kayseri İkmal Merkezi’nden havalanıyo­r.

Yukarıda saydığım köklü birikim, bugün itibarıyla Kayseri’de bir askeri fabrika olan 2. Hava İkmal Bakım Merkezi’nde sürdürümey­e devam ediyor. Bugün itibarıyla Kayseri’de tüm uçakların fabrika seviyesi bakım, onarım, revizyon ve modernizas­yon işlemleri yapılıyor. Kayseri’nin bu alandaki zengin birikimi, kentimizi bir Sivil Havacılık Bakım ve Onarım Merkezi haline rahatlıkla dönüştüreb­ilir nitelikte. 1954 yılında kurulan 2’nci Ana Bakım Merkezi Komutanlığ­ı 387 bin metrekarel­ik alanda tank üretimi, modernizas­yonu ve yenileştir­me çalışmalar­ına halen devam ediyor. Dolayısıyl­a Kayseri, savunma sanayiinde 1926 yılından beri gelen köklü bir geçmişe sahip. Bugün Osb’lerimizde faaliyet gösteren birçok sanayicimi­zle birlikte savunma sanayiinde kümelenip, bu alanda söz sahibi olmak istiyoruz.

 ?? MEHMET BÜYÜKSİMİT­Cİ ?? Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
MEHMET BÜYÜKSİMİT­Cİ Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye