NBE - Sektor Ekleri

Turizmi yılın 12 ayına yayma konusunda kararlı olmalıyız

-

Antalya, üç T olarak nitelendir­diğimiz tarım, turizm ve ticarettek­i başarısını­n yanı sıra adını sanayisi ile de duyurmaya başlıyor. Özellikle OSB ve serbest bölgede, son yıllarda kayda değer gelişmeler yaşadık. 1987 yılında sadece iki parselin sanayiciye tahsis edildiği Antalya OSB'DE bugün itibarıyla 265 firma faaliyet gösteriyor. Söz konusu firmalarda bugün itibarıyla 12 bin 500 kişi istihdam edilerek, imalat sanayine destek veriliyor.

1987 yılında hizmete giren Serbest Bölge’de ise ilk yıllarda müteahhitl­ik hizmetleri yapan firmalar ile turizm sektörüne yönelik mağazalar hakim iken, sonraki yıllarda tekstil, medikal ve lüks yat üretimi konusunda faaliyet gösteren yatırımlar hız kazandı. Serbest bölge, özellikle lüks yat üretiminde marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yat üretim firmalarım­ız aldıkları uluslarara­sı ödüllerle de Antalya’nın bir yat üretim merkezi olarak bilinirliğ­ine de katkı veriyor. Bugün itibarıyla bölgede 96 firma faaliyet gösteriyor ve bu firmalarda 4 bin kişi istihdam ediliyor. Bölgenin ticaret hacmi 1990 yılında 7.9 milyon dolar iken bu rakam 2017 yılı itibarıyla 722 milyon doları buldu. Söz konusu rakam bize gösteriyor ki serbest bölgemiz bugün itibarıyla küresel ölçekte adını duyurmaya başladı.

Önümüzdeki süreçte de sanayi yatırımlar­ımızın turizme, tarıma ve yapı sektörüne dönük olarak devam edeceğine inanıyoruz. Antalya, 2.3 milyonu aşan nüfusuna ek olarak her yıl 10 milyonu aşkın turiste de ev sahipliği yapıyor. Turizmi halen 12 aya yayabilmiş değiliz. Ancak spor, sağlık, kongre ve fuar turizmi gibi alternatif ürünlerimi­z gelişiyor. Önümüzdeki süreçte Antalya 12 aylık sezonla turizmde çok daha ileri noktalara gidecek. Buna ek olarak tarımda; Türkiye örtü altı üretiminin yarısı kentimizde yapılıyor ve sektörde modernizas­yon trendi sürüyor. Antalya ekonomisi ve sanayisi için önem taşıyan konut sektörü de orta vadede gelişimini sürdürmeye devam edecek. Konut üretiminde­ki kalite artışıyla birlikte yabancı ülkelerden gelen konut talebi de ivmesini koruyor.

 ?? DAVUT ÇETİN ?? Antalya Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
DAVUT ÇETİN Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye