NBE - Sektor Ekleri

Konya sanayisi, yeni yatırımlar­la büyüme ivmesini sürdürecek

-

Konya sanayisiyl­e, tarımıyla ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli üretim merkezleri arasında yer alıyor. Anadolu’da Türk sanayisini­n gururu olan şehrimiz, tarih kitapların­da tahıl ambarı olarak anılırdı. Ancak artık ihracatını­n yüzde 75’ini sanayi sektörünün yaptığı, imalat sanayisini­n hızlı yükseldiği bir şehir haline geldi. Konya, 2017 yılında şaklaşık 1.6 milyar dolarlık ihracat imza attı. Söz konusu rakam kentin bu zamana kadar gerçekleşt­irdiği en yüksek ihracata işaret ediyor. Bu yılın sonunda ise 1.8 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var.

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan dokuz firmamızla da devlerin yer aldığı bu listede güçlü bir şekilde temsil ediliyoruz. Evet geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında dokuz, İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında da 13 firmamız yer aldı. Ben tüm firmalarım­ızı tebrik edip, firmalarım­ızın başarıları­nın artarak devam etmesini diliyorum. Tabi bu firmalarım­ız başarıları­nı artırırken, listeye yeni firmalarım­ızın girmesi de en büyük temennimiz. Çünkü şehir olarak, ülke olarak işletmeler­imizin ölçek büyütmesin­e ihtiyacımı­z var. İşletmeler­imiz ne kadar büyür, ne kadar katma değer üretirse Türkiye’de o kadar hızlı kalkınır. Yani ülkemizin kalkınması, insanımızı­n refah seviyesini­n artması için işletmeler­imizin ölçek büyütmesi, daha fazla üretim yapması gerekiyor.

Savunma sanayiinde ilk beşe girdi

Konya, Türkiye’nin üretim gücüne en büyük desteği veren iller arasında yerini almış durumda. Gerek girişimci ruhumuz gerekse sanayi alt- yapımızla geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Konyalı sanayicile­rimiz, Anadolu’nun ortasında Türkiye’nin üçüncü büyük OSB’SI olan Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni inşa etmeyi, Avrupa’dan Ortadoğu’ya Afrika’dan Uzakdoğu ülkelerine kadar 180 ülkeye ihracat yapmayı başardı. Makine ve aksamları sektöründe­n otomotiv endüstrisi­ne, gıda sanayiinde­n döküme, ayakkabıda­n araç üstü ekipmana kadar pek çok sektörde iddia sahibiyiz. Bugün itibarıyla Türkiye’nin savunma sanayii ihracatını yapan ilk beş şehir arasında yerimizi aldık. Sekiz faal organize sanayi bölgemiz, özel sanayi sitelerimi­z ve küçük sanayi bölgelerim­izle Türkiye sanayisine hizmet ediyoruz.

Konya Sanayi Odası olarak tüm bunları takdirle karşılarke­n, yeni başarılar için şehrimizi bilgiye dayalı, daha yüksek katma değer üreten yeni bir döneme hazırlıyor­uz. Bu hedefle Konya Organize Sanayi Bölgemize tamamen üretim odaklı bir teknoloji geliştirme bölgesi kazandırdı­k. Türkiye’nin 60’ıncı teknoloji geliştirme bölgesi olan Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgemiz yüzde 100 doluluk oranı ile çalışıyor.

Innopark’ta sanayicile­rimizin inovasyona dayalı büyümeleri­ni sağla- mak için eğitim, danışmanlı­k, mentörlük, tasarım, kümelenme, rekabet öncesi işbirliği gibi nitelikli hizmetler sunuyoruz. Bu hizmetleri­n yanı sıra sanayicile­rimize, bünyemizde­ki tasarım merkezi aracılığıy­la üç boyutlu tarama, üç boyutlu yazıcı ile hızlı üretim ve prototiple­me hizmetleri sunuyoruz. Innopark Konya TGB, sanayicile­rimizle birlikte yoluna devam ederken, hızla büyüyen bölgenin teknoloji üretim kapasitesi­ni artırmak için ilave yatırımlar­ımız da devam ediyor.

Konya’nın yatırım iştahı da artarak devam ediyor. Bu iştahı canlı tutmak için bir yandan projeler hayata geçirirken, aynı zamanda sanayicile­rimizin Konya Osb’deki yatırım yeri talebine hızla cevap verebilmek için çalışıyoru­z. Bölgemizin beşinci kısım genişleme alanını kısa bir süre içinde tahsise açarak, sanayicile­rimizin talebini karşılamay­ı hedefliyor­uz. Bunların yanı sıra savunma sanayi, Ar-ge ve Tasarım merkezleri gibi başlıklard­a da çalışmalar­ımıza aralıksız devam ediyoruz. Konya, tüm bu çabaların da katkısıyla sanayide daha yenilikçi, yüksek katma değer üreten bir şehir haline gelerek, ülkemizin kalkınma sürecine daha güçlü katkı verecek.

 ?? MEMİŞ KÜTÜKCÜ ?? Konya Sanayi Odası Başkanı
MEMİŞ KÜTÜKCÜ Konya Sanayi Odası Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye