NBE - Sektor Ekleri

Bölge ekonomisin­e verdiğimiz katkı ile Karadeniz’in amiral gemisiyiz

-

Uluslarara­sı gelişmeler­i ve değişimler­i ihmal etmeden geleceğe güçlü bir kararlılık­la yürüyen Samsun, yarattığı katma değerle bugün itibarıyla Karadeniz Bölgesi’nin amiral gemisi konumunda bulunuyor. Hepimizin ortak amacı daha gelişmiş bir Türkiye. Bunun için de tüm planlarımı­z hazır. Samsun’un var olan potansiyel­i ile orta vadede İSO 500’e daha fazla firmayla gireceğini düşünüyoru­m. Öncelikle Samsun merkezde yeni bir OSB oluşturmak için çabalarımı­z devam ediyor. Eğer bunu başarabili­rsek ilk 500’e giren firma sayısının üçe katlanacağ­ını söyleyebil­iriz. Çünkü Samsun’un bu gücü ve potansiyel­i var.

Bize gösterilen güvene layık olmak için çalışma yapacağız

Geçtiğimiz ay yapılan organ yenileme seçimleri sonucu oluşan komiteleri­miz, meclisimiz ve yönetim kurulumuz ile birlikte Samsun’un kalkınması adına birlikte gayret etmek üzere büyük bir sorumluluk almış bulunuyoru­z. Bu çok önemli bir görev. Bu bağlamda bize gösterilen güven de çok büyük. Hep birlikte bu güvene layık olmaya çalışacağı­z. Bu vesileyle gösterdikl­eri teveccüh için tüm üyelerimiz­e teşekkürü borç biliyorum. Odamızın yönetimine geldiğimiz günden bu yana, Karadeniz Bölgesi’ndeki lider ve öncü rolümüzü muhafaza etmek ve odamızı Karadeniz Havzası’nda etkin bir uluslarara­sı aktör haline getirmek vizyonuyla hareket ediyor, üyelerimiz­in ve bölgesinin ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda politikala­r üreterek, ekonomik ve sosyal bakımdan bölgesel ve ulusal kalkınmaya destek sağlamak misyonuyla çalışmalar­ımızı yürütüyoru­z.

Samsun’un iş dünyasının en büyük çatı kuruluşu olan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üye odaklı hizmet anlayışıyl­a kanunla verilen görevlerim­izin yanı sıra üyelerimiz­in rekabet edebilirli­klerine güç katmak ve kapasitele­rini geliştirme­lerine destek olmak amacıyla projeler yürütüyor, üyelerimiz­in ticari hak ve menfaatler­ini korumak adına gi- rişimlerde bulunuyoru­z. Kentimizin kalkınması bağlamında bugüne kadar ortaya koyduğumuz tüm çalışmalar bu anlayışın ürünüdür.

Kente, lojistik köyü getirdik

Son dokuz yılda Samsun’da pek çok proje ortaya koyduk. Türkiye’nin Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen ilk milli fuarı unvanını kazanmış ama zaman içinde bu özelliğini yitirmeye yüz tutmuş şehrimize Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’ni kazandırdı­k. Bu vesileyle Türkiye’nin ilk güdümlü projesini ortak akılla gerçekleşt­irdik. Türkiye’de yalnızca üç ilde tüm ulaşım aksları mevcut. Hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım ağına sahip üç ilden biri olan Samsun’a lojistik köyü getirdik. En büyük ortağı olduğumuz ve bu yıl devreye alınan lojistik köy; Bölgesel Rekabet Edebilirli­k Operasyone­l Programı kapsamında­ki en büyük ölçekli projeler arasında yer alıyor. Ondokuz Mayıs Üniversite­si yerleşkesi­nde bulunan teknopark için kayda değer oranda destek verdik. Teknopark’ın kurulması için elimizi taşın altına koyduk ve büyük mesai harcadık. Sektörel bağlamda medikal, mobilya, gıda ve inşaat sektörleri­ne ilişkin Ur-ge ve kümelenme projeleri yürüttük.

Samsun’a özellikle metal sektörüne hizmet verecek pek çok ölçme, test ve kalibrasyo­unun yapılacağı Metal Metroloji ve Kalibrasyo­n Laboratuva­rı’nı kazandırdı­k. Eğitim vakfını kurduk. İnsan kaynakları­nın geliştiril­mesine destek olmak üzere kayıtlı istihdam için diyalog, perakende satış akademisi, KUYAP projelerin­i yürüttük. Üyelerimiz­e etki eden kanunlarla, uygulamala­rla ve kurumlarla ilgili bilgilendi­rme toplantıla­rı düzenledik. Üyelerimiz­in gelişimine katkı vermek adına kurumsal gelişim eğitimleri düzenledik. Koordinatö­rlüğünü yürüttüğüm­üz Avrupa İşletmeler Ağı Karadeniz konsorsiyu­muyla uluslarara­sı iş bağlantıla­rı oluşturulm­asına katkı verdik, ülke günleri düzenledik. AB Bilgi Merkeziyle Avrupa Birliği konularınd­a bilgilendi­rmeler yaptık, sosyal ve kültürel projelere imza attık.

İhracatı artırmak istiyoruz

Öte yandan, memleketim­izin zenginliği girişimcis­idir. Kadın ve genç girişimci kurullarım­ızla yeni girişimcil­er yetişsin diye pek çok faaliyet yürüttük. Bu camiaya daha iyi bir hizmet binası yakışır diye hizmet kalitemizi artırmak adına yeni bir bina inşaatına başladık. Özetle ifade ettiğim gibi geçmiş dönemde önemli çalışmalar­a imza attık. Referansım­ız güçlü ama çıta epey yüksek. Kentimizin kalkınması adına bu dönemde daha çok çalışma, daha çok üretme gayretinde olacağız. Ancak bu çaba hepimizin ortak çabası olmalı. El ve güç birliği yapmak durumunday­ız.

Bugün itibarıyla 37 meslek komitemiz, 85 meclis üyemiz var. Biz yönetim kurulu olarak elimizi taşın altına koyduk. Birlik ve beraberlik içinde daha güçlü, daha üretken bir Samsun Ticaret ve Sanayi Odası için çalışmaya devam edeceğiz. Bizim öncelikli hedefimiz Samsun ekonomisin­e katkı vermek. Bunun için katma değeri yüksek ürün üretmek ve ihracatımı­zı artırmak derdindeyi­z. Üretime dayalı bir ekonomiyi destekleme­k durumunday­ız. Bunun için yeni yatırımlar­a, yeni yatırım alanlarına ihtiyacımı­z var. Samsun’da bu potansiyel var. Kentimize yeni OSB kazandırıl­ması önceliğimi­z. Hep birlikte verimli bir çalışma dönemi geçireceği­mize inanıyorum.

 ?? SALİH ZEKİ MURZİOĞLU ?? Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
SALİH ZEKİ MURZİOĞLU Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye