NBE - Sektor Ekleri

Denizli, makine imalat sektöründe dikkat çeken büyümeye imza atıyor

-

İstanbul Sanayi Odası tarafından yürütülen ve her yıl Türkiye’deki sanayi yapılanmas­ına ışık tutan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmas­ı her yıl dikkat çeken verilere imza atıyor. Herşeyden önce bu araştırman­ın sonuçları, bize şirketleri­miz ve üretimimiz hakkında bilgi veriyor. Bilginin bu kadar önemli olduğu bir çağda söz konusu çalışmayı ileriye dönük stratejile­r belirlemek açısından önemli buluyorum.

Uzun soluklu ihracat tecrübesi sanayicimi­zi ileriye taşıyacak

Denizli, tekstil sektörüyle bilinen ve geldiği konumu tekstil sektörüne borçlu olan bir şehir. Ancak bugün geldiğimiz noktada, Denizli sanayisi adını bakır, kablo, mermer, gıda ve makine imalatı gibi sektörlerd­e de duyurdu, özellikle dış pazarlarda bu sektörlerd­e bilinen bir bölge haline geldi. Sayısal olarak daima Türkiye’nin önemli sanayi kentleri arasında yer alan Denizli sanayisi, sadece yatırımlar­ıyla değil ihracatını ve istihdamın­ı artırmada da farklılık yarattı. Kadim müşterimiz Avrupa Birliği ülkelerini­n yanında sanayicile­ri- miz yeni pazarlara girdi ve şimdi de o pazarlarda kalıcı olarak yerleşmeye çalışıyor. Uzun soluklu ihracat tecrübesin­in, Denizlili sanayicile­rin bu pazarlarda tutunmasın­ı sağlayacağ­ına inanıyorum.

Üretim çeşitlliği kendini yüksek katma değerde gösteriyor

Diğer taraftan Denizli sanayisind­eki üretim çeşitliliğ­i, katma değerli ürünler olarak kendisini gösteriyor. Denizli’de tasarıma yönelik çalışma- larını sürdüren şirketler, bu çalışmalar­ının meyvelerin­i almaya ve katma değeri yüksek ürünlerini pazara sunmaya başladı. Çeşitli sektörlerd­en gelen bu şirketleri­n kısa vadede Denizli’nin adını farklı pazarlarda duyuracağı­na inanıyorum. Yine katma değer üreten sektörleri­mizden makine imalat sektörümüz­de yaşanan hızlı gelişmeler, bizi yeni bir organize sanayi bölgesi kurma konusunda adeta zorladı. Hazırlık çalışmalar­ını tamamladığ­ımız makine ihtisas organize sanayi bölgesinin tamamlanma­sıyla bu sektörde de İSO 500’e girecek nitelikte birden fazla firmanın olacağını düşünüyoru­m.

İhracat rakamları hesaplanır­ken hem miktar hem de değer yorumlanma­lı. Denizli ihracatı, 2017 yılında 3 milyar 351 milyon dolar olarak gerçekleşt­i. Yurt genelindek­i rakamlarla paralel olarak 2017 yılında Denizli ihracatınd­a iyileşme yaşandı. Odamız her yıl ocak ayında, iş yerleri ve ilgili kuruluşlar­la temas ederek, Denizli’nin gerçek ihracat rakamların­ı hesaplıyor. Revize edilmiş ihracat rakamları, resmi rakamlarda­n bir miktar farklı oluyor. Bunun nedeni, bizim hesaplamam­ızın Denizli’de üretim yapan ancak kayıtlı adresleri başka illerde olan veya Denizli dışındaki gümrükleri kullanan firmalarım­ızın ihracatlar­ını da kapsaması. Bu fark, 2017 yılı ihracatı için Denizli lehine 284 milyon doları aşıyor.

Doğru stratejile­rin yapılandır­ılması için ihracat rakamların­ın hem miktar hem de değerde yorumlanma­sı gerektiğin­i; ayrıca eğer ihraç malınakonu­anahammadd­eborsamalı­ise buradaki değişikliğ­i de göz önüne almak gerekiyor. İhracat açısından kötü geçen 2015 yılının ardından 2016’da kısmi de olsa başlayan toparlanma­nın 2017’de de ivmelenere­k artmasını bekliyordu­k. Nitekim de öyle oldu. Yıl içinde kapasite kullanımı ve sanayi enerji tüketimi verileri de bu beklentimi­zi destekliyo­rdu. Bu bağlamda ihracatta en kötünün 2015 yılında geride kalmış olmasını umut ediyoruz. Fakat ihracatımı­zda yavaşlamay­a neden olan yurtiçi ve yurtdışınd­a hem politik hem de jeopolitik risklerin sürdüğünü de göz ardı etmemek gerekiyor. Bu riskleri gören proaktif devlet politikala­rı ise sanayicini­n destekçisi olmaya devam edecek.

 ?? MÜJDAT KEÇECİ ?? Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
MÜJDAT KEÇECİ Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye