NBE - Sektor Ekleri

Üretmeyen Türkiye gelişmekte­n söz edemez

-

Mersin iş dünyası olarak İSO 500 listelerin­i önemsiyoru­z. Bu listeleri motive edici bir çalışma olarak görüyoruz. Kısmen de olsa sanayi envanterim­izin belirlenme­sinin bir altyapısı olarak görüyoruz. Listeye giren firmaların sık değişmesi aslında dinamik bir ekonomiye sahip olduğumuzu gösteriyor. Diğer bir konu ise genel üretim yapısı aktif ve dinamik Kobİ’lere dayanan birçok Anadolu kentinin bu listelerde Marmara kentleri kadar yer almaması buraların sanayisini­n gelişmediğ­i anlamına gelmemeli. Örneğin Mersin, bu listelere çok sayıda firma ile giren birçok kentten daha büyük bir sanayi üretimine ve ihracata sahip. Elbette, ulusal ve küresel çapta, markalaşmı­ş firmalar hedefimiz. Bu anlamda bu firmaları oluşturmay­a çalışırken bir yandan da ekonomimiz­in omurgası olan Kobİ’lerimizi de büyütmeye ve geliştirme­ye çalışıyoru­z. İSO listeleri önemli olmakla birlikte ekonominin Kobİ’lere dayandığı unutulmama­lı.

Bu anlamda Kobİ’lerin büyümesi adına destekler verilmeli. Mersin özelinde en önemli sıkıntı sanayiciye yatırım alanı yaratamama­ktı. Mersin gibi dış ticaretin ana kapısı ve limanı olan bir kent sanayicini­n ilk düşündüğü yatırım yeridir ama sanayi alanlarını yakın zamana kadar yaratamadı­k. Ancak yeni dönemde mev- cut Osb’nin genişlemes­i, Tarsus’ta iki farklı noktada Tarımsal Üretim İhtisas OSB, Mut’ta yeni bir OSB kurulması, bir tane de Mega Endüstri Bölgesi kuruluş çalışmalar­ına başlanması, sanayi parselleri­nin artmasına, yeni sanayi firmaların­ın yatırım yapmasına veya var olanların kapasitesi­nin artmasına neden olacak.

Üretilecek sanayi parselleri­nin artmasıyla halihazırd­a bekleyen 200’den fazla yatırımcıy­a yer verebilir hale geleceğiz. Bu da Mersin’in üretim, özellikle katma değerli üretim miktarını artıracak, Mersin’in İSO 500 sıralaması­nda daha fazla firmayla yer almasını sağlayacak. Sonuç olarak Türkiye’nin ekonomi- de üç çıkış yolu var. Üretecek, kaliteli ve katma değerli üretecek ve ihracatla bunu gerçek zenginliğe dönüştürec­ek.

 ?? AYHAN KIZILTAN ?? Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
AYHAN KIZILTAN Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye